İş yemekleri, hafta sonu tatillerinde yemekler sizi yoldan çıkarabilir! Tatlı içecekler, zengin mezeler, bol yemekler ve lezzetli tatlılar varken, sağlıklı yemekleri ve uygun porsiyonları seçmek zorlaşabilir. Bu nedenle size yardımcı olacak bir oyun planına ihtiyacınız var. Diyet dostu ipuçları!!!
DİYET DOSTU 20 İPUCU
1) DÜŞÜK KALORİLİ PİŞİRME YÖNTEMLERİNDEN SEÇİN
Sindirimin daha kolay olması, sağlık açısından risk oluşturmaması, besin kayıplarının az olması nedeniyle en sağlıklı pişirme yöntemleri haşlama, fırında, buğulama, güveçte pişirme yöntemleridir. Besin tercihlerinizi kalorisi düşük pişirme yöntemlerinden yapabilirsiniz.
Kızarmış balık: 152 kkal, 4.01 karbonhidrat, 16.01 protein, 7.8 gr yağ (100g)
Buğulama: 145 kkal, 6.6 gram karbonhidrat, 11.5 gram protein, 6.9 gr yağ (100g)
Haşlanmış yumurta: 75 kkal, 0.64gram karbonhidrat, 6.22 gram protein, 5.4 gram yağ, 191 kolesterol
Tavada yumurta: 122 kkal, 1.04 gram karbonhidrat, 6.4 protein, 10.34 yağ, 191.05 kolesterol
2) ÖNCEDEN PLANLAYIN
Kahvaltınızı, öğle ve akşam yemeğinizi önceden planlayabilirsiniz. Planınızı önceden stratejik olarak yapmak, planladığınız fiks menüye sadık kalmanızı ve yemek anında gereğinden fazla yememenizi sağlayacaktır.
3) KALORİLERİNİZİ İÇECEKLERLE HARCAMAYIN
Tabi ki şekerli-kremalı kahveler daha lezzetli ama bunun için 600 kalori fazladan almana değer mi? Kalorileri yemeklerden almanız içeceklerden almanızdan daha tatmin edicidir.
4) YEMEĞİNİZE KENDİNİZE ÖZGÜ BİR ŞEKİLDE SON VERİN
Yemeğiniz bittiğinde vücudunuza ve zihninize yemeğinizin bittiğini söylemek için bir şey yapabilirsiniz. Mesela dişlerinizi fırçalayabilir ya da nane tüketebilirsiniz.
5) TEDAVİ PLANI YAPIN
Şeker yemek her zaman sağlıklı olmasa da, kendinizi de mahrum etmeyin. Mahrum etmek yerine haftada bir gün kendinize tatlı için izin verebilirsiniz. Bu sizi tatmin eder ve tedaviyi korur.
6) TATİLDE PARTİYE GİTMEDEN ÖNCE HAFİF BİR ATIŞTIRMALIK/YEMEK YİYİN
Dolu bir sosyal takvim, dolu bir karın anlamına gelmez! Partiden önce küçük bir porsiyon yediğinizde (biraz mozerella peyniri ile yağsız jambon veya fıstık ezmesiyle elma) partide ağır mezelerden yemenize gerek kalmaz.
7) YİYECEK GÜNLÜĞÜ TUTUN
Yiyeceklerinizi yazıp takip etmeniz, diyetinize sadık kalmanıza yardımcı olabilir. Yazarken dürüst olun, eğer kendinizi şımarttıysanız bunu da yazın.
8) ÖNCEDEN SAĞLIKLI ATIŞTIRMALIKLAR HAZIRLAYIN
Canınız bir şeyler istediğinde fast food tercih etmek yerine önceden hazırladığınız atıştırmalıkları tüketebilirsiniz. Bir avuç fındık veya bir meyve çantada, arabada ya da masanızda bulundurun.
9) KÜÇÜK AMA AKILLI DEĞİŞİMLER YAPIN
Yemeklerinizi etkilemeden küçük değişiklikler yaparak kalori ve yağı azaltabilirsiniz. Örneğin sandviçinizin içinden ekstra bir dilim peyniri çıkarabilir, kremalı bir çorba yerine sebze çorbasını tercih edebilirsiniz.
10) TÜKETMENİZ GEREKEN PORSİYONLARI BİLİN
Ufak bir parça ısırık zararsız gibi görünüyor olabilir ama bu da ekstra kalori almanıza sebep olur. Özellikle tatillerde doğru porsiyonları yediğinize emin olun. Örneğin patates için yumruğunuz kadar, et içinse avuç içiniz kadarını baz azabilirsiniz.
11) TATLIYI PAYLAŞIN
Bir dilim tart mı istediniz? Ailenizden birinden ya da arkadaşınızdan sizinle bölüşmesini teklif edin. Yapılan çalışmalar tatlıdan birkaç ısırık alındığında bile isteğinizi bastıracağını gösteriyor.
12) DİKKATLİ YİYİN
Dikkatsiz yemek hızlı bir şekilde ekstra kalori alımına sebep olur. Yemeğinizi yerken ya da atıştırırken oturun böylece yemekten ve öğünden zevk alırsınız.
13) TATİL TOPLANTILARINDA SAĞLIKLI SEÇENEKLERİ SERVİS EDİN
Kim tart veya kurabiye yapmak zorunda olduğunuzu söylüyor? Bunun yerine meyve tabağı hazırlayın.
14) BİR TAKVİM TUTUN
Parti ve aktivitelerin zamanını bilin. Böylece sağlıklı beslenmeye devam edeceğinizden emin olabilirsiniz. Özellikle de tatil zamanlarınızda.
15) SALATA YİYİN
Yağlı bir aperatif yerine salatayla yemeğinize başlayın. Yalnız salatanızda kremalı soslar olmamasına dikkat edin.
16) ŞEKERLEME YAPIN
Eğer yorgunsanız, yemek yemek isteyebilirsiniz. Tatilleriniz yoğun geçiyorsa dinlenmek için kendinize izin verin.
17) YEMEK SONRASI YÜRÜYÜŞ YAPIN
Tatilde yediklerinizin bir kısmını yürüyüş sırasında yakın.
18) SUSUZ KALMAYIN
Susuzlukla açlığı karıştırmayın. Gün boyunca susuzluğu gidermek için su için.
19) ACELE ETMEYİN
Özellikle iş toplantılarında ve yemeklerde acele etmeyin, buna zaman ayırın.
20) ARKANIZA YASLANIN, RAHATLAYIN
Tabağınızı sebze ve meyvelerle doldurun. Yemeğinize çok fazla kalori ekleyecek sosları ve malzemeleri kullanmayın ya da en az seviyede tutun.
YAZARIN DİĞER YAZILARI
- Sonbahar detoksu için hazır mıyız? İşte 3 günlük detoks listesi
- Dash diyeti nedir? Dash diyeti listesi ve örnek menü
- Vegan hamileler nasıl beslenmeli? İşte örnek beslenme programı
- Türk yemekleri kalori ve besin değeri tablosu
- Balık yemenin faydaları nelerdir? Balık yemenin insan vücuduna 12 faydası