Diğer
    Ana SayfaSağlıkDiyabet salgın gibi yayılıyor

    Diyabet salgın gibi yayılıyor

    -

    Birleşmiş Milletler, diyabeti salgın bir hastalık gibi ele alıp acil önlem çağrısı yaptı. Görülme oranı her geçen yıl artan diyabeti önlemek aynı zamanda kalp, böbrek ve beyin damarlarında oluşan kronik hastalıklarla mücadele etmek anlamına geliyor.

    Türkiye’de diyabetli ya da diyabet riski altında bulunan 10 milyon kişi yaşıyor. Pankreas salgı bezinin yeterli miktarda insülin hormonu üretmemesi ya da ürettiği insülin hormonunun etkili bir şekilde kullanılamaması durumunda gelişen diyabete karşı önlem almak için dünya harekete geçiyor. Dünya Sağlık Örgütü, ilk kez bir sonraki kuşağın ömrünün bir önceki kuşaktan daha kısa olacağını söylüyor. Diyabeti önlenmek için küçük değişikliklerin yeterli olacağını belirten Türkiye Diyabet Vakfı Başkanı Prof. Dr. Temel Yılmaz, çağın hastalığı hakkında bilinmesi gerekenleri anlattı.

    Türkiye’de diyabet hastalarının sayısı artıyor mu?
    2000 yılında koordinatörü olduğum TURDEP 1’de (Türkiye Diyabet, Hipertansiyon, Obezite ve Endokrinolojik Hastalıklar Prevelans Çalışması), ülkemizde 20 yaş üstü grupta diyabet görülme oranını yüzde 7.6 olarak bulduk. Bu çalışmayı on yıl sonra tekrarladık ve bu oranın 13.6’ya çıktığını gördük.

    Oranlardaki artış neden bu kadar hızlandı?
    Türkiye’de son on yılda gelişen teknoloji ile beraber yaşam biçimi de inanılmaz oranda değişiyor. Özellikle bilgisayarlar, internet, masa başı çalışma modeli, uzun çalışma saatleri, sporun ve açık havanını unutulması ve bunlarla beraber fast food kültürünün hızlı bir şekilde artmış olması bu sonucu getiriyor. Sonuçta ortaya daha hareketsiz, daha stresli ve daha kötü beslenme ile ilişkili bir yaşam modeli çıktı.

    - Advertisement -

    Diyabetin görülme yaşı düştü mü?
    Tip 2 diyabet, tüm diyabet vakalarının yüzde 95’ini oluşturuyor ve özellikle obezite ile beraber hızla ilerliyor. Son on yılın profiline baktığımız zaman obezitedeki artışın da hızlandığını görüyoruz. Özellikle çocuklarda obezite hızla artmaya başladı ve yüzde 10’ların üzerine çıktı. Eskiden 40 yaş hastalığı olan Tip 2 diyabet de artık 20’li hatta 10’lu yaşlarda görülmeye başlandı. Sonuçta; insan hayatını kısaltan, sessiz bir salgınla karşı karşıyayız. Devamı diğer sayfada



    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz