Diğer
    Ana SayfaGüzellikDiyetler şişmanlatıyor mu?

    Diyetler şişmanlatıyor mu?

    -

    Zayıflamak için uyguladığınız diyetlerin zamanla sizi şişmanlattığını,hatta obezite riskiyle karşı karşıya bıraktığını söylersek ne düşünürsünüz? Kilolarınızdan kurtulmak için acıkma, doyma ve tokluk sinyalleriyle hareket etmenizin yeterli olacağını belirtirsek? Bunları biz değil, “zayıflama diyetleri çöpe” kitabının yazarı Dr. Ozan Tunçer söylüyor. Bu açıklamalar “diyet” dünyasında yeni bir tartışma yarattı!

    Funda Çatar

    "Şok diyet", "bikini diyeti", "protein diyeti", "Atkins diyeti…" Gün geçmiyor ki yazılı ve görsel basında diyetlerle ilgili yeni bir habere rastlamayalım. Özellikle de pek çoğumuzun tatil için sabırsızlandığı yaz mevsiminde… Kimimiz uzun vadede zayıflatan diyetlerle yaza hazırlanırken, kimimizse bir yıl boyunca aldığı kilolardan şok diyetlerle kurtulmaya çalışıyor. Kısa vadeli ve şok diyetler söz konusu olduğunda sonuç genellikle değişmiyor ve terazinin ibresi hızla ya da uzun vadede daha fazla göstermeye başlıyor!
    Uzmanlar da, insanların formda ve sağlıklı bir vücuda sahip olmasında bilinçli uygulanan diyetlerin ne denli önemli olduğunu her fırsatta dikkat çekmeye çalışıyorlar. Ancak beslenme uzmanlarının aksine Dr. Ozan Tunçer, her türlü zayıflama diyetine karşı çıkıyor ve şu iddiayı ortaya atıyor: "İncelmek ve ince kalmak için zayıflama diyetleri çöpe!" Bir süre önce ortaya attığı iddiasıyla aynı adı taşıyan kitabı yayımlanan Dr. Ozan Tunçer, "Eğer gerçekten şişmanlamak istemiyorsanız, diyet yapmayın. Sadece acıkma, doyma ve tokluk sinyalleriyle hareket edin" diyor.
    Ozan Tunçer'e göre zayıflama diyetleri kalıcı zayıflama sağlamıyor. Başlangıçta bin bir sıkıntıyla ve yoksunluğa göğüs gererek verilen kiloların tamamı kaçınılmaz olarak geri geliyor. Hatta kilo sorunlarını zayıflama diyetleriyle çözmeye kalkışmak şişmanlamanın ve bu çözümde ısrar etmek ise obezitenin en etkin yolunu oluşturuyor. Üstelik seçilen zayıflama diyetinin ismi, türü, kilo verdirme mekanizması, ambalajı ve pazarlama tekniği ne olursu olsun sonuç değişmiyor…

    Tartışma yaratan açıklamalar

    Zayıflama diyetleri kalıcı zayıflık sağlamıyor, aksine şişmanlatıyor.

    Zayıflama diyetleri fiziksel ve ruhsal sağlığı bozuyor.

    - Advertisement -

    Kalıcı zayıflama ve etkin ağırlık kontrolü ancak acıkma, doyma, tokluk hislerinin yönlendirdiği bir beslenmeyle sağlanabilir!

    BESLENME UZMANLARININ YANITLARI

    BANU KAZANÇ
    "Koruma programı dikkate alınmalı"

    1- Günümüzde ideal kilosunda olmayanlar sağlıklı bir diyet programı ile zayıflatılıyor. Daha sonra koruma programı uygulanarak verilen kiloların kalıcı olması sağlanıyor. Bunun için de boyuna, yaşına, aktivitesine ve sosyal çevresine göre, günlük olması gereken enerji ve besin miktarlarını bilinçli bir şekilde tüketme alışkanlığı kazandırılıyor. Ayrıca kişinin motivasyonunu en iyi şekilde korumak için kişiyi tanımaya yönelik, diyetin sürekliliğini sağlamak amaçlı özel bir test uyguluyoruz. Dolayısıyla diyetlerin kalıcı bir zayıflama sağlamadığı, hatta şişmanlattığı son derece yanlış bir düşünce.
    2- Diyetler kişinin ruh ve beden sağlığını bozmuyor. Tam aksine sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazandırmakla kalmayıp, kişinin kendini iyi hissedeceği bir kiloya ulaştırarak beden ve ruh sağlığının dengede kalmasını sağlıyor. Ancak beslenme uzmanının denetimi olmadan bilinçsizce yapılan diyetler ise özellikle kadınlar da demir eksikliğine ve konsantrasyon bozukluğuna yol açabiliyor…



    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz