Diğer
    Ana SayfaSağlıkDoktorların mutfağında neler pişiyor?

    Doktorların mutfağında neler pişiyor?

    -

    mart-2013-saglik-4-resim-4Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. COŞKUN ŞANVERDİ Rinoest Klinik
    Hijyene çok önem veriyorum
    “Beslenme tarzım ağırlıklı olarak; mevsim meyveleri ile baklagillerden oluşuyor. Yoğurt ve süt ürünleri de vazgeçilmezlerim arasında… Sebze-meyve grubu dışında, et tüketmeye çalışıyorum. Çünkü vücudumuzun proteine de ihtiyacı bulunuyor. Benim de yeme konusunda esnek zamanlarım oluyor. Tatlı olarak, şerbetli tatlılar yerine, sütlü olanlarını tercih ediyorum. Bu açıdan, kaçamaklarımı sağlıklı kaçamaklar olarak değerlendiriyorum. Katkı maddesi içeren besinleri tüketmemeye özen gösteriyorum. Konserve yerine taze gıdaları tercih ediyorum. Eşim ve ben gıda alışverişimizi, oturduğumuz semtte bulunan, sürekli taze ve sağlıklı gıda ürünleri bulundurduğuna inandığımız bir marketten yapıyoruz. Beslenmede kaçındığım bir diğer grup ise, konserve ve dondurulmuş gıdalar… Ayrıca, hijyen de, en az beslenme alışkanlıkları kadar önemli. Sebze ve meyvelerin iyi yıkanmasına dikkat ediyorum. Son kullanma tarihi yaklaşan gıdaları bulundurmamaya ve derin dondurucudan çıkarılarak çözdürülmüş olan kıyma, et gibi besinlerin tekrar dondurulmamasına özen gösteriyorum. Bu konularda eşim de en az benim kadar hassas. Yemek seçimlerimiz de genelde benzer nitelikte oluyor. Küçük bir bebeğimiz olduğu için, sağlıklı beslenme konusu evimizde daha da önem kazanıyor. Kendi sahip olduğumuz yeme alışkanlıklarımızı, çocuğumuza da küçük yaştan itibaren aşılamayı hedefliyoruz.”

    mart-2013-saglik-4-resim-5Genel Cerrahi-Endokrin Cerrahisi Uzmanı
    Prof. Dr. SERDAR TEZELMAN
    Amerikan Hastanesi

    Mevsiminde olmayan sebze ve meyveleri tüketmiyorum
    “Ara öğünlere dikkat ederek protein ağırlıklı beslenmeye çalışıyorum. Beslenme konusunda çok sıkı olduğum söylenemez. Bazı hallerde kendimi şımarttığım oluyor. Bu esnekliğimi de genellikle iyi bir tatlıdan yana kullanıyorum. Mutfağımın vazgeçilmezleri ise peynir çeşitleri, ceviz, fındık, yoğurt, yumurta, balık, az oranda kırmızı et ile meyve ve sebzeler oluyor. Taze, yerel ve organik gıdaları tüketmeye dikkat ediyorum. Organik pazar ve yöresel gıda satan mağazalardan alışveriş yapıyorum. Beslenmemde peynir, meyve ve sebzeler ile zeytinyağlılar en büyük yeri kaplıyor.
    Glikoz şurubu (mısırdan üretilen) içeren gıdaları, mevsim dışı sebze ve meyveleri tüketmiyorum; kimseye de önermiyorum. Yemeklerin tazeliğini koruyacak şekilde az tuzlu pişirilmesine dikkat ediyorum. Gıdalarımı derin dondurucuda saklıyorum. Ancak çözüldükten sonra hemen tüketilmesine dikkat ediyorum. Son kullanma tarihi geçmiş veya yakın olan gıdaları satın almıyorum. Et içerikli yemekleri 24 saat geçtikten sonra tekrar ısıtıp kullanmıyorum. Özellikle eşim bu konuda benden çok daha titiz davranıyor. Alışverişi de genellikle kendisi yapıyor.”

    mart-2013-saglik-4-resim-6Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı
    Dr. ALPER BIÇKICI
    Süt ve süt ürünlerini günlük tercih ediyorum

    “Beslenme alışkanlığım son dört-beş yıla kadar et ve tatlı ağırlıklı iken, son yıllarda az kalorili, yağ ve şekerden fakir, kolesterol içermeyen besinlerle devam ediyor. Bu alışkanlıkları zaman zaman esnetebiliyorum. Mutfağımın vazgeçilmezleri süt ve süt ürünleri, meyve-sebze ile az yağlı çekilmiş et oluyor. Güvenli ve sağlıklı bir alışveriş için markalı, uzun raf ömrü olmayan ürünleri, günlük sütleri ve yoğurtları tercih ediyoruz. Alışverişlerimizi hipermarketlerden yapıyoruz. Buzdolabımızda en çok yer kaplayan ürünler süt ve süt ürünleri ile meyve ve sebzeler oluyor. Salam, sosis gibi işlenmiş gıdaları, şeker karıştırılmış meyve sularını, kolalı içecekleri ve mevsim dışı meyve-sebzeleri asla satın almıyoruz. Pişirme yöntemi olarak ızgara ya da fırını tercih ediyoruz. Az yağlı ve az tuzlu yemek pişiriyoruz. Gıdalarda uzun raf ömrü olumsuz bir faktör olduğu için cam kavanozda konserveler, yazdan hazırlanmış, vakumlanmış, derin dondurucuda muhafaza edilmiş gıdaları kullanıyoruz. Son kullanım tarihine çok dikkat ediyoruz. Sağlıklı beslenme konusunda 6 ve 13 yaşlarındaki çocuklarımızla anlaşmak pek kolay değil. Nadiren de olsa çocuklarımıza eşlik etmek için hastalarıma önermediğim gıdaları tükettiğim olabiliyor.”

    Yaprak ÇETİNKAYA

    Formsanté Dergisi Mart 2013 Sayısı



    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz