Fesleğen, nane, kekik, dereotu… Çekici kokularıyla adeta baş döndürüyor, yemyeşil görünümleriyle de doğayı soframıza taşıyorlar. Ayrıca içerdikleri vitaminler ve minerallerin sağlığımız üzerindeki işlevleri de çok büyük.. Bu ay size sunduğumuz “yeşil” mönülerle sağlıklı,lezzetli ve hafif sofralar kuracak, damağınızda bıraktıkları tadı unutamayacaksınız.
Mönülerin olmazsa olmazları arasına girdiler son yıllarda. Özellikle sağlıklı beslenme kavramının iyice ön plana çıktığı günümüzde fesleğen, nane, kekik, biberiye, dereotu soframıza ayrı bir renk getiriyorlar. Bu bitkilerin marifetleri sadece göz ve damak zevkimizi şenlendirmekle sınırlı değil hiç kuşkusuz. İçerdikleri zengin vitamin ve mineraller sayesinde; serbest radikallerle savaşıyor, kan şekerini ve kolesterolü kontrol altına alıyor, kalp ve dolaşım sistemini uyarıyor, vücudumuzu toksinlerden arındırıyorlar. İşte, bu yüzden “şifalı bitkiler” soframızda yüzyıllardan bu yana yerini koruyor ya! Çırağan Sarayı Kempinski Oteli’nin Avustralyalı şefi Gary Johnson da sizin için birbirinden hafif ve lezzetli mönüler hazırladı. İster çorbasını hazırlayın, isterseniz tatlısın… Bu mönüler, damağınızda unutamayacağınız tat bırakacak!
BİBERİYE EKMEĞİ
Malzemeleri:
400 gr un,
1 paket maya,
1 tutam şeker,
yarım çay kaşığı tuz,
yarım çay kaşığı sodyum karbonat,
3 yemek kaşığı zeytinyağı,
30 gr rendelenmiş parmesan peyniri,
1 yemek kaşığı kekik,
2 yemek kaşığı biberiye,
bir tutam maydanoz. (Hepsi iyice kıyılmış olmalı.)
Hazırlanışı: Tüm malzemeleri 200 ml ılık suyla birlikte derin bir kabın içinde yoğurduktan sonra 1 saat dinlendirin. Fırını 200 derece ısıtın. Hamuru bir kez daha yoğurun ve iyice yağladığınız 22 x 10 santim çapındaki kaba dökün. Fırının orta bölümünde 1 saat pişirin. 10 dakika dinlendirdikten sonra servis yapın.
Dilim başına: 150 kalori, 4 gr yağ
Hazırlama süresi: 25 dakika
mayalanma süresi: 1 saat
pişirme süresi: 1 saat
YUMURTALI YEŞİL SOS
Malzemeleri:
500 gr patates,
2 adet yumurta,
2 yemek kaşığı çiğ krema,
100 gr yağsız yoğurt,
2 yemek kaşığı limon suyu,
1 demet karışık yeşillik (dereotu, maydanoz, taze soğanın yeşil kısmı)
tuz, karabiber
Hazırlanışı: Patatesleri derin bir kabın içinde 25 dakika haşladıktan sonra kabuklarını soyun. Yumurtaları katı kıvamına gelinceye dek pişirip, ikiye bölün. Yeşil sos için; çiğ kremayı, yoğurdu ve limon suyunu bir kabın içinde karıştırın. Yeşillikleri yıkayıp yapraklarını ayırdıktan sonra ince ince kıyın. Tüm bitkileri salata kremasıyla karıştırdıktan sonra servis yapın.
Kişi başına: 360 kalori
Hazırlama süresi: 30 dakika
DEREOTLU YOĞURT ÇORBASI
Malzemeleri:
200 gr az yağlı yoğurt,
50 gr salatalık,
1 demet dereotu,
100 ml süt,
1 diş sarımsak,
tuz ve karabiber
Hazırlanışı: Salatalıkları ince ince doğrayın, dereotunu kıyın. Diğer tarafta 1 diş sarımsağı havanda dövün. Tüm malzemeleri bir kaseye koyduktan sonra hafifçe karıştırın. Buzlukta tutun ve soğuk servis yapın.
Hazırlama süresi: 15 dakika
BİBERİYE VE ŞEFTALİ (SORBE)
Malzemeleri:
1 kilo şeftali püresi,
175 lt su,
175 gr şeker,
1 adet limon suyu,
1 adet biberiye
Hazırlanışı: Şeftalileri kaynar suda birkaç dakika pişirdikten sonra buzluğa koyun. Şeftalileri soğuduktan sonra buzluktan çıkarın. Çekirdeklerini ayırıp, mutfak robotu yardımıyla püre haline getirin. Ardından püreyi bir tepsiye boşaltın ve üzerine su, şeker, limon suyu ile biberiye ilâve ederek 1 dakika kadar pişirin. Karışımı dondurma makinesine koyun, karıştırın ve buz küplerine doldurarak soğutun.
