Diğer
    Ana SayfaPsikolojiDiyet kafanızı bozmasın

    Diyet kafanızı bozmasın

    -

     

    02012014 diyetpsiko4Birisi Kilo almışsın deyince insanın diyete başlaması daha kolay oluyor…

    Başkalarının takdirini kazanmak için diyete başlamamak gerekiyor. Kişinin kendi belirlediği bir hedef yoksa birisi Ne kadar zayıflamışsın dediğinde de bu sefer diyeti bırakıveriyor. Önce mevcut kilonuzun sağlığınıza bir zararı var mı yok mu, onu belirleyin. Ardından neden kilo vermek istediğinize karar verin ve başlayacağınız dönemi iyi seçin. Diyelim ki sürekli seyahat edeceğiniz günlerdesiniz, o zaman diyete başlamak için çok yanlış bir dönem oluyor. Uygun olmayan bir zamanda başlanan diyet başarılı olmayınca yılgınlık hissi geliyor, diyet bırakılıyor ve bir sonraki diyet denemenizde zihninizde geçmişteki başarısızlıklar kalıyor.

     

    Bir kadın hep aynı kiloda olsa da bazen kendini çok şişman bazen de çok fit hissediyor. Neden?

    - Advertisement -

    Kişinin içinde bulunduğu duygusal durum ile açıklanabilir. Dışsal faktörler mutsuz ediyorsa, kişi kilo vererek mutlu olabileceğini düşünüyor. Bu faktörler ortadan kalkınca ise aslında sorun olarak gördüğü şeyin sorun olmadığını anlıyor. En çok dikkat ettiğimiz şu; herkes belli bir kalıbın içine girmeye çalışıyor. Kendi genetik ve bedensel özelliklerini ikinci plana atıyor, yaratılan zayıf kadın imajına göre hareket ediyorlar. Oysa amaç zayıf olmak değil, sağlıklı olmak.. Kendi bedeninin güzel olup olmadığını mankenlerin bedenlerine göre ölçerek karar veren kişi o kiloya inemeyince veya inip o kiloda kalamayınca bir süre sonra daha hızlı kilo alıyor.

     

    REKLAM TUZAKLARINA DÜŞMEMEK MÜMKÜN

    Yemekler o kadar cezbedici sunuluyor ki food porn diye bir kavram çıktı. Nasıl direneceğiz bu görüntülere?

    Görüntüleri engelleyemeyeceğimize göre onları görünce aslında acıkmadığımızı, yeme dürtümüzün uyarıldığını fark etmemiz gerekiyor. Yeme dürtümüz uyarıldığında onu elde etmeye yöneliyoruz. Yiyince mutluluk hissine varacağımızı sanıyoruz. Ama onu yemenin mutlu etmeyeceğini bilseniz yer misiniz? Karnınız aç olmamasına rağmen satın almak için sizi uyardığını bilseniz gidip satın alır mısınız? O dürtünün bir süre sonra kaybolacağını bilmemiz gerekiyor. Bunları bilince reklamlarda bize sunulan tuzaklara düşmüyoruz.

     

    Gözümüzün önünde hep incecik modellerin ve harika yemeklerin fotoğrafları var. Bu çelişki psikolojimizi nasıl etkiliyor?

    Bir taraftan yemek yemeyerek elde edeceğine inandığın bir kadın bedeni, diğer taraftan da sana çok cazip gelen, rengarenk, şık sunulmuş bir yemek. Bu durum çatışmalarımızı daha da artırıyor ama çoğunlukla yemek galip geliyor. Orada sunulan yemek kişinin satın alma isteğine hitap ediyor. O güdüyü doyurmak için görsel imaj veriliyor ve onu satın alıp yiyince çok mutlu olunacağına inanılıyor.

     

    Sürekli kilo verip tekrar alınan yoyo diyetler psikolojimizi nasıl etkiliyor?

    Birçok kişi diyeti yasak gibi düşünüyor. Tabii ki işin içinde yasaklar, kısıtlı tüketimler var ama bu bir süreç Hayat boyu devam edilecek sağlıklı bir beslenme düzeni. Yoyo diyetleri ise belli bir süre yapıyorsunuz, kısa sürede kilo verme davranışı içine girip sonra tekrardan çok daha hızla kilo almaya başlıyorsunuz çünkü yasaklara arzunuz daha çok artıyor. Diyet biter bitmez ilk yöneldiğiniz gıdalar kısıtlananlar oluyor.



    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz