Diğer
    Ana SayfaBeslenme & DiyetDoğru beslenerek, hastalıklardan korunun

    Doğru beslenerek, hastalıklardan korunun

    -

    Kış aylarının en büyük derdi soğuk algınlığı, nezle ya da gribe yakalanmak… Oysa alışveriş listenizden eksik etmeyeceğiniz bu gıdalarla hem bağışıklık sisteminizi güçlü tutabilir, hem hastalıklardan korunabilir hem de sağlıklı beslenebilirsiniz.

    Brokoli

    Betakaroten, B1 ve C vitamini, demir ile çeşitli mineraller içeren brokoli, kalp, göğüs hastalıkları ile dolaşım sistemi rahatsızlıklarına karşı koruyucu etki ediyor.

    Mantar

    - Advertisement -

    B Vitamini ve potasyumdan zengin, güçlü bir lif kaynağı olan mantar, vücudun antikorlarla mücadelesinde önemli rol oynuyor.

    Balık

    Yağlı balıklar grubuna giren ton balığı, somon ve sardalya, bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlıyor, soğuk algınlığı ve grip gibi hastalıkların önlenmesine yardımcı oluyor.

    Koyu yeşil yapraklı bitkiler

    Besin değeri yüksek olan koyu yeşil yapraklı bitkiler, soğuk algınlığı, grip, göğüs tıkanıklığı, nezle ve öksürüğe karşı vücut direncini yüksek tutuyor.

    Acı biber

    Turunçgiller gibi, kırmızı biber de yüksek bir C Vitamini kaynağı. Günlük 150 mg olan C Vitamini ihtiyacının 100 mg’ı için birkaç acı biber yemek yeterli oluyor.

    Domates

    A, C, E ve K vitaminleri ile potasyum ve likopen içeren domatesin kan yapıcı özelliği ve dinlendirici etkisi bulunuyor.

    Anason tohumu

    Bitki çaylarınıza ekleyeceğiniz bir çay kaşığı anason tohumu, öksürüğü geçirmenin yanı sıra üst solunum yolu tıkanıklıklarını gidermeye de yardımcı oluyor.

    Zeytinyağı

    Omega-9 yağ asidi içeren zeytinyağı, bağışıklık sisteminin güçlenmesine destek oluyor. Bu yağ asidinden faydalanmak içinse tüm öğünlerde zeytinyağına yer verilmesi gerekiyor.

    Kırmızı biber

    Bu güzel sebzenin, portakaldan daha fazla C Vitamini içerdiğini biliyor musunuz? İşte öğrendiniz, artık alışveriş listenizden kırmızı biberi eksik etmeyin!

    Tam buğday ekmeği

    Enerjinin yavaş ve dengeli şekilde vücutta kullanılmasını sağlayan tam buğday ekmeği, uzun süre dinç olmayı sağlıyor ve tokluk hissine yardımcı oluyor.

    Portakal

    Bağışıklık sisteminin en kuvvetli silahlarından biri C Vitamini. Bu nedenle grip, nezle gibi mevsimsel hastalıklara karşı güçlü bir C Vitamini kaynağı olan portakalı tüketmek önem taşıyor. Uzmanlar portakalı meyve olarak yemenin daha etkili olduğunu belirtiyor.

    Avokado

    Bağışıklığı güçlendiren ve yorulmayı engelleyen E Vitamini deposu avokado, bol miktarda glutatyon içeriyor. Bu antioksidan madde hastalıklarla mücadelede büyük önem taşıyor.

    Yaban mersini

    Bir avuç taze yaban mersininin ihtiyacınız olan günlük antioksidan madde ihtiyacınızı gidereceğini biliyor musunuz? Ayrıca hastalıklarla mücadele edebilmeniz için güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olmanıza da yardımcı oluyor.

    Nar

    Salgın hastalıklara karşı güç kalkanlarınızı kuşanmaya ne dersiniz? Potasyum, demir, kalsiyum ile fosforun yanı sıra C, B1 ve B2 vitaminlerini içeren nar, bağışıklık sistemini güçlendiriyor, antioksidan özelliğiyle gribe neden olan virüsleri zararsız hale getiriyor.

    Muz

    Zengin bir potasyum kaynağı olan muz, vücudun ve beynin yorgunluğunu gideriyor, enerji veriyor. Öksürüğe ve göğüs ağrılarına  iyi gelen bu meyve, vücuttaki su ve mineral dengesinin korunmasına da yardımcı oluyor.

    Badem

    Vücut direncinin artmasına yardımcı olan bademin göğüs yumuşatıcı, öksürük kesici etkisi bulunuyor.

    Kaju fıstık

    Birkaç tane kaju fıstık yemek, vücudunuzdaki çinko seviyesini en üst düzeye çıkarıyor. Bu da bağışıklık hücrelerinin fonksiyonlarını hızlandırmaya yardımcı oluyor.

    Kivi

    A ve C vitaminleri ile potasyum açısından çok zengin bir meyve olan kivi, vücudu ve bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Ayrıca nefes açıcı etkisiyle astım hastalarına da fayda sağlıyor.

    Bitter çikolata

    Öksürük tedavilerinde etkin olarak kullanılan teobromin maddesi içeren bitter çikolata, içeriğindeki antioksidanlarla hücrelerin zarar görmesini engelliyor.

    Elma

    İçinde bol miktarda C Vitamini ve lifli proteinler bulunan elma, içerdiği flavonoidler sayesinde hücre ölümüne neden olan serbest radikallerle savaşıyor. Soğuk algınlığı ve öksürüğün giderilmesinde de önemli olan bu meyvenin iyi yıkanıp, kabuğuyla yenmesi öneriliyor.

     

    Ayşegül Uyanık ÖRNEKAL

    Formsanté Dergisi Ocak 2014 sayısı

     



    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz