Diğer
    Ana SayfaPozitifDünya bir oyun alanı, bizler de bu oyunun içindeyiz

    Dünya bir oyun alanı, bizler de bu oyunun içindeyiz

    -

    Yaşamın bir rüya olduğunu düşünmüş müydünüz? “Dünyanın bir oyun alanı, yaşamın bir oyun, burada tutunduğumuz değerlerin, hayattaki rollerin ve inandığımız daha pek çok kavramın aslında bu oyunun bir parçası olduğunu düşünün” diyor Canan Yolaç. Zannetmelerden çıkmaya hazır olun!

    Sonsuz Biliş kitabının yazarı, yaşam koçu ve kişisel gelişim uzmanı Canan Yolaç ile Pozitif dergisi için bir araya geldik. “Başka bir oyun alanı yaratmak mümkün mü?” sorusunun yanıtını aradık.

     

    Dünyanın bir oyun alanı olduğunu yazıyorsunuz. Oyun alanı nedir, oyunu kim yönetiyor?

    - Advertisement -

    Dünya bir oyun alanı. Çoğu insana bu tabir garip geliyor. Ancak içinde yaşadığımız bu dünyayı anlatmanın ve anlamanın en güzel yolu, insanlığın yaşadıklarının kurgusal bir düzen içinde olduğunu ve bu düzenin insanların deneyimlerini yaşamak üzere oluşturulduğunu, tıpkı oyunlardaki gibi kimi zaman kazandığı, kaybettiği, yendiği, yenildiği, acı çektiği, sevindiği, küstüğü, barıştığı yani tamamen kutupların içinde bir o tarafa bir bu tarafa hareket ettiği ve tekrar tekrar bu devinimler içinde yaşadığı, aslında gerçek olmayan ama son derece gerçekmiş gibi yaşanan rollerden ibaret olan bu düzeni fark etmektir. Kurgusal diyorum çünkü bu kurguyu uzay yönetiyor. Uzay, Big Bang’den itibaren dünyanın düzenini yöneten en önemli güç merkezi. Göksel bilgilerin hepsi uzayın bilgisidir. Oyun alanı tamamen dualiterdir yani zıtlıklarla doludur. Bir ucunu yaşayan mutlaka diğer ucunu yaşamak zorundadır. Aslında insanlar sadece bunun ne demek olduğunu kavrasa bile hayatıyla ilgili büyük bir adım atmış olur.

     

    Nasıl fark edebiliriz? Ne yapmalıyız?

    Oyun aslında oyundan çıkıp özümüzün yani sonsuz bilişin sesini duymak için tasarlandı. Sonsuz bilişe ulaşmak için önce oyuna girmemiz gerekiyordu. Oyunda amaç sonsuz bilişimizden bilgi almaktı. Bize ne yapacağımızı çevremizin değil, korkularımızın değil, sonsuz bilişimizin söylemesi gerekiyordu. Ama en büyük oyun insanın bireysel olarak ne yapacağını bilmediğine inanmasıdır. Bu yüzden bize oyunun içinde yolumuzu yani kendi özümüzü, sonsuz bilişimizi kaybettirecek toplumsal normlar, ailevi kurallar, dini, ahlaki yaptırımlar dayatılır. Çoğu zaman kendi isteklerimizle çevremizdekilerin dayatmaları arasında sıkışıp kalırız. Bu noktada kabul görmeme korkusu, yalnız kalma, dışlanma korkusu devreye girer ve deneyimlememiz gerekenden uzaklaşmış oluruz.

     

    Oyundan çıkmak mümkün mü?

    Oyun deneyimlediklerimizin duygusal tortularıyla başladı aslında. Her iki ucu da yaşayacaktık ama yaşadıklarımızı yorumlamaya, düşünceler üretmeye ve etkisine girmeye başladık. Yani deneyimleyip geçseydik o deneyimin enerjisi tamamlanmış olacaktı. Ama biz o deneyimin duygularını korku kayıtları olarak bilinçaltımızda biriktirdiğimiz için diğer deneyimleri de o duygular üzerinden yaşayıp ona göre yorumlamaya başladık. Bugüne kadar oyunları egomuzun ve korkularımızın yani alt benliklerimizin sesiyle yaşıyorduk. Oyundan çıkabilmemiz için artık korkuları bitirip sadece sonsuz bilişe bağlanmamız gerekiyor.

     

    Kader bu oyunda yer alıyor mu?

    Bilinçaltı korkularımızın bizi yönettiği yerdir. Bilinçaltı kaderimizdir yani insanların kader dediği kavramı oluşturan bölümdür. Varoluşumuzdan bugüne kadar bütün yaşam deneyimlerimiz burada kayıtlıdır. Sorunun başladığı olayı, o deneyimin korku kayıtlarını duygularını dönüştürdüğünüzde yaşanan problem de ortadan kalkacak ve o kişi yaşamın doğal akışına girecektir.



    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz