Diğer
    Ana SayfaSağlıkDiş düşmanı besinler

    Diş düşmanı besinler

    -

    Dişlerinizi çürütenin sadece şekerli gıdalar olduğunu mu sanıyorsunuz? Meğer makarna, pilav, cips gibi yiyecekler en az şeker kadar suçluymuş! Medipol Üniversitesi Diş Hastanesi Pedodonti Uzmanı Dr. Beyza Ballı Akgöl, dost ve düşman besinlerle ilgili şu bilgileri veriyor:
    ÇÜRÜTENLER: Fermente edilebilen karbonhidrat içeren yiyecekler diş çürüğü riskini artırıyor. Bu nedenle tatlı ve şekerlemeler kadar makarna, pilav, patates cipsi, meyve ve hatta ekmek de diş çürüğüne neden olabiliyor. Araştırmalar; makarna, pilav, ekmek tüketiminden sonra ağızda oluşan asit miktarının şeker tüketiminden sonrakiyle aynı olduğunu gösteriyor. Karbonhidrat içeren gıdaların uzun süre diş yüzeyinde kalması asit üretimini ve çürük oluşumunu artırıyor.

    KORUYANLAR: Bazı yiyecekler çürükten korunmaya yardımcı oluyor. Örneğin peynir; tükürük akış hızını artırırken, içeriğindeki kalsiyum, fosfat ve kazein (süt proteini) ile dişleri çürüğe karşı koruyor. Bir öğünü peynir ile bitirmek ağız ortamında oluşan asidi önlemeye yardımcı oluyor. Aynı zamanda süt de kalsiyum, fosfat ve kazein içeriyor; ancak sütün yapısında bulunan süt şekeri (laktoz), diğer şekerler kadar olmasa da çürük oluşumunda rol oynuyor.

    aralik-2011-saglikraporu-resim-2Kış sabahları gelen tehlike
    Genellikle yaz aylarında kalp krizi vakalarının arttığına inanılsa da yapılan araştırmalar kış aylarında kalp krizi tehdidinin daha güçlü olduğunu ortaya koyuyor. Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. İsmet Dindar, kan akışkanlığındaki değişim, hormonlar ve tansiyon yüksekliği gibi faktörlerin etkisiyle kalp krizlerinin en çok sabah saatlerinde görüldüğünü söylüyor. Kışın sabah saatleri, özellikle damar tıkanıklığı olan ve kalp hastalığı risk faktörlerini yoğun olarak bünyesinde bulunduran, tansiyonu yüksek olan kişiler için günün en tehlikeli zamanı olarak ifade ediliyor. Birçok araştırma ilginç bir şekilde karlı bir gecenin ardından sabah dışarı çıkıp evinin önündeki ya da arabasının camlarındaki karları temizlerken işe yetişmek için hızlı hareket eden kişilerde kalp krizi geliştiğini ortaya koyuyor. Prof. Dindar, kış aylarında dışarıda bulunan kişilerin ani güç gerektiren işlerden kaçınmalarını, atkı ve bere kullanmalarını, rüzgarı göğüsten almamaya gayret etmelerini öneriyor.

    Bunları biliyormuydunuz?
    ➤ Mesane kanserinin oluşmasındaki en önemli risk faktörü sigara.
    ➤ Lastik, boya ve kimya sanayinde kullanılan bazı maddeler kanser riskini artırıyor.
    ➤ Mesane tümörünün en önemli belirtisi ise idrardan kan gelmesi.
    ➤ Mesane tümörleri 60 yaş üzeri bireylerde daha sık görülüyor.
    Kaynak: Üroonkoloji Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Sümer Baltacı Kadınların %90’ı düzenli olarak kendilerine küçük gelen ayakkabılar giyiyor.

    - Advertisement -

    aralik-2011-saglikraporu-resim-3Biri bizi gözetliyor
    Gün içinde ne yediğinizi, kaç kalori aldığınızı ve bu kalorilerin ne kadarını nasıl harcadığınızı öğrenmek ister misiniz? Kendinizi tanımanızı sağlayan ve size gün boyunca ne yaptığınızı raporlayan ‘Armband’, günlük yaşantınızdaki uyku ve dinlenme zamanları da dahil tüm aktivitelerinizi 72 saat kolunuza taktığınız sürece dakika dakika grafikleyebiliyor. Ayrıca özel programı ile analiz sonuçlarını bilgisayara aktarabiliyor, beslenme ve egzersiz takviminizi hazırlayabiliyorsunuz.

    Formsante Dergisi Aralık 2011 Sayısı



    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz