Diğer
    Ana SayfaSağlıkDişlerinize iyi bakın vücudunuz sağlam olsun

    Dişlerinize iyi bakın vücudunuz sağlam olsun

    -

    Türkiye’de diş fırçalama alışkanlığı ne yazık ki istenilen düzeye bir türlü ulaşmıyor. Oysa 2 dakikanızı alacak bu alışkanlık ile daha sağlıklı ve güçlü dişlere kolayca kavuşabilirsiniz.

    Diş Hekimi Çağdaş Kışlaoğlu, ağız ve diş bakımı ile ilgili en çok merak edilen soruları yanıtladı.

    Ağız ve diş sağlığında diş macununun önemi nedir?
    Diş ve diş eti hastalıkları ülkemizde ve dünyada en önemli sağlık sorunları arasında olmasına rağmen hayatı doğrudan tehdit etmediği için bu rahatsızlıklara gereken önem verilmiyor. Diş sağlığının bozulması vücuttaki diğer organları da olumsuz etkileyebilir. Diş rahatsızlıkları kalp, böbrek, eklem gibi yapılarda önemli sağlık sorunlarına yol açabilen enfeksiyonlara sebep olabilir. Floridli bir macun ve doğru diş fırçalama, diş ve ağız temizliği sağlayarak sorunların önüne geçilmesine yardımcı oluyor.

    Türkiye’de diş ve ağız sağlığıyla ilgili veriler neyi gösteriyor?
    Türkiye ağız bakım verileri, ne yazık ki toplum olarak ağız bakımına yeterli özeni göstermediğimizi gösteriyor. Ülkemizde bir kişi diş hekimine ortalama yılda bir kere bile gitmezken, Avrupa’da diş hekimleri yılda ortalama 5 kere ziyaret ediliyor. Toplumun önemli bir kısmının evinde hala diş fırçası yok. Erişkin bireylerde diş fırçası olmayanların oranı yüzde 15.9 iken, bu oran daha ileri yaş grubunda yüzde 39.2’ye çıkıyor. Diş fırçasının 3 ayda bir değiştirilmesi gerekiyor; evinde diş fırçası bulunanların büyük kısmı da fırçaları önerilen sıklıkta değiştirmiyor. Türkiye’de hiç diş hekimine gitmeme oranı 5 yaş çocuklarda yüzde 82.1 iken, 12 yaşta yüzde 41.4 ve 15 yaşta yüzde 41.1 oranında. Diş hekimine gitmeye bile çok geç başlıyoruz.

    - Advertisement -

    Sizce eksik ya da yanlış nerede?
    Genelde diş hastalıkları sağlığı doğrudan tehdit eden hastalıklar arasında düşünülmüyor. Bu sebeple ağız sağlığına yeteri kadar ilgi göstermiyoruz. Diş ağrısı çekmeden diş hekimine gitmiyoruz, düzenli ağız bakımı yapmıyoruz. Bunları alışkanlık haline getirmemiz gerekiyor.

    Diş fırçalamanın bir formülü var mı?
    Diş fırçalarken, diş fırçası ile diş arasında 45 derece açı olmalı. Tüm dişlerin üst ve alt yüzeylerini etkin bir şekilde temizlemek için, kısa fırça darbeleriyle ileri-geri ve yukarı-aşağı hareket ettirmek önemli. Fırça ağız içinde sırayla tüm dişleri dolaşmalı ve fırçalanmayan diş yüzeyi kalmamalı. Tüm diş yüzeyleri tarif edilen şekilde fırçalandığında zaten ideal süre olan iki dakikalık diş fırçalama süresine ulaşılıyor. Diş etlerine bitişik yüzeyler için, fırçayı hem dişler hem de diş etleri üzerinde daire çizercesine hareket ettirmek gerekiyor. Diş fırçasını 45 derecelik açıyla tutmak, diş ve diş etleri arasındaki bölümü daha etkin temizlemede yardımcı oluyor. Kullandığımız diş macununun da florid içermesi çok önemli.

    Diş fırçalamaya ne zaman başlanmalı?
    Dişleri düzenli fırçalamak ağız sağlığı için önemli adımlardan biri. 2.5 yaşına kadar çocukların dişleri gazlı bezle temizlenmeli. 2.5 yaşından sonra ise çocuklara özel diş macunu ve fırçaları ile çocuğa diş fırçalama alışkanlığı kazandırılmalı.

    Güzide Yülek

    Formsante Dergisi Kasım 2011 Sayısı



    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz