Doğadaki bin bir çeşit gıdayı doğru kullanarak kalp sağlığınızı korumak ve sizden sonra gelecek nesillere sağlıklı bir genetik bırakmak elinizde…
Genetikten hareketsizliğe, uykusuzluktan gürültüye kadar kalp damar hastalıklarına neden olan yüzlerce faktör sayılabilse de ilk sıralarda yanlış beslenme yer alıyor. Oysa beslenme alışkanlıklarında yapılacak bazı düzenlemeler hem kalp hastalıklarından koruyor hem de var olan hastalıkların iyiye gitmesini ve kalp ameliyatlarından sonraki dönemin daha uzun ve sağlıklı olmasını sağlıyor. Peki kalbimizin iyiliği için nasıl beslenmek gerekiyor? Uzman Dr. Ender Saraç, “Kalp dostu beslenme; kansere, tansiyona, diyabete ya da hızlı yaşlanma ve yıpranmaya karşı koruyucu beslenme ile yüzde 90 benzer öneriler taşıyor” diyor. Günümüzde bilgisayarlı anjiyo gibi erken tanı, stent ve by-pass gibi başarılı tedavi yöntemlerine rağmen kalp hastalıkları ve bunlara bağlı ölümlerin hızla arttığını belirten Dr. Saraç, “Kalp hastalıklarında erken tanı ve teşhis çok önemli. Kişiler bu sayede basit, ucuz ve doğal yöntemlerle etkili şekilde bu hastalıkların önünü kesebiliyor. Ama siz başınızı kuma gömer, nefes darlığı, morarma, göğüs ağrıları gibi şiddetli belirtilerin gelişmesini beklerseniz tedavi daha kısıtlamalı, daha pahalı, daha eziyetli ve daha çok emeğe karşı daha az olumlu sonuç elde edecek şekilde gerçekleşiyor. Günümüzde artık ‘bekle, kalp damarların tıkansın, kalp krizi geçir sonra tedavi edelim’ dönemi bitti. Artık hafif bir yorgunluk ya da kolesteroldeki hafif bir yükselme bizi alarma geçiriyor. Erken safhada doğru beslenme, antioksidan takviyesi, bilinçli doğal destekler, sağlıklı egzersiz programları, hatta yoga gibi birçok yöntem öneriyoruz ve mükemmel sonuçlar alıyoruz” diyor. İşte Dr. Saraç’tan, kalbi hastalandıktan sonra değil, sağlıklıyken de korumanın püf noktaları…
Kalp dostu beslenme anne karnında başlıyor
Uzman Dr. Ender Saraç, sağlıklı beslenmenin anne karnında başladığını belirterek şunları söylüyor: “Önemli olan binanın temelini sağlam atmak… Siz eğer sağlam bir temel atmaz ama beşinci kata geldiğinizde o katın detayları ile ilgilenmeye başlarsanız binanız ilk darbede hasar görür. İnsan vücudu da aynı şekilde, anne karnından itibaren temel sağlam atılmazsa 40’lı yaşlarda sağlıklı beslenmeye başlamak yeterli olmaz. Eğer anne adayı hamileliği süresince aşırı şeker, karbonhidrat, hamur işi tüketmişse doğan bebekte diyabet ya da insülin direnci gelişebiliyor. Aşırı yağlı et ile beslenen annelerin çocuklarında kalp damar hastalıkları görülüyor. Çocukların ilk iki yılı da çok önemli. Ne yazık ki; günümüzde çocuklarımız aşırı çikolata, sanayi tipi pasta ürünleri, karbonhidrat ve yağ bombardımanına tutuluyorlar.”
Kalp dostu morlar ve yeşiller
Kalp hastalıkları ve kanserden korunmak için antioksidan kaynağı karadut, vişne, nar, mor üzüm, böğürtlenin yanı sıra yeşil yapraklı sebzelerden bolca tüketin. Omega 3 almak için somon balığı, keten tohumu, semizotu ve ceviz yiyin. Kalp sağlığı için önemli olan E vitaminini badem, fındık ve az yağlı süt ürünlerinden alın. Yine kalbi koruyan bir antioksidan olan Koenzim Q10 için az yağlı et ve yine yeşillikleri tercih edin. Folik asidi yeşil yapraklı sebzeler ve mor meyvelerin yanı sıra çam fıstığından alın.
Huzurlu kalp sağlıklıdır
Kalbin hem maddi hem de manevi bir organ olduğunu belirten Dr. Ender Saraç, buna örnek olarak by-pass ameliyatı geçiren bazı hastalarda huy değişikliği olmasını ya da yoğun üzüntü ve stres nedeniyle kalp krizi geçirilmesini gösteriyor. “Kalp sadece maddi organ değil, aynı zamanda bizim uydu antenimiz… Evrendeki sinyalleri alan, duygu alışverişi yapan bizim kalbimizdir” diyen Uzman Dr. Ender Saraç, “Kalp gözünün açık olması, insanın mutlu olması, kalbinin pozitif enerji ile manevi kirden, pastan arınmış olması çok önemli… Bu nedenle ruhsal olgunlaşmayı, stresle başa çıkmayı, huzur bulmayı öğrenmek gerekiyor. Bunun için meditasyon da yapabilirsiniz, dua da edebilirsiniz, kalp bölgenize reiki ile enerji de verebilirsiniz” diyor. Devamı diğer sayfada