Dolaba değil suya koyun

iStock 000015522172 Large

Taze baharat tüketmek istiyorsanız satın aldığınız kekik, nane, maydanozu dolapta değil içerisinde su bulunan bir bardakta saklayın. Kekik, suya koyduğunuzda üç haftaya kadar dayanabiliyor. 

 

 

 

 

Yazın en tatlı meyvesi kavun
Yaz aylarının en sevilen meyvelerinden kavun, A, C vitamini, folik asit, potasyum, bakır açısından zengin. Kabızlığı gidermeye yardımcı olmasının yanı sıra idrar söktürücü özelliği de bulunuyor. Kalorisinin büyük bir kısmı karbonhidrattan geliyor ve lif oranı düşük. Bu sayede kan şekerini hızlı yükseltiyor. Peki vücudu serinleten bu meyveyi nasıl saklamak gerekiyor? Kesilmemiş kavunu buzdolabının meyve-sebze bölümünde üç gün bekletebilirsiniz. Kesilmiş kavunu ise hava geçirmez bir kapta beş gün saklayabilirsiniz. 

Matcha zamanı
Son zamanların yeni sağlıklı içeceği Matcha’yla tanışın. Geleneksel Japon Çay Seremonileri’nde içilen çay Matcha, gölgede yetiştirilen çay ağacı yapraklarından elde ediliyor. Yapraklar toplandıktan sonra buhara maruz bırakılıyor, kurutuluyor, sap, damar ve diğer fazlalıkların ayrıldığı bir prosesten geçiriliyor. Proses sonucunda ilk toplanan ürünün sadece yüzde 10’unun kaldığı “tencha” elde ediliyor. Son olarak “tencha”, genellikle el değirmeni ile çok yavaş bir şekilde toz haline getiriliyor. 100 gramı öğütmek yaklaşık üç saat sürüyor. Antioksidan deposu bu yeşil toz özellikle Amerika’da kilo vermek isteyenlerin listesine girmeyi başardı. Matcha çayı doğrudan içebileceğiniz gibi yoğurdun üzerine gezdirerek de yiyebilirsiniz. Süpermarketlerde satılan Chado’nun Matcha çayını deneyebilirsiniz. 

Hücre yenilenmesini destekleyin
Özellikle güneşlenme esnasında güneşin zararlı ışınları cildinize zarar veriyor. Cildinizi güneşin zararlı etkilerinden korumak amacıyla mutlaka bol su tüketmeli ve hücre yenilenmesini sağlayan besinlere ağırlık vermelisiniz. Beslenme ve Diyet Uzmanı Alev Erkan, “Üzüm, vişne, ahududu, şeftali, karpuz gibi meyvelerden oluşan bir tabağı plaja taşıyabilir, havuç, domates ve yeşil sebzelerden oluşan zeytinyağlı bir yemeği tüketebilirsiniz” diyor. Ayrıca buz ilave edilmiş yeşil çay, beyaz çay veya kahve gibi içecekler de cildinizin güneşin zararlı etkilerinden korunmasına yardımcı oluyor. 

Proteinizi doğru seçin
Sağlıklı zayıflamak için beslenme planınızda protein bulundurmak doğru seçim. Ama seçtiğiniz proteinin hangisi olduğu önem taşıyor. Tufts Üniversitesi’nin yapmış olduğu bir çalışmada 120 bin kadın ve erkeğin beslenme alışkanlıkları kaydedildi. Protein kaynağı olarak yoğurt, deniz ürünleri, derisiz tavuk ve kuru yemiş tüketenlerin, kırmızı ve işlenmiş et yiyenlere göre daha fazla kilo verdiği görüldü. 

Formsanté – 2015 Ağustos sayısı

 

YORUM YAZIN

Please enter your comment!
Please enter your name here