Diğer
    Ana SayfaPsikolojiDoğru beslenin, kaliteli yaşayın

    Doğru beslenin, kaliteli yaşayın

    -

    28012014 beslenmepsiko2

    Gerçekten sağlıklı mı?

    Sağlıklı beslenme takıntısı olan bir kişinin gerçekten sağlıklı gıdalar tercih ettiğini söylemenin de mümkün olmadığını belirten Klinik Psikolog Zeren Okçuoğlu Kadıoğlu şunları söylüyor: “Bu süreçte kişinin besinlerle ilgili kendi inanışları da işin içine dahil oluyor ve beslenme uzmanlarının sağlıklı olarak niteledikleri bir gıda maddesi onların gözünde sağlıksız olabiliyor.”

     

    Kendinize sorun

    - Advertisement -

    *Gün içinde 3-4 saatten fazla sağlıklı beslenme üzerine kafa yoruyor musunuz?

    *Sağlıklı beslenme ile ilgili takıntınız birkaç haftadan uzun mu sürdü?

    *Yediğiniz besinlerin içeriğinde zararlı madde olup olmadığından sürekli endişe ediyor musunuz?

    *Gün boyunca ne yiyeceğinizi bir gün önceden planlıyor musunuz?

    *Organik ürünler bulmak için sürekli araştırma yapıyor musunuz?

    *Yemek seçimleriniz yüzünden sosyal hayatınız sekteye uğruyor mu?

    *Zararlı olduğunu düşündüğünüz bir besini yiyince suçluluk duygusuna kapılıyor musunuz?

    *Çevrenizdeki insanlar sizin beslenme kurallarınıza uymadıklarında onları eleştiriyor musunuz?

     

    İlişkilerin sağlığı bozulmasın

    Klinik Psikolog Kadıoğlu, sağlıklı beslenme takıntısında en önemli noktanın ailevi ve sosyal ilişkiler olduğunu vurguluyor: “Çünkü sağlıklı beslenme takıntısı geliştirmiş bir kişi, ailesi ve sevdiklerinin hangi besinleri tükettikleri konusunda çok müdahaleci olabiliyor. Örneğin bir anne çocuğunun her yediğine itiraz ediyor, neyi yiyip neyi yememesi gerektiğini sık sık tekrarlıyor. Bu durum anne ile çocuğun ilişkilerinin gerilmesine neden oluyor. Hele ki çocuk ergenlik döneminde ise daha büyük sorunlar doğuyor. Sağlıklı beslenememe endişesi ile dışarıda yemek yemekten sakınan kişi sosyal hayata katılmakta da zorlanıyor, tüm yemeklerini evde hazırlamak istediği için zaman içinde sosyal hayattan kopuyor.”

     

    Kadınlarda daha fazla görülüyor

    Bugün sağlıklı beslenmek deyince sadece pazara gidip meyve-sebze alışverişi yapmaktan bahsedemiyoruz. Etin ve tavuğun organiğini, sütün en iyisini, yumurtanın en doğalını bulalım derken maliyet de yükseliyor. Bu nedenle sağlıklı beslenme takıntısı, sosyo-ekonomik düzeyi yüksek olanlarda ve özellikle kadınlarda daha fazla görülüyor. 

    * Ne yapmalı?

    Klinik Psikolog Zeren Okçuoğlu Kadıoğlu, sağlıklı beslenmeye merak duyan ve bu konudaki gelişmeleri, haberleri takip edenlere şöyle sesleniyor: “Sağlıklı bir yaşam sürmek için bazı noktalara dikkat etmek gerekiyor ancak diğer yandan hayattan zevk almak ve sosyal hayatı sürdürmek de önem taşıyor. Bu nedenle herkesin edindiği bilgileri kendi şartlarına göre değerlendirmesi ve seçimlerine kendi iradesi ile karar vermesi gerekiyor.”

    * Doktorunuza güvenin 

    Kadıoğlu, “Kafamız karıştığında ne yapacağız?” sorusuna ise; “Sağlıkla ilgili konularda çok sayıda uzmana danışmak da şüpheciliğin bir göstergesi, aynı zamanda kafa karışıklığına neden oluyor. Burada önemli olan doktor-hasta ilişkisindeki güven… Güvendiğiniz bir doktorunuz varsa kafanıza takılan konuları ona danışın” diye yanıtlıyor. 

    * Çözüm psikoterapide

    Sağlıklı yeme takıntısında, psikiyatrik tedavi sürecinin kolay olmadığını belirten Kadıoğlu, “Çünkü bu kişiler antidepresan kullanımı konusunda önyargılı olabiliyorlar. Tedavide psikoterapi ile beslenmeye dair inançların gözden geçirilmesi, sağlıklı yeme takıntısının altında yatan kaygıların ortaya çıkarılması gerekiyor. Ayrıca, sağlıklı besin seçimlerinin neler olabileceği hakkında diyetisyen desteği alınması etkili oluyor” diyor.

     

    Yaprak ÇETİNKAYA

    Formsante Dergisi Temmuz 2012 sayısı

     



    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz