Diğer
    Ana SayfaBeslenme & DiyetDoğanın en değerli ürünü: BAL

    Doğanın en değerli ürünü: BAL

    -

    4- Arıcan Pervari Karakovan Balı
    Siirt’in Pervari yöresinde üretilen Karakovan çiçek balı yüksek yaylalardaki çiçeklerden tamamen doğal yöntemlerle elde ediliyor. Altı ay kapalı kalıp, hiçbir şekilde ışık görmediği için kapalı kovan yani karakovan balı adını alıyor. Kovanın ortasında bal mumu bulunmuyor, arılar insan eli değmeden kendi doğal yöntemleriyle peteği oluşturup balla dolduruyor. Firma yetkilileri tüketiciyi uyararak, bu kıymetli balın taklitlerinden sakınmak için Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nın izni olmayan markasız ürünleri tercih etmemek gerektiğini vurguluyor. Ayrıca tüm ballarda olduğu gibi vitamin değeri azalacağından yüksek ısıdaki ürünlerle karıştırmamak gerekiyor. 250 g- 25 TL.

    5- Balkovan Süzme Çam Balı
    Dünyada üretilen balın büyük bir kısmının nektarı, çiçeklerden geliyor. Ancak bir miktar bal da çiçek olmayan kaynaklardan elde ediliyor. Salgı balı bu tür ballar arasında yer alıyor. Bazı bitki emici böceklerin salgıladığı şeker içeren sıvıya salgı deniyor. Çam balı ise Türkiye’nin üretimde dünya birincisi olduğu bir salgı balı çeşidi. Çam balları kendilerine has özel bir kokuya, tada ve çiçek ballarına göre daha koyu bir renge sahip. Glikoz ve fruktoz içeriği çiçek ballarına göre daha düşük, bu nedenle daha az tatlı ve boğazda yakıcı bir his bırakmıyor. Çam balları çiçek ballarından daha fazla enzim, aminoasit ve mineral madde içeriyor. Balkovan’ın çam balı, ağırlıklı olarak Marmaris ve Güzelçamlı yörelerinden derlenmiş. 400 g- 16.90 TL.

    6- TEMA Geven Balı
    Çok yıllık dikenli bir çalı olan geven, derin kökleriyle erozyonla mücadelede büyük önem taşıyor. TEMA Vakfı ise bir yandan erozyonla mücadelesini sürdürürken, doğal hayatın korunması için birçok farklı projeye de imza atıyor. ‘’Doğal Varlıkları Koruma Amaçlı Kırsal Kalkınma Projesi’’ kapsamında doğal, katkısız ballar üretmek de bu faaliyetlerden yalnızca biri. Doğayı tahrip etmeden yöre halkına gelir sağlamayı da amaçlayan proje, çevre kirliliğinden tamamen korunmuş bölgelerde ‘saf ve sağlıklı bal üretme’ misyonunu üstleniyor. TEMA’nın tüketiciye sunduğu farklı türlerde ballardan biri olan geven balı, kokusu, damak tadı açısından zengin olduğu için arıcılar tarafından da tercih ediliyor. Doğu ve Güneydoğu yaylalarındaki kovanlardan elde ediliyor. 460 g- 18 TL.
    mart-2012-mercek-altinda-resim-2 Devamı diğer sayfada



    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz