Diğer
    Ana SayfaBeslenme & DiyetDoğanın en değerli ürünü: BAL

    Doğanın en değerli ürünü: BAL

    -

    10- Balparmak Muş Balı
    Türkiye’nin en büyük ovalarından biri olan Muş Ovası’nın florası oldukça özel. Muş lalesi bu bölgenin kendine has en önemli bitkilerinden. Muş balı, Muş Ovası’nda ve ovayı çevreleyen dağlarda doğal olarak yetişen çeşitli ballı bitkilerin ve yörede yetiştirilen bazı kültür bitkilerinin polen tanelerini içeriyor. Tadı keskin, kalıcı yapıda ve elde edildiği çiçeklerin kokusunu taşıyor, rengi de daha açık. 225 g- 17.90 TL.

    11- Balparmak Yüksekova Balı
    Yüksekova (Hakkari), ortalama yüksekliği 1950 m olan dağlık bir bölge. Cilo Dağı ve Sat Dağı’nı içine alan Buzul ve İki Yaka dağları bitki florası açısından son derece özel. Yüksekova balında ilçenin farklı yükseklikteki yaylalarında, dağlarında, ovalarında doğal olarak yetişen çeşitli ballı bitkilerin polen taneleri bulunuyor. Buradan elde edilen bal, çiçek, bergamot, narenciye tat ve kokusu taşıyor. Altıparmak Gıda’nın markası Balparmak’ın; Bingöl, Muş, Yüksekova, Şemdinli ve Kayseri olmak üzere Türkiye’nin 5 ayrı yöresinin ballarından derlediği Balparmak Yöresel Ballar Serisi tüketicinin beğenisine sunuluyor. 225 g- 17.90 TL.

    12- Arıcan Petekli Yayla Çiçek Balı
    Doğu Anadolu Bölgesi’nin yüksek yaylalarındaki kır çiçeklerinden derleniyor. Uzman eksperler, yaz aylarında bu bölgede üretim yapan arıcıların ballarını önce kendi tecrübeleriyle (renk, koku ve akışkanlık) analiz ederek numuneler alıyorlar. Alınan numuneler Ege Üniversitesi İlaç Geliştirme Bölümü’nde analiz ediliyor. Sonuçlara göre ballar seçilip bal üreticilerinin ürünleri satın alınıyor ve firma tarafından stoklanıyor. Üreticiden alındığı gibi petekli olarak stoklanan bu bal, küçük ambalajlara bölünerek tüketicilere ulaştırılıyor. 1 kg- 21.90 TL.

    13- City Farm Organik Çam Balı
    Çam üzerinde yaşayan canlılar, çam ağacının özünden elde ettikleri bir salgı oluşturuyorlar. Bu salgılar gözle görülebiliyor ve ağacın gövdesinden ip kıvamında sarkıyor. Ağustos ayının ortalarında meydana gelen bu çam özü oluşumu arılar tarafından alınarak, salgıladıkları bir enzimle bala dönüşüyor. City Farm çam balı Ege bölgesinin (Bodrum, Marmaris, Gökova ve Datça) çamlık yerlerinde organik esaslara göre üretiliyor ve IMO sertifikasına sahip. Çam balı, çam ağacına has koku ve tadı yıllarca devam ettirebilme özelliğine sahip. Ayrıca donmadan ve bozulmadan yıllarca dayanabiliyor. Bu nedenle bazı gıdalarda dayanıklılığı artırmak için doğal bir katkı maddesi olarak da kullanılıyor. 480 g- 20.75 TL.
    mart-2012-mercek-altinda-resim-4
    BAL HAKKINDA…
    ● Arılar çiçeklerden topladıkları özleri kendi vücutlarından salgıladıkları enzimlerle mayaladıktan sonra petek gözlerine kışlık yiyecek olarak biriktiriyor, yani bal yapıyorlar.
    ● Arılar bir gram bal için yaklaşık 120 bin çiçek dolaşıyorlar.
    ● Son derece dayanıklı ve yüksek besin değerine sahip olan bal, toplandığı bitkiye ait aromatik, kimyasal ve tıbbi özellikleri taşıyor.
    ● Arıların, şeker şurubuyla beslenmesiyle elde edilen ballar doğanın ve çiçeklerin özünü, sağlığını taşımıyorlar ve bal adı altında satışa sunulamıyorlar. Ancak kovanın önüne konan şeker şuruplarıyla arıları beslemek hala oldukça yaygın bir yöntem. Sadece süzme ballarda değil, petekli ballarda da hileli uygulamalar görülebiliyor.
    ● Doğal bal kristalleşebiliyor yani halk tabiriyle “şekerlenebiliyor.” Aksine şeker şurubu ilave edilmiş ballar çok uzun süre kristalleşmeden kalabiliyor. Bal bu haliyle tüketileceği gibi, sıcak su dolu bir kabın içerinde ısıtılarak da tüketilebiliyor.
    ● Balın faydalarının başında antimikrobiyel ve antifungal özelliği geliyor. Bağışıklık sistemini kuvvetlendiriyor; yapısındaki tokoferol, askorbikasit, flavonoidler ve diğer fenolik maddeler nedeniyle antioksidatif etkiye sahip. Araştırmalar balın mide dostu olduğunu gösteriyor. Cilt üzerindeki olumlu etkilerinden dolayı kozmetik ürünlerin içeriğinde de kullanılıyor. Sinir sistemini yatıştırıyor, astım, bronşit ve nefes darlığına da iyi geliyor.

    Aytaç Özkardaş GOZZİ
    Fotoğraf: Ozan KUTSAL

    - Advertisement -

    Formsante Dergisi Mart 2012 Sayısı



    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz