Diğer
    Ana SayfaBeslenme & DiyetDukan diyeti nedir? Dukan diyeti tarifleri

    Dukan diyeti nedir? Dukan diyeti tarifleri

    -

    Dukan diyeti nedir? Dukan diyeti hakkında bilinmesi gerekenler neler? Ve Dukan diyeti tarifleri… Dukan diyetiyle ilgili merak edilenleri formsante arşivinden (2012) bulabilirsiniz…

    Son zamanların en fazla tartışılan diyeti Dukan’ı; hem başarılı bir şekilde kilo vererek ve sağlığını kaybetmeyerek deneyimlemiş hem de Türk damak tadına uygun tariflerle zenginleştirmiş olan bir isme sorduk…

    Kendini Mösyö’nün müridi olarak tanımlıyor ama ‘Ben Dukan Diyeti’nin ne avukatıyım ne de Türkiye temsilciyim’ diye de ekliyor. Dukan Diyeti kitabını okurken onu kendinden alan ‘Menopoz öncesi veya menopoz dönemindeki, 40’lı yaşlarda, verecek kilosu fazla olmayan, hayatları boyunca çeşitli diyetleri yapıp denemiş kadınlar en zor kilo veren gruptur. Ama en istikrarlı kişiler de bu gruptan çıkar’ cümlesi olmuş.

    Amacı kendi yaşadığı başarılı kilo verme deneyimini kendisi gibi kilo verme umudunu kaybetmiş 40 yaş üstü kadınlarla paylaşmak, bir de Dukan Diyeti’ne uygun yeni tarifler yaratmak. Twitter’da 3 binden fazla takipçisi var, blog sayfası günde 3 bin ile 7 bin arasında tıklanıyor. Bu diyete baş koyanlar artık partiler bile düzenliyor. Şimdi de ‘Diyet Kaçınılmazsa Zevk Almaya Bak’ adlı kitabıyla karşımızda Melike Mehmetoğlu… Bazılarının şiddetle karşı çıktığı, kilo verenlerin ise anlatmaya doyamadığı Dukan Diyeti’nin hayatında neleri değiştirdiğini sorduk, bizi Dukan tarifleri ile tatlandırdığı sofrasında ağırlayan Mehmetoğlu, samimi yanıtlar verdi.

    - Advertisement -

    Dukan Diyeti hayatınıza girene kadar neler yapıyordunuz?

    Profesyonel hayatın içindeydim, insan kaynakları yöneticiliği yapıyordum. Hayatım çalışma temposu içinde günü yetiştirmeye ve tüm sorumluluklarımı yerine getirmeye çalışarak geçiyordu. Yaklaşık 15 yıllık iş hayatımın son 1,5 yılını part-time çalışarak sürdürdüm. En sonunda da üç çocuk ve çalışma hayatını aynı anda yürütemediğimi fark edip tercihimi ailemden yana kullandım.

    DUKAN DİYETİ NEDİR?

    Dukan Diyeti karbonhidratlardan ve şekerden kesinlikle uzak duruyor ve proteinlerin zayıflatıcı etkisine inanıyor. Karbonhidrat olarak sadece yulaf kepeği tüketilebiliyor. Protein tercihlerini ise yağsız olanlardan yapmak gerekiyor. Kulağa en hoş gelen yanı ise yağsız proteinlerde tüketim sınırının olmaması… Dört dönemden oluşan Dukan Diyeti’ni ne kadar süreyle yapacağınız vermek istediğiniz kiloya göre değişiyor ve bu konuda diyetin resmi internet sitesindeki test size yardımcı oluyor. 1. dönem olan ve kişiye göre 1 ila 10 gün arasında değişen atak döneminde vücudu sarsmak için sadece saf proteinler tüketiliyor. Ardından seyir dönemi geliyor; proteinlerin yanına sebzeler de ekleniyor ama gün aşırı olmak kaydıyla. 3. dönem yani güçlendirmede vücudun gelinen kiloda sabit kalması hedefleniyor ve devreye haftada bir ödül yemeği ile bir nişastalı öğün giriyor. Koruma döneminde ise artık normal yaşama dönüyorsunuz ancak haftada bir gün saf protein günü yapıyorsunuz.

    Bu yoğun dönemlerde yediklerinizle ne kadar ilgileniyordunuz?

    Bu açıdan günler vicdan azabı ile geçiyordu. İstediğim şeyleri yiyemiyordum çünkü bunu yapmak için vaktim yoktu. Evime sağlıklı gıdalar alıyordum, evdeki yardımcımıza sağlıklı pişirme yöntemlerini öğretmeye çalışıyordum. Ne kadar başarılı oluğumu sorarsanız, sonuçları kontrol etme şansım yoktu ve evdekilerin sağlıkları iyi olduğu sürece yedikleri de iyidir diye düşünerek bu konuya biraz da gözümü kapatıyordum.

    3 çocuktan sonra kilonuz nasıldı?

    Doğumlarda alıp sonrasında vermeye çalıştım hep… Fazla kilolarım 3-6 kilo arasında değişiyordu. Hiçbir zaman yiyip yiyip kilo almayan bir kadın olmadım ama ipin ucunu da hiç bırakmadım. İki kere diyetisyene gittim, müthiş açlıklar sonucunda birkaç kilo verdim, sonra tekrar aldım. Yaşım ilerledikçe ise ne kadar dikkat edersem edeyim istediğim hedeflere ulaşamadığımı fark ettim. Spor yaptım, yediklerime dikkat ettim ama eskiden aldığım sonuçları alamaz oldum. Giymek istediklerimin içinde kendimi güzel bulmuyordum. Bu durum da beni yılgınlığa sürüklüyordu. Sonra Dukan Diyeti ile zayıflayanlar kervanından insanlarla karşılaştım. Onlar da daha önce benimle aynı sorunları yaşamışlardı, 40’lı yaşlardalardı, metabolizmaları yavaşlamıştı, çok yemedikleri halde kilo alıyor ve veremiyorlardı.

    Bu örnekler sizin için itici güç olmuş olmalı…

    ‘O yaptıysa ben de yapabilirim’ diye bir mantık var. Bir insanın somut başarısı bizim için itici bir güç oluyor. Ama bu kişi Dukan Diyeti ile zayıflayan İngiliz Kraliyet ailesinden Kate Middleton değil, komşum, arkadaşım olunca etkili oluyor. Çünkü onun özel spor hocası yoktur, sadece yürüyüş yapmıştır, diyeti kendi imkanları ile sürdürmüştür.

    Sonra kitabı satın aldınız…

    Kitabı hemen satın aldım. Ardından internette Dukan Diyeti forumlarına girerek araştırdım ve diyete başladım. Bu süreçte kan tahlillerimi de yaptırdım ve bir sorunla karşılaşmadım. Sporu hiç ihmal etmedim. Dans derslerine katılarak hem eğlendim hem spor yaptım.

    Tariflere sıra ne zaman geldi?

    Bu süreçte ızgara ve haşlama yemekten bıktım. Ağzımın tadı yerine gelsin istiyordum. Mutfağa hep ilgim vardı, bir şeyleri değiştirerek pişirmeyi severdim. Dukan da marketten hazır paketli ürün alınmasını neredeyse sıfıra indiren bir diyet ve mutfakta vakit geçirmeyi gerektiriyor. Ben de yeni tarifler denemeye başladım. 40’lı yaşlarda daha yaşlı görünen, daha kilolu ama dünyayı gezen biri olacağımı hayal ederdim. Oysa şimdi sağlığım yerinde, tahmin ettiğimden daha genç görünüyor ve hissediyorum, istediğim kilodayım ancak mutfaktayım. Dünyayı da önümüzdeki yıllarda gezmeyi umuyorum.

    DUKAN DİYETİ HAKKINDA MUTLAKA BİLİNMESİ GEREKENLER

    ● Dr. Dukan bu diyetin hayatta iki kez başarılı sonuç vereceğini vurguluyor çünkü vücut her diyette olduğu gibi burada da bir süre sonra direnç kazanıyor ve sonuç almak güçleşiyor.
    ● Saf proteinlerin sınırsız tüketimine izin verilse de bunu yağsız seçeneklerle yapmak büyük önem taşıyor. Örneğin sınırsız kebap yemek diyetin felsefesine uymuyor.
    ● Her öğünde kırmızı et yemek söz konusu değil. Tavuk, hindi ve özellikle balık gibi sağlıklı seçeneklere de yer vermek gerekiyor.
    ● Her diyette olduğu gibi burada da su tüketimi çok önem taşıyor.
    ● İnternetteki hatalı bilgilere karşı kitabı mutlaka okumak gerekiyor.
    ● Spor bu diyetin de vazgeçilmezi… Egzersiz yapmıyorsanız dahi her gün en az yarım saat yürümeniz öneriliyor.

    DİYETİN YARATICISI DR. PIERRE DUKAN İLE TANIŞTINIZ MI?

    Tanışmadım. Dünyada birçok insan tıpkı benim gibi, kendisi ile tanışmadan ama adeta temsilcisiymiş gibi çalışıyor. Türkiye’de de Dukan Diyeti ile ilgili yaklaşık 20-25 blog sahibi var. Bu blog sahiplerinden en az 7-8 kişiyi şahsen tanıyorum. Harika insanlar ve harika şeyler üretiyorlar.

    Az seçenekle yeni tatlar yaratmak zor oldu mu?

    Sevdiğim tatların içindeki yasak gıdaları çıkarıp aynı tadı verebilecek serbest gıdaları koydum. Birçok deneme yaptım. Fiyaskolar da oldu, onları kimseye göstermeden gözümü kapayıp yedim. Sonra o yemeklerin fotoğrafını çekip Twitter’da paylaşmaya başladım. Ben paylaştıkça tahminimden çok insanın aslında böyle bir sıkıntısı olduğunu anlamış oldum. Takipçi sayım arttı. Tarifleri eski tweet’lerden bulmakta zorlananlar blog açmam gerektiğini söylediler. Bu konularda hiç bilgim yoktu, öğrendim. Bu yılın mart ayında blogumu açtım. Kendi hikayemi anlattım, tarifleri paylaştım.

    Kitap fikri nasıl doğdu?

    Annesine, teyzesine tarifler göndermek isteyenler ‘Ne olur bunları kitap haline getir artık çıktı almaktan yorulduk. Elimizde derli toplu bulunsun’ dediler. Ben de internet kullanmayanlar olduğunu düşünerek bu öneriyi haklı buldum ama hangi yayınevinin bu kitabı basmayı kabul edeceğini bilmiyordum. Bu konuda da fazla araştırma yapmama gerek kalmadı ve kitap ortaya çıktı. Şimdi farklı tariflere başlamaya hazırlanıyorum çünkü Dukan Diyeti yapamayan ama kendi yaptığı diyete uygun tarifler isteyenlerden talepler gelmeye başladı.

    Bu diyette kaçamaklara izin yok, siz hiç yaptınız mı?

    Benim için en zor kısmı meyve yememekti. Diyeti üç kere bozdum. Biri 14 saatlik bir uçak yolculuğundaydı. Hazırladığım yiyecekleri bavulda unuttuğum için servis edilenleri yemek zorunda kaldım. Diğer ikisinde ise pasta, börek ile değil, sadece yeşil ekşi elma ile bozdum. Kaçamaklar konusunda katı olan diyet değil, vücudumuz aslında. Herkes yaptığı kaçamağın sonucunu tartıda görüyor. Kaçamak yaptığınız hafta kilonuz değişmiyor.

    NEDEN HERKES DUKAN’A KARŞI?

    Bu diyetle ilgili konuşulanlarda beni tek rahatsız eden, sanki geçen yıl ortaya çıkmış gibi konuşulması… Oysa Dukan Diyeti dünyada 12 yıldır yapılıyor. Bu diyet bazı kişilerin hayatına, sağlık durumuna, aileden gelen kalıtsal hastalıklarına uymayabilir. Ancak bende çok olumlu sonuçlar verdi. Eskiden sebze ve karbonhidrat ile beslenirdim ve o kadar çok acıkırdım ki çantamda, arabamda diyet ürünler olurdu, şimdi bunların hepsi bitti. Bu diyet, bugüne kadar öğretilmiş beslenme bilgilerini alt üst ediyor ve bu nedenle birçok uzmanın temkinli yaklaşmasını anlıyorum. Bazı kişilerin vücut yapılarına uygun olmayabilir. Ancak tamamen çok zararlı olarak nitelendirilmesini anlamakta zorlanıyorum.

    HAYVAN YEMİYDİ BAŞ TACI OLDU

    Eskiden hayvan yemiydi şimdi büyük bir piyasası var. Hatta artık yulaf unundan çok kepeği satılıyor. Süpermarketlerde en ön raflarda yerini almış durumda. Aslında sadece Dukan Diyeti’nin bir buluşu da değil. Kolesterolü düşürmek için önerilen gıdalar içinde yer alıyor. Aynı zamanda bağırsakları da çalıştırıyor. Dukan Diyeti’nde yulaf kepeğinin bulunmasının nedeni ise midede kendi hacminin 25 kat üzerine çıkarak uzun süre tokluk hissi vermesinin yanı sıra protein ağırlıklı beslenmenin yarattığı bağırsak tembelliğini gidermesi. Kendilerini Dukan Diyeti’ne uygun tarifler bulmaya adayanlar yulaf kepeği ile neler yapmıyor ki… Mozaik pasta bile var.

    DUKAN DOSTU TARİFLER

    eylul-2012-diyet-2-resim-2Kadınbudu köfte
    1 kişilik/Atak ve seyir dönemleri için
    Malzemeler
    ● 250 g yağsız kıyma
    ● 1 soğan (çok küçük doğranmış)
    ● 1 yumurta akı
    ● 1 tam yumurta
    ● Tuz, karabiber
    ● 1 kaşık yulaf kepeği
    150 g kıyma ile soğanı yağsız tavada kavurun. Kıymanın yağı yetmez ise bir miktar su kullanın. Tuzunu, baharatını damak zevkinize göre ayarlayın. Ocaktan alın. Biraz ılınınca kalan çiğ kıyma, yumurta akı ve yulaf kepeği ile iyice karıştırın. Tercih ettiğiniz baharatları ekleyin. Şekil verdiğiniz köfteleri çırpılmış 1 tam yumurtaya bulayıp hiç yağsız teflon tavaya koyun. Altı üstü yavaşça pişince spreyli yağdanlık kullanarak bir fıs zeytinyağı ile üzerini parlatıp servis yapın.

    eylul-2012-diyet-2-resim-3Yumurta dolması
    2 kişilik/Atak dönemi için
    Malzemeler
    ● 3 yumurta
    ● Maydanoz
    ● Yağsız beyaz peynir 3 yumurtayı içleri kayısı kalacak şekilde haşlayın. Ortadan kesin ve sarılarını düzgünce çıkarın. Çıkardığınız yumurta sarılarını ezip maydanoz ve peynir ile karıştırın. Karışımı yumurta beyazlarının içindeki boşluğa tepeleme olacak şekilde yeniden yerleştirin. Fırının ızgara özelliğini kullanarak üzerini biraz kızartın. Pul biberle süsleyerek servis edin.

    eylul-2012-diyet-2-resim-4Lorlu çörekotlu kraker
    1 kişilik/Atak ve seyir dönemleri için
    Malzemeler
    ● 2 yumurta beyazı
    ● 2 tatlı kaşığı süt tozu
    ● 1 yemek kaşığı yulaf kepeği
    ● 3 yemek kaşığı süzme yoğurt
    ● 1 yemek kaşığı süt loru
    ● 1 tatlı kaşığı çörekotu
    Yumurta beyazlarını bembeyaz olana kadar çırpın sonra diğer malzemeleri katarak tekrar karıştırın. Yağlı kağıt serilmiş tepsiye bir kaşık yardımı ile ince ince dökün. Üstlerine çörekotu serpin. 250 dereceye önceden ısıtılmış turbo fırında renkleri değişene kadar pişirin.

    eylul-2012-diyet-2-resim-5Meyveli Dondurma
    1 kişilik/Güçlendirme ve koruma dönemleri için
    Malzemeler
    ● 2 kaşık ricotta peynir veya sütten kestirilmiş lor
    ● 4 kayısı tanesi ya da 5 adet kiraz
    ● 1 kaşık tatlandırıcı (meyvenin tadına göre artırıp azaltabilirsiniz)
    Meyveleri robotton geçirin. Üzerine peynir ile tatlandırıcıyı ekleyin. Hepsini tekrar robotta iyice karışana kadar çırpın. Kaplara koyarak dondurucuya yerleştirin. Donduktan sonra ters çevirip servis yapın. Çocuklar için çubuklu kaplar kullanarak daha eğlenceli bir seçenek hazırlayabilirsiniz.

    İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER DİYETLER

    Yaprak ÇETİNKAYA

    Formsanté Dergisi Eylül 2012 Sayısı



    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz