Doris’in hem lezzetli hem sağlıklı tarifleri

“Squatgirl” ismiyle tanınan sağlıklı yaşam koçu Doris Hofer, “İçindeki Sen” adlı kitabında sağlıksız olduğu için bazen burun kıvrılan, bazen de çok istenmesine rağmen yüksek kalorisi nedeniyle uzak kalınan lezzetleri yeniden yorumlayarak, okuyucularıyla buluşturuyor.

Hazırlayan: Ayşegül Uyanık Örnekal

Sağlıklı pralinler
Malzemeler
• Yarım fincan kavrulmuş fındık
• 4 adet hurma
• 1 yemek kaşığı şekersiz kakao tozu
• 1 tutam tuz
• 1 tatlı kaşığı vanilya tohumu
• 1 tatlı kaşığı Hindistan cevizi yağı
• 1 tatlı kaşığı tarçın
Hazırlanışı
Kavrulmuş fındıkları doğrayıcıda ya da blender’da iyice ufaltın. Hurmaların çekirdeklerini çıkarın. Diğer malzemelerle birlikte blender’a koyup homojen bir hamur halini alana dek birkaç dakika karıştın. Hamuru yaklaşık bir saat buzdolabında dinlendirin. Elinizle 2-3 cm çapında pralin şekli verin. Pralinleri fındıktan sızacak yağı emmesi için yağlı kağıtla kaplanmış bir tabağa dizip, buzdolabında ortalama bir saat kadar soğumaya bırakın. Üzerlerine biraz tarçın serpip servis edin. Pralinleri buzdolabında, kapalı bir kapta birkaç gün saklayabilirsiniz.


Kuruyemiş süslü çikolatalar
Malzemeler
• 100 g bitter çikolata (en az yüzde 70 kakaolu)
• 1 avuç dolusu kuruyemiş (Ceviz, fındık, fıstık, badem, Antep fıstığı, kabak çekirdeği gibi)
• 1 avuç dolusu kuru meyve (Gojiberry, kayısı, yabanmersini, dut gibi)
Hazırlanışı
Çikolatayı parçalara ayırıp, benmari usulü ya da mikrodalga fırında eritin. Bir tepsiye pişirme kağıdı serin. Çikolatayı bir kaşık ya da krema torbası yardımıyla yaklaşık 4 cm çapında 20 parçaya ayırın. Barlar matlaşana kadar soğumasını bekleyin. Çikolatalar katılaşmadan istediğiniz kuruyemişle ve kuru meyveyle süsleyin. Tamamen katılaştığında ise kapaklı bir kutuya yerleştirin.


Lor peynirli yeşil frittata
Malzemeler
• 3 adet yumurta
• 1 demet maydanoz
• 1 avuç dolusu ıspanak
• Yarım demet dereotu
• 4-5 nane yaprağı
• 3 yemek kaşığı lor peyniri
• 1 tatlı kaşığı zeytinyağı
• Biraz tuz, karabiber
Hazırlanışı
Ispanakları ve yeşillikleri yıkayıp, irice doğrayın. Yumurtayı bir kapta çırpın. Peyniri çatalla daha da ufalayıp yumurtaya katın. İçine ıspanakları ve yeşillikleri ekleyin. Tuz ve karabiberle tatlandırın. Zeytinyağını bir tavada kızdırın. Karışımı sıcak tavaya döküp, birkaç dakika her iki tarafını altın sarısı olana dek kızartın. Frittata’yı bir tabağa alıp, dilerseniz avokado dilimleri ekleyin.


Mango lassi* chia pudding
(*Yoğurtlu meyveli Hint içeceği)
Malzemeler
• 1 adet mango (taze ya da dondurulmuş)
• Yarım fincan badem sütü ya da inek sütü
• 1 yemek kaşığı misket limonunun suyu (lime)
• 3 yemek kaşığı chia tohumu
• 1 yemek kaşığı Hindistan cevizi rendesi ya da Hindistan cevizi cipsi
• 1 yemek kaşığı kaju
Hazırlanışı
Mangoyu soyup, kesin. Yarısını süsleme yapmak için ayırın. Mangonun yarısını, sütü ve limon suyunu blender’da incecik püre haline getirerek bir kaba alın. İçine chia tohumlarını da ekleyip karıştırarak 15 dakika bekletin. Yeniden karıştırıp, ağzını kapatarak buzdolabında gece boyu ya da en az bir saat bekletin. Kalan mangoyu bir çatalla veya blender’da ezin. Mango ezmesini pudingin üzerine döküp, rende Hindistan cevizi ve kaju taneleriyle süsleyin.


Tatlı patates
Malzemeler
• 1 adet küçük boy tatlı patates (ya da büyük boy patatesin yarısı)
• 1 tatlı kaşığı zeytinyağı
• Yarım fincan lor peyniri
• 1 demet maydanoz
• 3 yemek kaşığı nar
• 8-10 adet kaju fıstığı
• Tuz, karabiber
Hazırlanışı
Fırını önceden 180 derecede ısıtın. Tatlı patatesi yıkayıp kuruladıktan sonra ikiye bölün ve bıçakla derin çentikler atın. Her iki parçayı da fırça yardımıyla yağ, tuz ve karabiberle tatlandırın. Tatlı patatesleri yaklaşık 30 dakika pişirin. Yumuşasın ama ezilmesin. Maydanozları yıkayıp doğrayın, ardından lor peyniriyle karıştırın. Pişmiş patatesleri tabağa alıp, üzerine peyniri sürün. Üstünü de nar ve kırılmış kaju fıstıklarıyla süsleyin. Dilerseniz beraberinde yeşil salatayla servis edin.


Lezzetli unsuz çikolatalı pasta
Malzemeler
• 2,5 fincan pişmiş Meksika fasulyesi
• 2 adet yumurta
• 3 yemek kaşığı Hindistan cevizi yağı
• 100 g esmer şeker
• 1 yemek kaşığı kabartma tozu
• 1 çay kaşığı vanilya tohumu
• 1 çay kaşığı tuz
• 2 fincan dondurulmuş ahududu
• Yarım fincan şekersiz kakao tozu
Hazırlanışı
Geceden 1,5 fincan kuru Meksika fasulyesini soğuk suya koyarak şişmesini bekleyin. Sabah düdüklü tencerede iyice yumuşayana dek pişirin. Böylece 3 fincan pişmiş fasulye elde edeceksiniz. Kalan yarım fincan pişmiş fasulyeyi de daha sonra kullanmak üzere ayırın. Pişmiş fasulyeleri blender’da püre haline getin. Üzerine yumurtaları ekleyip çırpmaya devam edin. Ahududu dışındaki tüm malzemeyi bir kapta karıştırın. Donmuş ahududuları, dikkatlice çırptığınız karışıma ekleyin. Pasta kalıbına yağlı kağıt koyup, elde ettiğiniz hamuru içine dökün. Önceden 180 derecede ısıttığınız fırında 30-40 dakika pişin. Fırından çıkardığınız pastayı soğumaya bırakın. Servis etmeden önce kakao tozunu bir elek yardımıyla pastanın üzerine serpin ve dilerseniz üzerini ahududuyla süsleyin. Piştikten bir gün sonra pastanın çok daha lezzetli olacağını unutmayın.


Sebze filizli gevrek ekmek
Malzemeler
• Yarım fincan ay çekirdeği
• 1/3 fincan keten tohumu
• Yarım fincan kabak çekirdeği
• Yarım fincan susam
• 1/3 fincan chia tohumu
• Yarım fincan badem unu
• Yarım tatlı kaşığı tuz
• 1 fincan ılık su
• 1 yemek kaşığı krem peynir
• Yarım avuç dolusu istediğiniz bir sebzenin filizleri
• 1 adet salatalık
Hazırlanışı
Malzemeleri sırasıyla tuz dahil bir kapta karıştırın. İçine ılık suyu ekleyip yoğurun. Yaklaşık 30 dakika tohumların şişmesini bekleyin. Tepsiye yağlı kağıt serip, tüm malzemeyi homojen bir şekilde kağıdın üstüne yayın. Hamurun üzerini başka bir yağlı kağıtla örtüp, merdaneyle düzelterek ince bir tabaka haline getirin. Önceden 150 derecede ısıtılmış fırında yaklaşık 50 dakika pişirin. Soğuduktan sonra kırarak parçalara bölün. Hava geçirmeyen metal bir kutuda saklayın. Servis ederken üstüne krem peynir sürebilirsiniz. Salatalık ve filizlerle süsleyebilirsiniz, dilerseniz biraz kaya tuzuyla da tatlandırabilirsiniz.

YORUM YAZIN

Please enter your comment!
Please enter your name here