Diğer
    Ana SayfaBeslenme & DiyetDiyet yapanlara bile öneriliyor Yağlar temize çıktı!

    Diyet yapanlara bile öneriliyor Yağlar temize çıktı!

    -

    Yıllar boyunca fazla kilolarımızın tek suçlusuydu yağlar. Ama günümüzde anlaşıldı kisağlıklı ve uzun yaşayabilmemiz için “azı karar çoğu zarar” misali belirli bir miktar yağ tüketmemiz lazım. Aslında önemli olan sağlıklı yağları seçebilmek ve ideal miktarı aşmamak…

    Formda kalmak, sağlıklı ve uzun yaşamak için yağlardan uzak mı duruyorsunuz? Haksız da değilsiniz, çünkü yağlar uzun yıllar fazla kilolarımızın baş sorumlusu olarak suçlandı. Kanserden tutun da kalp damar hastalıkları hatta obeziteye kadar pek çok hastalığın sorumlusu hep yağlardı. Fakat geçen zaman içinde yağlar artık tabiri caizse temize çıktı, aklandı. Günümüzde tıp otoritelerinin hemen hepsi yağların yaşamsal açıdan çok önemli besin kaynağı oldukları konusunda hemfikir. Doğal olarak şu satırları okurken aklınıza ilk gelen soru Ne oldu, ne değişti hayatta olabilir. Uzmanlar yaptıkları uzun vadeli çalışmalarla yeterli miktarda yağ almadığımızda vücudumuzun A, D, E ve K vitaminlerini özümseyemediğini gördü. Hepsinden önemlisi yağlar aynı zamanda bir enerji kaynağı. Sağlıklı ve uzun bir ömrün anahtarı olan omega yağ asitlerinin vücuda alımını da sağlıyorlar. Bildiğiniz gibi güçlü bir bağışıklık sistemi için omega yağ asitleri çok önemli. Özellikle yaşamsal önem taşıyan bu yağ asitlerini vücudumuz kendi üretemiyor. Dolayısıyla hücrelerin gelişmesinde, sinir sistemi ve hormonların fonksiyonlarını gerçekleştirmesinde önemli rol üstlenen yağları besinlerden almamız gerekiyor.
    Diyet yapılan dönemlerde de aynı özeni göstermeliyiz aslında. Çünkü vücudumuz sağlığını koruyabilmek için aynı miktarda yağa gereksinim duyuyor. Bu nedenle siz siz olun, diyet yapsanız bile yağ tüketmekten kaçınmayın. Çözüm olarak da daha az yağ tüketmek yerine daha sağlıklı yağ tüketmeyi öneriyor uzmanlar. Pek çok bitkisel üründe, balıkta ve fındıkta bol miktarda bulunan yağlar, kırmızı et ile süt ürünlerindeki yağlara oranla çok daha sağlıklılar mesela. Ama yine de yağları dikkat ederek tüketin. Zaten gün içinde yemeklerle birlikte aldığımız yağlar bize hemen hemen yetecek nitelikte. Bu ay JFK Hospital'den Beslenme ve Diyet Uzmanı Sedef Süsoy'dan aldığımız bilgiler doğrultusunda yaşamsal önem taşıyan yağ asitlerini araştırdık. Tekli doymamış yağ, çoklu doymamış yağlar ne demek, Omega 3 yağ asidi ile Omega 6 yağ asidinin sağlığımız üzerinde ne gibi etkileri var, hangi besinlerde bulunur gibi soruların yanıtlarını bulacaksınız bu haberde.

    Devamı 2005 Eylül sayısında…



    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz