Diğer
    Ana SayfaBeslenme & DiyetDiyetisyenler kilolarla nasıl savaşıyor?

    Diyetisyenler kilolarla nasıl savaşıyor?

    -

    subat-2012-gorus-resim-6Uzman Diyetisyen
    E. YASEMİN SANCAK

    “Bir beslenme uzmanı olarak formum ve kilom danışanlarım tarafından takip ediliyor, ekrandaki görüntüm veya yazılı basındaki fotoğraflarım değerlendiriliyor. Danışanlarım diyetisyenin kilolu olmasının güven vermediğini ve benim ince olmamın onlar için önemli olduğunu aktarıyorlar. Beslenme alışkanlıklarım ve tercihlerim gittiğim her ortamda inceleniyor, örnek alınıyor ve mutlaka üzerinde yorum yapılıyor. Bu durumun beni zorlayıp zorlamadığı soruluyor. Hep diyet yapıp yapmadığım ya da sağlıklı beslenme takıntım olup olmadığı merak ediliyor. Hayatımın hiçbir döneminde sağlık problemlerim nedeniyle dönemsel olarak artmış 3 kilodan fazla kilo vermem gerekmedi. Ben bunu, kilo koruma programında takip ettiğim danışanlarım gibi sağlıklı beslenme ve düzenli egzersizle başarıyorum.
    Mucize formüller aramaya gerek yok
    Bütün bunlara rağmen eğer fizyolojik veya psikolojik sebeplerle kilo almış olsaydım yeterli ve dengeli beslenme kurallarını uygular ama yasaklarla kendimi cezalandırmaz ve toplumdan soyutlamazdım. Mucize formül olmadığını kabul edip, şok diyet, ilaç, bitki, kür, besin desteği vb. kullanmazdım. Kilo almama neden olduğunu düşündüğüm beslenme alışkanlıklarımdaki değişiklikleri ve hataları takip edebilmek için tüm yediklerimi yazarak değerlendirirdim. Optimal Beslenme için daha az yağlı ve daha az şekerli beslenir, tam tahıllı karbonhidratlara yönelir, günde 7-9 porsiyon meyve-sebze tüketimine, ara öğün alışkanlığına dikkat eder ve günde 2-2,5 litre su tüketimine dikkat ederdim. Haftada 5 gün 30-45 dk yürüyüş veya yüzme gibi bir egzersizi de ekleyerek bu problemi çözerdim.”

    subat-2012-gorus-resim-7Uzman Diyetisyen
    PINAR KURAL ENÇ

    “Aslında birçoğumuz kilo korumanın, kilo vermekten daha zor olduğunu birkaç kez deneyimlemişizdir. Kiloyu koruma konusunda yetersiz kalınması, iki temel nedene bağlanıyor. Birincisi; gerçekçi olmayan ve ulaşılamaz kilo hedefleri belirlenmesi, ikincisi ise zayıflama programında kazanılan olumlu beslenme alışkanlıklarını devam ettirememek ve program süresince yapılan aktiviteleri bırakmak. Tekrar kilo almamak için yine mi diyet yapmak gerekiyor? Hayır, tabii ki istediğimiz, sevdiğimiz, keyif aldığımız besinleri tüketebiliriz ancak kilo almak istemiyorsak harcanan enerji ile alınan enerjiyi dengede tutmamız gerekiyor. Ben de özel hayatımda bu dengeyi koruyarak kilo almanın önüne geçiyorum.
    Daha çok sıvı daha çok hareket
    Kilo almaya başlandığımı fark ettğimde acil önlem olarak, günlük sıvı tüketimimi mutlaka artırıyor, ödem atabileceğim bitki çaylarını daha fazla içmeye çalışıyorum. Aktivitem eskisine göre azaldıysa, günde 15 dakika daha fazla aktivite yapmaya çalışıyorum. Porsiyonlarımı küçültüyor ve metabolizmamı hızlandırmak için ara öğünlerimi kesinlikle atlamıyorum. Ana öğünlerimden birine hemen ızgara içerikli bir salata ekliyorum. Tatlı isteğimi; ara öğünde bir bardak yağsız sıcak süte bir dal tarçın çubuğu ekleyerek ve yanında tahıllı bir iki kurabiye yiyerek bastırıyorum.”

    Yaprak ÇETİNKAYA

    Formsante Dergisi Şubat 2012 Sayısı



    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz