Sağlıksız ve eksik dişler, kanamalı diş etleri, rahatsız edici bir ağız kokusu… Estetik kaygılar ve sosyal hayatta rahatsızlık yaratan bu sorunların sağlığımızı olumsuz etkileyen birçok hastalığa neden olabileceğini biliyor musunuz?
Her fırsatta belirtiyoruz: “Sağlık ağızda başlar.” Ağız ve diş sağlığı ihmal edildiğinde tüm vücut sistemini etkileyecek sorunlar ortaya çıkabiliyor. Diş ve diş etleriyle ilgili problemler kimi zaman bir hastalığın belirtisi de olabiliyor. Sağlıksız dişlerin yol açtığı hastalıkları ve nedenlerini Dentway Diş Kliniği’nden Ağız ve Diş Hastalıkları Uzmanı Dt. Alper Çıldır’dan öğrendik.
Eksik dişler reflüye yol açıyor
Ağızdaki eksik dişler, yiyeceklerin doğru ve yeterli çiğnenememesine, bu da önemli mide problemlerinin ortaya çıkmasına neden oluyor. Örneğin günümüzde sıkça görülen reflünün ortaya çıkmasında sağlıksız dişler nedeniyle besinleri yeterli çiğneyememek büyük rol oynuyor. Besinler parçalanmadan mideye yollandığında hem yemek borusundan geçişte sıkıntı oluyor hem de midenin yiyecekleri parçalamak için gereğinden fazla asit salgılaması gerekiyor. Reflüye yol açan mide asidi de yemek borusunun kapanmaması sonucu geceleri ağız içine kaçmaya başlıyor.
Eksik dişler reflünün yanı sıra, gaz sorunlarının yaşanmasına da yol açıyor. Çünkü besinler iyi çiğnenemediğinde içinde hava depolanıyor. Aynı şekilde özellikle et gibi posasız yiyeceklerin tüketimi ve bunların iyice parçalanmadan bağırsağa gitmesi, bağırsak hareketlerinde kısıtlanmaya ve yeterli emilim sağlanamadığı için bağırsak fonksiyonlarında düzensizliklere neden oluyor. Dt. Alper Çıldır, “Bağırsağın görevini yeterince yapamaması polip oluşumuna zemin hazırlıyor. Polipler ise bağırsak kanserinin birincil nedeni olarak biliniyor. Sonuçta, sağlıklı olmayan bir ağız ve diş yapısı iyi beslenememeye, bu da kolon kanserine zemin hazırlayan bağırsak sorunlarına yol açabiliyor” diyor. Hemoroit de diş sağlığının ortaya çıkardığı hastalıklar arasında sayılıyor.
Enfeksiyona neden oluyor
Dişlerin yeteri kadar kullanılmayıp, besinlerin ağızda gerektiği kadar çiğnenmemesi diş eti hastalıklarına da neden oluyor. Ağzın yalnızca tek tarafında yemek yemek, diğer tarafa oranla gözle görülür bir tartar oluşumuna neden oluyor. Yeterince kullanılmayan dişler üzerinde ise bakteriler ürüyor. Bu da diş eti hastalıklarına dönüşüyor. Dt. Çıldır, diş eti hastalığıyla birlikte diş etindeki bu bakterinin, ağızdan kan yoluyla bütün vücuda yayıldığını belirterek şunları söylüyor: “’Helikobakter Pilori’ bakterisi midede ortaya çıkıyor. Organın herhangi bir yerine yerleşen bu bakteri, kişinin sağlık durumu iyi olduğu sürece herhangi bir soruna yol açmıyor. Ancak basit bir enfeksiyonla bile gün yüzüne çıkarak, birçok probleme neden olabiliyor. Örneğin basit bir diş apsesi hastanın yaşamını tehdit edebilir hale geliyor. Çünkü buradaki bir enfeksiyon, çok yakın bir organ olan beyne sıçrayarak önemli sorunlara yol açabiliyor. Görülme sıklığı az olsa da, bu durum hem doktor hem de hasta için önem taşıyor.”