Üretimi binbir zahmetle gerçekleştirilen bal yüksek fiyatı nedeniyle istismara oldukça açık bir ürün. Bu ay son günlerde yaşanan “bal çılgınlığının” da etkisiyle piyasada yaygın olarak satılan balların özelliklerine bir göz attık. Uzmanlara sorararak, gerçek bal›n ne olduğunu anlamaya çalıştık…
1- Fer Propolisli Bal
İç ve Doğu Anadolu bölgelerinin kır çiçeklerinden elde edilen balda propolis de bulunuyor. Propolis, işçi arıların kovanı, yavru arıları ve kendilerini, çeşitli mikroorganizmalardan korumak amacıyla bitkilerden topladığı reçinemsi maddeleri ve bitki nektarlarını, salgıladıkları enzimler ile biyokimyasal değişikliğe uğratarak oluşturdukları bir ürün. Arıların kovana girip çıkarken sürünerek dezenfekte oldukları bu madde anti-viral, anti-bakteriyel özelliklere sahip. Bu yönleriyle propolis; bağışıklık sistemini güçlendiren, bakteri ve enfeksiyonlara karşı mücadeleye yardımcı olan doğal antibiyotik, antiseptik ve antibakteriyel. 230 g- 19 TL.
2- Yakatarla Organik Çiçek Balı
Organik gıda üretiminde oldukça geniş bir ürün yelpazesine sahip olan Yakatarla’nın balları Ordu ve Erzurum yörelerinden toplanıyor. EcoCert tarafından sertifikalandırılan balların üretim ve paketleme aşamalarında organik esaslara uygun davranılıyor. Bal üretiminde sıkça rastlanan glikoz şurubu yer almıyor, arı hastalıklarında kimyasal ilaçlar yerine organik ilaçlar tercih ediliyor. Çevre kirliliğinden uzak bölgelerde doğal çiçeklerin nektarlarından bal arılarınca üretiliyor. 225 g- 12 TL.
3- Atatürk Orman Çiftliği Ankara Balı (Süzme çiçek balı)
Atatürk Orman Çiftliği’nde bal üretimi 1965 yılında başlamış. Türkiye’nin farklı bölgelerinden, doğrudan üreticilerden ve kooperatiflerden alınan ve gerekli analizleri yapılan farklı yayla çiçek ballarının harmanlanmasıyla piyasaya sunuluyor. İlk yıllarda sadece süzme çiçek balı olarak yapılan bal üretimine, çam ve narenciye balı üretimi de eklenmiş. 250 g- 7 TL.
Devamı diğer sayfada