Diğer
    Ana SayfaBeslenme & DiyetDiyetinizi kendiniz tasarlayın

    Diyetinizi kendiniz tasarlayın

    -

     

     

    Asıl mesele: Tatlı krizlerini aşmak

    Sabah kahvaltı yapmamak, öğle yemeğini atlamak ya da yetersiz yemek akşama doğru gelen tatlı krizlerini tetikliyor. Vücudun “Bana karbonhidrat gönder” diye bağırmaya başladığı bu saatlerde yanlış seçimler yapmak da daha mümkün oluyor. Bunu aşmanın yolu da düzenli aralıklarla beslenmekten geçiyor. Böyle durumlarda kakao oranı yüzde 70’in üzerinde olan birkaç parça çikolata, tercihen pekmezle yapılmış bir porsiyon kabak tatlısı, sade bir dondurma gibi daha masum seçeneklerin tercih edilmesi gerekiyor.

     

    - Advertisement -

    Meyve tüketiminin püf noktaları

    Kış gecelerinde yemekten sonra televizyon karşısında bir tabak dolusu meyve yemek çok kolay. Peki “Bol bol meyve yedim, çok sağlıklıyım” demek mümkün mü? Diyetisyen Gizem Keservuran, çok sağlıklı bir besin grubu olan meyvelerin cinsinin ve miktarının iyi ayarlanması gerektiğini vurguluyor. Akşamları şeker oranı düşük meyveler tüketmek gerektiğini belirten Keservuran, kadınların kara erik kurusunu tercih edebileceklerini belirterek, “Kalsiyum ve D vitamininden zengin olan bu besin kemik sağlığının korunmasını sağlıyor” diyor.

     

    AKŞAM YEMEĞİNİ ERKEN YEDİYSENİZ, GECE ATIŞTIRMA ALIŞKANLIĞINIZ VARSA, ÇAYIN YANINDA BİR ŞEYLER ARIYORSANIZ DİKKAT!

    ● Meyvelerden; ananas, kivi veya elma tercih edin.

    ● Atıştırmalık istiyorsanız; yaban mersini kurusu yiyin.

    ● Yatmadan 2.5-3 saat önce yemek yeme işlemini bitirin.

     

    TARİFLER

    Yaşam Çorbanız

    ● 1 adet kereviz (saplarıyla)

    ● 3 adet havuç

    ● 5-6 adet paprika

    ● 3 dal pırasa veya 2 adet kuru soğan

    ● 3 çiçek brokoli veya 3 çiçek karnabahar

    ● 1 demet dereotu

    ● 1 demet maydanoz

    ● 6-7 yaprak nane

    ● Bol kimyon, sumak, isot, pul biber, karabiber

    ● 1/4 küçük boy beyaz lahana

    ● 1 adet limon (kabukları soyulmuş)

    HAZIRLANIŞI: Sebzeleri büyük bir tencerede kıvamı istediğiniz gibi olacak şekilde su ekleyerek haşlayın, blenderdan geçirin ve baharat ekleyin. Yağ kullanmayın.

     

    Kabak Tatlınız

    ● Balkabağı (dilediğiniz kadar)

    ● Pekmez

    ● Kabuk tarçın

    ● Tane karanfil

    ● Toz tarçın

    ● Tuzsuz badem

    ● Ceviz

    HAZIRLANIŞI: Balkabağını şekersiz olarak yağlı kağıtta, fırında veya tencerede pişirin. (Su eklemeyin, balkabağı zaten suyunu bırakacaktır.) Pişirmeden önce fırın tepsisine veya tencereye 1/2 kabuk tarçını küçük küçük kırın + 2-3 tane karanfil ekleyin, piştikten sonra kabuk tarçın ve karanfilleri ayırın, üzerine toz tarçın ekleyin ve soğumaya bırakın. Servis edeceğiniz kadar kabağı tabağına koyun, üzerine 1-2 yemek kaşığı pekmez, badem, ceviz rendesi ekleyerek ikram edebilirsin. İsteğe göre yanında 1 top sade dondurma veya 1 bardak sütlü kahve ikramı tercih edebilirsiniz.

     

    Yaprak Çetinkaya

    Formsanté Dergisi Ocak 2012 sayısı



    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz