Diğer
    Ana SayfaSağlıkDoğru bilinen yanlışlar

    Doğru bilinen yanlışlar

    -

    Hem bilgi eksikliği hem de her kadın için farklı bir süreç olması adet dönemi ile ilgili bilgi kirliliğine neden oluyor. Kadın Hastalıkları &Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Serdar Koç adet dönemi ile ilgili şehir efsanelerini ve doğrularını anlattı.

     

     

     

     

    - Advertisement -

     

     

     

    YANLIŞ 1
    Adet dönemi uzun sürebilir

    Eğer 21 günden kısa, 35 günden uzun aralıklarla kanamanız oluyorsa, gün içinde iki-üç pedden fazla kullanıyorsanız ve toplamda sekiz günden fazla sürüyorsa bir problemin varlığından söz edilebilir. Adet kanı pıhtılaşma özelliği taşımadığından, pıhtı ve parça içermesi de normal değildir.

    YANLIŞ 2
    Tampon adet kanamasını engeller

    Kadınların tamponla ilgili en büyük korkusu tamponun adet kanamasını engellemesi oluyor. Op. Dr. Serdar Koç, “Tamponlar sünger gibidir ve sıvıyı emer. Tampon dolduğunda ise sıvı tamponu geçerek vajinadan dışarı akar. Doğru yerleştirilmiş tampon kanamayı engellemediği gibi sızıntıya da olanak vermez” diyor.

    YANLIŞ 3
    Adet döneminde hamile kalınmaz

    Yumurtlama zamanı her kadında aynı olmadığı gibi yumurtlama döngüsü de her zaman düzenli gerçekleşmiyor. Yumurtlama, adetin birinci gününden itibaren 10-18 gün sonra oluyor. Op. Dr. Koç, “Nadir de olsa daha erken yumurtlamalar olabiliyor. Bu nedenle henüz adet kanaması tam bitmemiş olsa da hamile kalınabiliyor. Örneğin sekizinci gündeki bir ilişki, sperm iki gün yaşayabileceğinden 10’uncu gün oluşan yumurtlama ile gebelik söz konusu olabiliyor. Bu yüzden takvim yöntemine güvenmemeli ve etkin korunma yöntemlerinden faydalanmalısınız.”

    YANLIŞ 4
    Adet döneminde banyo yapılmaz
    Adet dönemlerinde banyo yapılmasında sakınca olmadığını söyleyen Op. Dr. Serdar Koç, bunun bazı istisnaları olabildiğini de ekliyor: “Kanaması aşırı olan kadınların ılık su ile duş yapmalarını öneriyoruz. Bunun nedeni, sıcak suyun damarları genişletmesi ve aşırı olan adet kanamasının daha da fazlalaşması riskidir.”

    YANLIŞ 5
    Adet sancılarına sıcak iyi gelmez
    Aksine sıcak uygulama ağrıların azalmasına yardımcı oluyor. Alt karna koyulan ve kan dolaşımının hızlanmasını sağlayacak olan sıcak su torbaları ve sıcak kompres uygulamaları (40 derece) ağrıyı hafifletiyor. Ayakları sıcak su içinde bekletmek ve ılık duş almak da iyi geliyor.

    YANLIŞ 6
    Adet dönemindeyken ağır işler yapılmamalı
    Adet dönemindeyken, diğer günlerde yaptığınız her işi, spor dahil yapabilirsiniz. Bu durum reglinizi etkilemez. Adet döneminde yapılan fiziksel egzersizler ağrıyı dindirebiliyor, hatta egzersiz rahmin ağrılı kasılmalarını rahatlatabiliyor.

    YANLIŞ 7
    Adet gecikmesinin tek nedeni hamileliktir
    Bir adet döngüsünün başlangıcından diğerinin başlangıcına kadar geçen süre 21-35 gün arası oluyor. İdeali ise 28 gün olarak kabul ediliyor. Adet gecikmesinde ilk olarak akla hamilelik gelse de bazen yumurtalıklarda gelişebilecek endometriozis kistleri, yumurtalıkların iyi ve kötü huylu tümörleri gibi patolojik kistik oluşumlar, bazı hormonal denge bozuklukları, stres ve kilo kaybı da gecikmeye neden olabiliyor.

    YANLIŞ 8
    Adet düzenleyici ilaçların zararı yoktur
    Adet düzensizliğindeki sorun ortaya konulmadan adet düzenleyici ilaçların kullanılması önerilmiyor. Op. Dr. Serdar Koç, “Bu tür preperatları kullanarak 80 yaşındaki bir kadına dahi adet gördürtebiliriz ancak hastalığın üstünü örtmüş oluruz. Düzensizliğin nedeninin detaylı incelenmesi gerekiyor. Anatomik bir problem varsa tedavinin cerrahi olması gerekiyor” diyor.

    YANLIŞ 9
    Doğum yapan kadınlarda ağrılı adet olmaz
    Gebelik sırasında adet olunmadığı için endometriozisi (çikolata kisti) olan kadınlarda adet sancısı, doğum sonrasında azalabiliyor. Ayrıca doğum yapmış kadınlarda rahim ağzı daha açık olduğu için adet sırasında rahim kasıldığında içi daha kolay boşalıyor ve ağrı daha az hissedilebiliyor. Ancak bu durum her kadında geçerli olmuyor.

    YANLIŞ 10
    Ağrı kesiciler kanamayı artırır
    Kan sulandırıcı etkisi olanlar dışındaki ağrı kesiciler kanamanın artmasına neden olmuyor. Ağrı kesicileri kullanmadan önce uzmana danışılması ve ilacın yan etkileri hakkında bilgi alınması gerekiyor çünkü başkalarında herhangi bir soruna neden olmayan bir ilaç size zararlı olabiliyor.

    Formsanté 2015 – Mart sayısı



    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz


    Tam bir sebze canavarıyım

    ‘Binbir Gece’ dizisindeki rolüyle her hafta evlerimize konuk olan, sevilen oyuncu Ceyda Düvenci “bakımlı, kendini her haliyle seven ve güvenen, sağlığına dikkat eden kadınlar...

    Diyette başarısızlık yoktur, vazgeçmek vardır

    Yeni kitabı ‘Afiyetle Diyet’’in raflardaki yerini aldığı bugünlerde Uzman Diyetisyen Dilara Koçak ile bir söyleşi yaptık ve ondan stil sırlarını öğrendik...Yeni kitabınızdan biraz bahseder...

    Tek yaptığım spor oğlumla yürümek

    G.O.R.A'nın çekimleri için ne diyeceksiniz?Çekileli uzun zaman oldu! İnsan bir şey çektiği zaman hemen seyretmek istiyor ama bu filmin başına hakikaten gelmedik şey kalmadı....