Uzman Diyetisyen
SELAHATTİN DÖNMEZ
“Son 15 yıldır kilomda sadece artı-eksi 1 kilogram oynadığını gözlemliyorum. Seyahatlerimde, yaz tatillerimde ve özel günlerde yediklerimin porsiyonlarına oldukça dikkat ediyorum. Beslenmemde çeşitliliğe ve dengeye bağlı kalarak özgürce yemek yediğim için hem strese bağlı yemeğe yönelme hem de kan biyokimyamda bir bozulma olmuyor. Bunun için her 6 ayda bir nütrisyonel biyokimya dediğimiz beslenme durumunu belirten kan tahlillerimi mutlaka yaptırıyorum. Beslenmemdeki denge ve çeşitliliği porsiyon kontrolü ile sağlamanın yanında düzenli spor yapmayı da ihmal etmiyorum. Haftada üç kere ağırlık antrenmanı ve ardından kardiyo; haftada bir kere de sadece kardiyo yapıyorum. Yoğun dönemlerde de nerede olursam olayım; ister doğada ister spor salonunda spor yaparak stres atıyorum.
Restoranda istediğimi yiyorum
İşte bu şekilde sürdürülen hayatta kalıcı kilo verme sağlanıyor ve yediğiniz yiyeceklerin arada sırada miktarının artması yağlanmanıza neden olmuyor. İş ve sosyal hayata bağlı olarak sık sık restorana gidiyorum ve bugüne kadar hiçbir zaman ‘şunu yemem’ demedim, hastalarıma da dedirtmedim. Böyle günlerde gün boyunca mutlaka sabah ve öğle olmak üzere 2 hafif ana öğün yapıyor, akşam bulunduğum ortama adapte oluyorum. Ertesi gün tartıldığımda rakamın hiç değişmediğini görüyorum.”
Beslenme ve Diyet Uzmanı
GİZEM KESERVURAN
“Beslenme uzmanı olarak ben, aslında tüm danışanlarıma doğru besin seçimi konusunda rehberlik ediyorum. Tabi ki ben de herkes gibi yiyorum. Çoğu bireyden farklı olarak yaptığım ise yemek yiyeceğim, mönüden yemek seçeceğim zaman 4-5 saniye durup şöyle düşünmek; ‘Bugün hangi gıdamı eksik aldım, aşçı bu yemeği pişirirken hangi malzemeleri kullanmıştır?’ Böylece kilo kontrolümü; rahat bir şekilde sağlayabiliyorum. Aralıklı beslenme, yeterli su tüketimi, doğru saatte doğru besin seçimi beslenme alışkanlıklarımın temelini oluşturuyor.
Çikolatayı fazla kaçırırsam merdiven kullanıyorum
Kilo aldığımı hissettiğim veya bir önceki gün gereğinden fazla yediğimi düşündüğüm zamanların ertesinde mutlaka güzel bir kahvaltı ediyorum. Ardından bir demet maydanoz, 3 fincan yeşil çay ve mutlaka 3 litre suyu gün içine yayarak tüketiyorum. Haftada dört gün egzersiz yapıyorum. Eğer spor salonuna gidemediysem, fırsat yaratıp geç saatte hafif tempolu yürüyüşler yapıyorum. Vücudun temel enerji kaynağı karbonhidrat, beynin tek enerji kaynağı ise glukoz. Bu nedenle ekmeği kesmiyor, gün içindeki öğünlerde yiyorum. Akşam öğünümü ızgara balık eti, yağsız bol yeşillikli salata veya bir kase sebze çorbası, 1 kase az yağlı yoğurt gibi daha yalın yiyeceklerle tamamlıyorum. Mutlaka ara öğünlerime devam ediyorum ve kesinlikle öğün atlamıyorum. Çok sevdiğim bademli veya kahve çekirdekli çikolatalı drajelere dayanamadığımı itiraf etmeliyim. Bunları çok yediğim zaman mutlaka hareketimi artırıyorum, merdiven inerken asansör kullanmıyorum.” Devamı diğer sayfada