Hazırlama süresi: 30 dakika
DOMATES KONFİTİ
Malzemeleri:
4 adet domates,
4 adet taze deniz tarağı,
2 adet olgun avokado,
1 yemek kaşığı soğan,
2 yemek kaşığı kırmızı biber,
1 yemek kaşığı sirke,
1 yemek kaşığı kişniş otu,
1 çay kaşığı çekirdekleri çıkarılmış ve kıyılmış yeşil biber,
1 çay kaşığı zeytinyağı,
birkaç damla limon suyu,
tuz, karabiber
Hazırlanışı: Domatesleri ve kırmızı biberi yıkayın. Çekirdeklerini ayırdığınız domatesleri ince ince dilimleyin. Kırmızı biberi ve soğanı da küçük küçük doğrayın. Hazırlamış olduğunuz malzemeleri ve baharatları bir kabın içinde karıştırıp, soğukta bekletin. 4 adet taze deniz tarağı, üzerine zeytinyağı, tuz ve biber gezdirdikten sonra tavada 20 saniye kadar közleyin. Bütün kabakları çevrelerinde domates taneleri gelecek şekilde ufak avokado parçalarıyla doldurun. Avokado için; 2 adet olgun avokadoyu soyup büyük parçalar halinde kestikten sonra limon suyunda bekletin. 1 yemek kaşığı kıyılmış kişniş otunu, 1 çay kaşığı kıyılmış yeşil biberi, 1 çay kaşığı zeytinyağını, tadımlık limon suyunu, tuz ve karabiberi avokadoyla karıştırın.
Kestiğiniz deniz tarağı ve üzerine kişniş serpiştirdiğiniz avokadoları tabağa yerleştirin. Bir tutam biberle süsledikten sonra servis yapın.
Hazırlanışı: Avokadoyu çok fazla ezmeden hepsini karıştırın. Soğukta bekletin.
Hazırlama süresi: 45 dakika
FESLEĞENLİ SEBZE SALATASI
Malzemeler:
8 dilim patlıcan,
4 dilim kabak,
1 kırmızı biber,
8 adet kokteyl domates,
12 adet ıspanak veya roka yaprağı,
tuz, taze karabiber,
dilimlenmiş sarımsak, z
eytinyağı,
limon suyu,
4 ince fesleğen yaprağı,
deniz tuzu,
taze kesilmiş bitki karışımı (maydanoz, kekik, yabani mercanköşk, fesleğen).
Koyuluğu azaltmak için; 1 fincan kaynamış balsamic sirkesi,
Fesleğen yağı için; yarımşar fincan zeytinyağı ve fesleğen yapraklarını mikserden geçirip süzün.
Hazırlanışı: Dörde böldüğünüz kırmızı biberi yağlayıp kızgın tavada 20 dakika kızartın. Biberi soğumaya bırakın ve dış zarını çıkarmak için plastikle sarın. Patlıcanı halka halka, kabağı da uzun uzun dilimleyin. Tüm sebzeleri, bitki karışımı, sarımsak ve zeytinyağıyla birlikte 1 ya da 2 saat kadar salamurada bırakın. Ardından ızgarada pişirdiğiniz sebzelerin üzerine baharatları serpiştirin. Sebzeleri, renk ve lezzet alması için kızgın tavada çevirin. Soğuduktan sonra yağlayıp tepsiye koyun.
Hazırlama süresi: 45 dakika
Hangi bitki ne sağlıyor?
Maydanoz: İştahı açıyor, sindirimi kolaylaştırıyor, idrar ve safra söktürüyor. Maydanozun sap ve yaprakları soluğun kokusunu temizliyor, cildin sağlıklı bir görünüme kavuşmasına yardımcı oluyor.
Biberiye: Kan dolaşımını hızlandırıyor, safra salgısını artırıyor, sinirleri uyarıyor ve güçlendiriyor. Mide ve bağırsakları uyararak özellikle yağlı yiyeceklerin sindirimine yardımcı oluyor. Ayrıca, saç dökülmesini önlüyor ve kırışıkları gidererek cildi güzelleştiriyor.
Fesleğen: Sindirime yardımcı oluyor, mideyi yatıştırıyor, sinirleri güçlendiriyor, baş ağrısını hafifletiyor. Balgam, gaz ve idrar söktürücü etkisi var.
Kekik: Kan dolaşımını hızlandırıyor, iştahı açıyor, sindirimi kolaylaştırıyor. İdrar, spazm ve gaz söktürücü etkiye sahip. Soğuk algınlığı, nezle ve boğaz ağrılarının atlatılmasında etkili.
Dereotu: Sinirleri yatıştırıyor ve bedeni rahatlatıyor. Mide ve bağırsak gazlarını söktürüyor. Sindirimi kolaylaştırıyor, karın ağrılarını yatıştırıyor. Aynı zamanda nefesin kötü kokusunu temizliyor.
Nane: Sindirim salgılarını artırdığından mide ve bağırsaklardaki sindirim işlemini kolaylaştırıyor. Mide ve bağırsak gazlarını söktürücü etkiye sahip. İçerdiği uçucu yağlar sayesinde mide bulantılarını kesiyor. Nefesin kötü kokusun temizliyor.