Diğer
    Ana SayfaPozitifDaha ekolojik bir yaşam mümkün

    Daha ekolojik bir yaşam mümkün

    -

    Her yıl çığ gibi artan çevre sorunları dünyamızı yaşanmaz bir yer olmaya hızla götürüyor. İşte bu yüzden doğayla dost yaşamayı öğrenmek atacağımız ilk adım olmalı.

    Dünyayı yaşanmaz bir yer haline getiren çevre sorunlarını önlemek için işe evimizden başlamamız gerekiyor. Nasıl mı? “Ekolojik Yaşam Rehberi” kitabının yazarı Selen Özarslan Aktar, kitabında yaşam alışkanlıklarımızı ele alıyor ve daha ekolojik bir hayat için herkesin kolayca uygulayabileceği pratik öneriler sıralıyor. Birkaç tanesini uygulamaya başladığınızda zincirin kısa sürede kendi kendine dönmeye başladığına tanıklık edeceksiniz…

     

     

    - Advertisement -

     

     

     

     

     

    Evinizi amonyak kullanmadan temizleyin. Nasıl mı?

     

    Camların temizliği

    Cam silmek için satılan sıvılarda bulunan amonyak aslında evimizi daha temiz değil daha kirli yaparken bizi de hasta ediyor. Bu zararlı toksin cildimize, gözlerimize, burnumuza, ağzımıza, boğazımıza ve nefes yolumuza zarar verdiği gibi bu maddenin sık sık veya çok miktarda kullanılması ise zatürre, bronşit, akciğer ödemi, kimyasal yanıklar, katarakt, korneanın zarar görmesi ve cilt kanseri gibi ciddi hastalıklara yol açabiliyor. Amonyak aynı zamanda bitkilere, hayvanlara ve balıklara da zarar veriyor. Çevreye azot salgılayarak, klorlu çamaşır suyu gibi, buharlaşarak ciğerlere de zarar veriyor. Bu nedenlerle camları ya ekolojik olarak imal edilmiş cam silme sıvısıyla ya da beyaz sirke veya ekolojik bulaşık deterjanıyla silebilirsiniz.

     

    Kumaş mobilya ve perde temizliği

    Ayda bir veya iki kez kumaş koltuklarınızı ve perdelerinizi süpürün. Senelik temizliği için kumaş perdelerinizi “toksin içermeyen malzemeler” kullanılan kuru temizlemeciye götürebilirsiniz.

     

    Deri koltuk ve kanepelerin temizliği

    1/4 bardak keten tohumu yağını kaynatın. Soğumaya bırakıp, 1/4 bardak renksiz beyaz sirke ekleyin. Bu karışımı bezle yüzeye sürün, temiz bir bezle üstünden geçin.

     

    Sabit eşya temizliği

    Paslanmaz çelik, pirinç veya nikel kaplamalar için mikrofiber bez ve toksin içermeyen cam temizleyicisi yeterli. Pirinci limon ve kabartma tozu veya sirke ve tuz karışımına batırılmış yumuşak bir bezle parlatabilirsiniz.

     

    Gümüşlerin temizliği ve parlatılması

    Gümüşlerin rengi paslandığı için kararıyor. Bu renk değişimini şiddetle toksik olan gümüş temizleyicisiyle ovalamak yerine, gümüşün üzerinden bu paslanan tabakayı elektrokimyasal bir suyla temizlemek hem daha pratik, hem daha ucuz, hem de daha sağlıklı. Bu suyu hazırlamak oldukça basit:

    İlk olarak lavabonun veya cam bir kabın alt kısmını alüminyum folyoyla kaplayın. Sonra içine kaynar su koyun. İçine tuz (sodyum klorit) ve kabartma tozunu (sodyum bikarbonat) göz kararıyla ekleyin. Gümüşleri birbirlerine veya alüminyum folyoya değecek şekilde yerleştirin. Renkleri çok bozuk olanları beş dakikaya kadar bırakabilirsiniz. Gümüşlerin temizlendiğini görünce sudan çıkarıp, durulayıp, mikrofiber veya yumuşak bir bezle kurulayın. En kararmış gümüşlerde bile etsini görünce şaşıracaksınız. Gümüşlerinizi az nemli bir ortamda içine tebeşir koyarak sakladığınız zaman kararmasını geciktirebilirsiniz. 

     

    Toz almak

    Toz, evinizdeki her türlü aktivitenin sonucunda çıkan küçük parçacıklardır. Aynı zamanda dışarıdan evinize giren polen, zehirler, ağır metaller ve evcil hayvan tüyleridir. Haftada birkaç kere toz almalısınız ki bu toksinleri evinizden mümkün olduğu kadar atabilesiniz.

    Toz almak için mikrofiber bezi kuru veya nemli kullanmak yeterli. Antistatik olduğu için üzerine hiçbir madde konulmadan temizler. Kapı, yüksek dolap gibi göz seviyesinin üstündeki yerlerin de tozunu almayı ihmal etmemelisiniz.



    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz