Diğer
    Ana SayfaSağlıkDiş hekimleri kendi dişlerine nasıl bakıyor?

    Diş hekimleri kendi dişlerine nasıl bakıyor?

    -

    Diş sağlığı tüm vücudu ilgilendiriyor
    Ağzımız; hem sindirim sisteminin başlangıcı hem estetik görünümün önemli bir parçası hem de insanlarla iletişimimizin temel taşı… Ancak hayatımızı doğrudan tehdit edene kadar onu ihmal ediyor, gereken bakımı göstermiyor ve sonunda daha büyük sorunlarla diş hekiminin kapısını çalıyoruz. Amerikan Hastanesi Ağız ve Diş Sağlığı Bölüm Başkanı Diş Hekimi Pınar Cebe, dişlerin domino taşlarına benzetilebileceğini belirterek şunları söylüyor; “Tıpkı domino taşları gibi biri yıkılınca diğerleri de yıkılıyor. Yani eksik dişler önce konuşmada bozukluğa ve estetik görünümde kayıplara neden oluyor. Bir sonraki adımda çiğneme ve ısırma zorluklarına, devamında da mide ve bağırsak sorunlarına yol açıyor.” Ağız ve diş sağlığının en önemli hastalıkları olan diş çürükleri ve dişeti iltihaplanmaları tedavi edilmedikleri sürece diş kayıplarına, çene kemiğinin erimesine ve iltihaplanmasına yol açabiliyor. Aynı zamanda kalp, böbrek, eklemler gibi vücudun bazı diğer organlarında da önemli sorunlara neden olabiliyor.

    Diş ve diş eti sağlığının temel adımları
    ● Günde iki sefer, üçer dakikadan toplam altı dakikayı dişleriniz için ayırın.
    ● Diş ipi kullanın.
    ● Sorunların erken teşhisi için yılda en az iki kez diş hekiminin kapısını çalın.
    ● Ağız sularını zaman zaman ferahlık için kullanabilirsiniz ancak diş temizliği için yeterli olmayacaklarını unutmayın.
    ● Şekerli, asitli yiyecekler ile sigara ve diğer tütün ürünlerinin diş sağlığının baş düşmanı olduğunu unutmayın.
    ● Eğer asitli veya şekerli bir gıda tükettiyseniz ardından dişlerinizi suyla çalkalayın ya da fırçalayın.
    ● Peynir, süt ve yoğurt gibi kalsiyumdan zengin diş dostu besinlere ağırlık verin.
    ● Marketlerde satılan diş beyazlatıcı ilaçlardan uzak durun.

    ocak-2013-yuzlesme-resim-3Diş Hekimi Doç. Dr. ZEKAİ YAMAN
    Dişlerimi film sahnelerindeki gibi fırçalıyorum
    “Ağız ve diş bakımım için günde üç defa, en az üç dakika dişlerimi fırçalıyorum. Her sabah ve akşam ağız duşu ile bakımı takiben tüm dişlerimin arasını temizleyecek şekilde düzenli diş ipi ve dezenfektanlı gargara kullanıyorum. Bunları yıllardır ve her gün hiç sıkılmadan yapıyorum. Hiç çürük veya dolgulu dişim yok. İnanmadınız değil mi? Ben de inanmadım, hatta söylerken içimden güldüm. Ağız ve diş bakımını, kozmetik bir işlem olarak değil de, vücut sağlığımızın bir parçası olarak gördüğümüz zaman önemini tam anlayabiliriz. Evde uyguladığım bakım aslında sabah ve akşam diş fırçalamadan ibaret. Zaten özel bir durum yoksa fırçadan daha fazlası nadiren gerekli oluyor. Benim de ağız ve diş bakımı için öncellikli tercihim diş fırçası oluyor. Özellikle tadını ve kokusunu sevdiğim bir diş macunu eşliğinde bolca köpürterek, bir film sahnesi kıvamında dişlerimi fırçalamaktan hoşlanıyorum. Bazı filmlerde oyuncunun fırçayı sallayarak yanındakine bir şeyler anlattıktan sonra fırçalamaya devam etmesi, arada durup dışarıyı seyretmesi hoşuma gidiyor.

    Kalp için iyi olan diş için de iyidir
    Ağız ve diş sağlığını korumanın en kolay yolu hastalık oluşmadan önlem almak… Yani koruyucu diş hekimliği veya düzenli kontroller ve muayene önem taşıyor. Ben de iyi bir hasta olarak düzenli diş hekimi kontrollerine gidiyorum. Bazen bu kontroller, bir yandaki odaya geçip ‘Pınar, şu dişimde bir şey var mı?’ düzeyinde kalabildiği gibi, detaylı bir temizlik, dolgu gibi işlem de olabiliyor. Diş sağlığı ile beslenmenin doğrudan ilişkisi olduğunu söyleyebiliriz. En basit anlatımla, kalp sağlığınız için yapmanız gerekenler diş sağlığınız için de geçerli… Kaçınılması gereken temel gıda ise şeker ve ürünleri… Bugüne kadar ağız ve diş sağlığına dair önemli bir problem yaşamadım, hiç diş ağrısı çekmedim ama çok çeken gördüğüm için “Allah kimseye vermesin” diyorum.
    Diş hekimi koltuğundan korkmuyorum. Koltuğa oturduğumda, ne yapıldığı ya da yapılacağını düşünmeyip, deniz kıyısında yürüyüşe çıkıyorum. Tükürük emicinin sesi dalgalar; ağızımdaki sular deniz suyu; reflektör güneş; koltuk da bir şezlong olunca işler kolaylaşıyor.
    Diş konusunda çevremdeki herkesin üzerinde önemli bir etkim olmasına rağmen beş yaşındaki kızıma karşı etkili olamadığımı itiraf etmeliyim. Fırçalama alışkanlığı aileden gelen ve görmek suretiyle kazanılan bir alışkanlık. Birlikte banyoya gidip, dişleri ailecek fırçalamak en etkili yöntem…”

    Devamı diğer sayfada



    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz