Balgam, göğsünüzde salgılanan kalın ve yapışkan bir sıvıdır. Bu salgı günlük hayatta bizi oldukça zorlar. Peki, balgam nasıl geçer? Balgam söktürücü doğal gıdalar nelerdir? Uzman Diyetisyen Aslıhan Küçük Budak, doğal balgam söktürücü gıdalar hakkında bilgi verdi.
Bu salgı, doğal bir sürecin sonucu olsa da bazı durumlarda altta yatan bir hastalığın sonucu olabilir. Vücudunuz, hasta olmadığınız sürece genellikle çok fazla balgam üretmez. Balgamınızın herhangi bir hastalığın göstergesi olup olmadığını anlamanın en iyi yolu rengini aramaktır. Aşırı balgam, genellikle bir alerji veya enfeksiyonun sonucudur. Aynı zamanda süt ve diğer süt ürünleri, kemoterapi, hamilelik ve hatta kandida enfeksiyonları gibi belirli yiyecek ya da durumlardan da kaynaklanabilir. Balgam oluşumuyla ortaya çıkan semptomlar genellikle nedenine bağlı olarak değişir.
DOĞAL BALGAM SÖKTÜRÜCÜ GIDALAR NELERDİR?
- Zencefil
- Bal
- Soğan
- Ananas
- Keçiboynuzu
- Kitre
- Ebegümeci
- Mahlep
- Havlıcan
- Üzerlik
- Kekik
- Su teresi
ZENCEFİL
Zencefil, antibakteriyel, antiviral, antispazmodik olan çeşitli polifenoller ve flavonoidler bakımından zengindir. Bunlar, enfeksiyonlarla savaşmaya ve aşırı balgam üretimi nedeniyle tıkanıklığı önlemeye yardımcı olabilir. Düzenli zencefil alımı, akciğer kaslarınız üzerinde rahatlatıcı bir etkiye sahip olacak ve tıkanıklığın giderilmesine yardımcı olacaktır. Buna ek olarak zencefil, doğal bir balgam söktürücü olarak kullanımıyla oldukça popülerdir ve aşırı balgam veya mukus oluşumunun semptomlarını hafifletmeye yardımcı olabilir
BAL
Bal, aşırı balgam oluşumunu azaltmaya yardımcı olabilecek başka bir doğal çaredir. Çalışmalar balın çocuklarda öksürük gibi üst solunum yolu hastalıklarının tedavisinde etkili olduğunu kanıtlamış, balgam ve mukus birikimine karşı oldukça etkili olabilecek dekonjestan ve balgam söktürücü özelliklerini kanıtlamıştır
SOĞAN
Soğan, çeşitli besinler açısından zengin bir kaynaktır, ancak onları oldukça popüler yapan quercetin adlı bir bileşiğin varlığıdır. Quercetin’in çeşitli hastalıklara karşı faydalı olduğukanıtlanmıştır. Bununla birlikte, alerji ve solunum yolu enfeksiyonlarına karşı da son derece etkilidir. Quercetin, anti-alerjik bir ajandır ve solunum yollarınızda balgam ya da mukus birikimini önlemeye yardımcı olabilir. Aynı zamanda bağışıklık arttırıcı özellikleriyle de bilinir ve bu nedenle genel sağlığınızı geliştirmek için de kullanılabilir.
ANANAS
Ananas, A ve C vitaminleriyle doludur. Bildiğimiz gibi C vitamini, soğuk algınlığı ve öksürük semptomlarını hafifletebilir ve bu durum da aşırı balgam üretiminin neden olduğu tıkanıklığı gidermeye yardımcı olur. Ek olarak, ananas aynı zamanda anti-inflamatuar özelliklere sahip olan ve bezlerinizin istenmeyen mukus üretmesine neden olan inflamasyonu azaltmaya yardımcı olan bromelain adlı zengin bir enzim kaynağıdır.
KEÇİBOYNUZU
- Kolesterole ve kansızlığa iyi gelir.
- E vitaminidir.
- Balgam söker.
- Enerji kaynağıdır.
- Gribe iyi gelir.
- Cinsel isteği artırır.
- Sinir sistemini korur.
- Sindirime yardımcıdır.
- İdrar arttırıcı.
- Çocuklarda ishale karşı etkilidir.
KİTRE
- Balgam sökücüdür.
- Vücuda kuvvet verir.
- Boğaz hastalıkları ve iltihapta etkilidir.
EBE GÜMECİ
- Göğüs yumuşatır.
- Balgam söktürür.
- Zayıflatır.
- Ateş düşürücüdür.
- C vitamini zengindir.
- Uykusuzluğa iyi gelir.
- Antiseptiktir.
- Sindirimi kolaylaştırır.
- Bağırsakları rahatlatır.
- Yumuşatıcı ve koruyucu.
- Solunum ve sindirim sistemi tahriş ve iltihaplarında koruyucudur.
- Cilt yara ve ağrısı giderici.
MAHLEP
- Nefes darlığına iyi gelir.
- Baharat olarak kullanılır.
- Kuvvet vericidir.
- Balgam söktürücüdür.
- Şeker hastalığı için kullanılır.
- Kuvvet verici
- Cinsel güzü artırıcı
- Balgam söktürücü.
- İdrar artırıcı.
- Prostat büyümesini önleyici.
HAVLICAN
- Göğsü yumuşatır
- Toksinleri atar
- Balgam söktürücü
- Astım ve Bronşit hastalıkları için; Antiseptiktir
- Hazımsızlığa iyi gelir
ÜZERLİK
- Balgam attırır
- Göğsü ferahlatır
- Kanserle mücadelede takviyedir
- Antiseptiktir
- Alerjik hastalıklara karşı faydalıdır
- Nefes darlığı için kullanılır
- Cinsel gücü artırır
- Adet söktürücüdür
KEKİK
Kekik Güney Avrupa ve Akdeniz bölgelerinde yetişen, öncelikle baharat olarak kullanılan bir bitkidir. Yağlı ve ağır yemeklerde kullanılır, tat değişikliği sağlar hazmı kolaylaştırır. Kekiğin halk arasında birçok kullanım yönü vardır. Kramp çözücü, dezenfekte edici ve balgam söktürücü olarak kullanılmaktadır. Akciğer ve bronşlar başlıca kullanım alanlarındandır. Bitkide eterli uçucu yağlar kana karışıp bronşiyal kasları etkiler, kramp çözer. O bölgede bakteri oluşumunu önler. Öksürük ve üst solunum yolları iltihabında çay içimi ve gargara biçiminde kullanılır. İştah açar, sindirim sistemini düzenler, ağrı ve ekşimeler kekik ile geçirilebilir. Sinir sistemi zafiyeti, romatizma ve bağırsak hastalıklarına karşı kekik çayı iyi gelmektedir. Menstrual döngülerini düzenler. Romatizmal hastalıklar ve sinir sistemi rahatsızlıklarında etkilidir.
SU TERESİ
Su teresi zengin kimyasal bileşimi ile farmakolojik potansiyeli yüksek bir bitkisel besindir. Bitki içindeki en önemli biyoaktif bileşikler grubu izotiyosiyanatlar, polifenoller, vitaminler, karotenoidler ve glukosinolatlardır. Yüksek besinsel kaliteye sahip bu bitki çok faydalıdır. Oldukça fazla mineral ve vitamin içeriğine sahiptir. Kalori içeriği çok düşüktür ve yeterli miktarda lif içerir. Su teresi, sindirim ve böbrek sağlığını korumak, vücuttaki toksinleri temizlemek, kanser hücrelerinin gelişimini engellemek, boğaz ağrısını tedavi etmek, tüberkülozu tedavi etmek ve uyuzları tedavi etmek için kullanılabilir. Su teresi yaprakları geleneksel olarak mide, depuratif, idrar söktürücü, balgam söktürücü, hipoglisemik, odontaljik ve uyarıcı olarak kullanılır. Ayrıca ağrı, ülser, sarılık ve ateşe iyi geldiği bildirilmiştir. Bu arada astım, bronşit, iskorbüt, tüberküloz ve idrar yolu enfeksiyonu ve böbrek taşı tedavisinde kullanılmaktadır. Bu sebze, esas olarak yüksek antioksidan içeriğinden dolayı antikanser özellikleri ile ilgili çeşitli çalışmaların odak noktası olmuştur. Kanserin önlenmesi için mükemmel bir fonksiyonel gıda olarak kabul edilir. Bu derleme çalışmada gittikçe önemi artan su teresinin beslenme-diyetetik özellikleri ve antioksidan kapasiteleri sunulmuştur.