Diğer
    Ana SayfaSağlıkDomuz gribi geliyor mu?

    Domuz gribi geliyor mu?

    -

    Bir yandan grip mevsimi kapıyı çalıyor, öte yandan bu yıl davetsiz bir misafir daha gelecek gibi… Birbirlerine öyle benziyorlar ki, hepimizin kafası karıştı bile. Risk grubunda mıyız, aşı olmalı mıyız, ne önlem almalıyız? Yanıtları bu haberde. Esin Altuğ Eğrilmez

    Meksika'da başlayan bir salgınla dünya üzerinde 100'ün üzerinde insan hayatını kaybetti, bu sayı giderek de artıyor. Virüs diğer ülkelere yayıldığı gibi Türkiye'ye de sıçrayabilir. Salgının dünya çapına yayılıp yayılamayacağını kestirmek zor. Memorial Hastanesi Klinik Laboratuvarlar Koordinatörü Doç. Dr. Kenan Keskin bu sorunun cevabının salgın yapan virüsün bulaşıcılığının, insanların bağışıklık durumu, bildiğimiz grip virüsüne karşı toplumda zaten var olan antikorların çapraz koruyuculuğunun olup olmaması ve kişisel faktörlerle yakından ilişkili olduğunu söylüyor. İyisi mi biz düşmanı daha yakından tanıyalım.
    Domuz gribi nedir?
    Domuzlarda hastalığa yol açan bir mikrorganizma olan influenza tip A virüsünün insanlarda oluşturduğu solunum yolu hastalığı. Virüs şimdiye kadar insanlarda hastalığa yol açmamakta, sadece domuzlarda görülmekteydi. Ancak, mikrorganizmadaki değişime bağlı olarak ortaya Tip A H1N1 adlı yeni bir formu çıktı. Solunum yolu ile özellikle yakın temas, öksürmek ve hapşırmak suretiyle insandan insana bulaşabiliyor. Amerikan Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Birsen Çetin virüsün domuz, kuş ve insan influenza virüs yapılarının oluşturduğu bir hibrid virüs olduğunu söylüyor. Mevsimsel gripten farkı bu sayılan canlıları etkileyen bir genetik özelliğe sahip olması.
    Belirtileri neler?
    Mevsimsel gribe benzeyen belirtiler; ateş, baş ağrısı, boğaz ağrısı, öksürük, genel vücut ağrısı, halsizlik ve bitkinlik. Bazı vakalarda kusma ve ishal de görülüyor. Ağır vakalarda solunum yetmezliği ortaya çıkıyor. Ancak bazı vakalarda hiçbir belirti görülmüyor, bazı vakalar da ölümle sonuçlanabiliyor. Amerikan Hastanesi Klinik Labaratuvardan Dr Erhan Palaoğlu gençlerin ve orta yaştakilerin risk altında olduğunu söylüyor.

    Aşısı var mı?
    İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Mikrobiyoloji ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr Selim Badur Domuz gribi aşısının tüm dünyada ancak belirli risk gruplarına yetebilecek oranda üretilebildiğini söylüyor; Bu risk gruplarının başında sağlık personeli, gebeler, 6-36 aylık bebekler, mevsimsel grip için risk gruplarını oluşturan süregen hastalığı olanlar ve yaşlılar geliyor. Koruyucu aşı geliştirilmiş durumda. Ancak henüz ülkemizde kullanıma sunulmuş değil.
    Nelere dikkat etmeli?
    Mümkün olduğunca kapalı ve kalabalık ortamlarda bulunmayın, kişisel hijyene önem verin. Dünya Sağlık Örgütü tarafından getirilmiş bir seyahat kısıtlaması yok. Gideceğiniz ülkenin yerel otoritelerinin öngördüğü tedbirlere uyun ve gerekirse maske kullanarak bulaşma riskini azaltın. Grip belirtileri görürseniz, en yakın sağlık kuruluşuna başvurun. Domuz gribinin, usulüne uygun hazırlanan domuz eti veya diğer domuz ürünlerinin yenmesiyle bulaştığına dair bulgu yok. Domuz virüsü,
    70 derece ısıtılınca ölmekte. Bol sıvı gıda tüketin, iyi beslenin, dinlenmeye dikkat edin.
    Hemen doktora başvurun!
    Solunum güçlüğü veya nefes darlığı, göğüs ya da karın içinde ağrı veya basınç, ani baş dönmesi, şiddetli bulantı ve kusma şikâyetiniz varsa, hemen doktora gidin. Çocuklarda bunlara ek olarak mavimsi cilt rengi, sıvı alamama, uyanamama ve uyaranlara cevap verememe, döküntü, huzursuzluk, şiddetli ateş ve öksürük fark ederseniz hastaneye götürün.

    Devamı 2009 ekim sayısında…



    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz