Diğer
    Ana SayfaYazarClara Seren AmramDuygusallığın ve sakinliğin rengi: Pembe

    Duygusallığın ve sakinliğin rengi: Pembe

    -

    “Müjde! Bir kızınız olacak!” cümlesini duyduğunuzda eminim ki aklınıza minik kızınız için hazırlayacağınız oda ve giysiler de gelir. Renk tercihiniz konusunda önlüğüne ve tulumuna kadar hemen tüm kıyafetlerinin pembe olacağını söylesem yanılacağımı hiç zannetmiyorum…

    Neşe ve mutluluk verir pembe. Sakinleştirici özelliği vardır ve bu yüzden hapishane, uyuşturucu tedavi merkezleri gibi zor ve katı şartlar altında bulunan kişilerin yaşam alanlarında pembe boyalı duvarlara çok sık rastlanır. Pembe, enerjiyi çeken bir sakinleştirici gibidir. Yapılan araştırmalarda rahatlatıcı etkisinden dolayı, müşterilerin pembe giyen kasiyerlere daha rahat ödeme yaptıkları tespit edilmiştir. Bu nedenle, pek çok mağaza ve market kasiyer üniformaları pembe renkli kıyafetlerden oluşur. Kadınlar için satın alma dürtüsünü de fişekleyen renktir.

     

    Siyah, koyu lacivert, koyu yeşil gibi renklerle birlikte kullanıldığında pembe daha sofistike bir havaya bürünür. Koyu renkler pembenin çocuksu masumluğunu dengeler ve kudret yeteneğine de sahip olma hissini uyandırır.

    - Advertisement -

     

     

    04112013 clara1Kırmızı ile beyazın birleşmesi ile oluşan pembe renk, kırmızı gibi canlılık verir ama daha yumuşaktır. Gençliği, mutluluğu, saflığı ve sevgiyi simgeler.  Pembe çiçekler de kırmızı gibi aşkı çağrıştırır ama daha naif, daha çocuksu bir sevgidir ifade edilen hisler. Alan kişiyi düşündürür bazen pembe çiçekler ama çabukça mutluluk ve tebessüm yaratır. “Sana sevgimi ifade ederken onun saflığını hissetmeni istiyorum” anlamı vardır verilen bir demet pembe gülün… Ürkektir biraz pembe rengi sevenler. Duygusal ve çekingendirler, hislerin derinliklerini yaşarken. İncitmekten ve incinmekten korkarlar biraz ama kendilerini ifade etmek de önemlidir onlar için. Coşku dolu, ihtiraslı ve fırtınalı oldukları pek nadirdir. Romantik, ince ruhlu ve narindirler. Küçük sürprizler onları daha mutlu eder. Bazen parktaki bir seyyar satıcıdan alınan çubuktaki pamuk şekeri bile…

     

    Saflığı ve sevimliliği çağrıştırdığı için kız çocuklarının rengidir pembe ve nasıl mavi erkek çocukları için akla ilk gelen renkse minik kızlar da en çok pembe renkle bezenir. Büyüdükleri zaman da kızlar ve kadınlar hayatlarında pembenin özel bir yeri olduğu hissinin bilincindedir. Onları daha feminen gösteren, erkeklerden farklılaştıran renktir pembe. Oje, ruj gibi kozmetiklerde de tercih edilen renklerin ilk sıralarındadır.

     

    Meme kanseri bilinçlendirmesi ile de ilişkilendirilmiştir pembe. Hem kadınlara has bir renk olduğu hem de daha güzel yarınların hayallerini çağrıştırdığı için. Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’mizde de ekim ayında meme sağlığı ve sorunlarının boyutunu ve kapsamını vurgulamak için birçok aktivite düzenlenir. Bu bağlamda, pembe sağlığı ve iyiliği de simgeler. “Pembe yanaklı” bir görünüş sergilemek ya da hayata pembe lenslerden bakıyor olmak gibi.

     

    Birçok şarkının adında geçer pembe ya da pembenin çağrıştırdığı özellikler. En sevdiğim şarkı olan “La Vie en Rose” gibi. Hele bu şarkıyı Grace Jones yorumluyorsa…  Pink Martini, Pink Floyd ya da sadece “Pink” adıyla anılan şarkıcı da pembenin müzik yansımalarındandır. Pembeden bahsederken hem müziğiyle hem de sekiz ayrı filme konu olan Pember Panter’i de unutamam.

     

    04112013 clara2Büyük sarı bir narenciye olan ve C Vitamini, kalsiyum, magnezyum, folat, potasyum ve anti bakteriyel özellikleri bakımından çok zengin greyfurtun içi çoğu kez pembedir. Hazmı kolaylaştırır ve kabızlığı önler. Lif yönünden de zengindir. Yüzde 50’si kolay çözünmeyen türden, diğer yarısı ise çözünebilir liftir, başta pektin olmak üzere, tokluk hissi verdiği bilinmektedir (kilo verme programınıza yardımcı olur), tansiyonu ve kan şekerini dengeler ve kolesterolü düşürmeye yardımcı olur. Greyfurtu tüketmenin en iyi yolu dilim dilim yemektir, özellikle sabahları. Bu şekilde en fazla lifi tüketerek güne tok olarak başlarsınız.

     

    Doğada yiyeceklerden çok çiçeklerde rastlanan bir renktir pembe. İlginçtir ki gül, karanfil, lale, pamuk çiçeği gibi başka renklerde de oluşurlar ama pembe olanları daha enderdir. Japonya’da ilkbaharı müjdeleyen sakura ya da batıda bilinen ismiyle “kiraz çiçekleri” beyazdır çoğu zaman ama pembe olanları ayrı bir haz verir açtıklarında. Shibazakura denen pembe yosun da Japonlar’ın kutsal dağları Fuji’nin eteklerinde belirir. Mis kokulu sümbül de mor ya da beyazdır çoğu zaman ama pembe olanlar hem daha zarif hem de kokuları daha mest edicidir.

     

    Şimdi de sizlere “Gökkuşağından Lezzetler” kitabımdan pancarlı dip sos tarifini sunmak istiyorum:

    04112013 clara4PANCARLI DİP SOS

    Malzemeler

    – 5 bardak pişmiş ve dilimlenmiş pancar

    – Yarım diş sarımsak

    – Yarım bardak ev yapımı veya en sevdiğiniz marka sade yoğurt

    – 1 yemek kaşığı doğranmış kırmızı soğan

    – Damak tadınıza göre tuz ve karabiber

    – Yarım bardak az yağlı lor peyniri (az yağlı beyaz peynirle de güzel olur)

    Hazırlanışı

    * Bütün malzemeleri blender’den geçirin.

    * Bir servis kasesine koyun. Rendelenmiş pişmiş pancarlarla üzerini süsleyin ve haşlanmış taze sebzelerle veya grisinilerle garnitür olarak tüketin.

     

    04112013 clara3RENGARENK PEMBE ÖPÜCÜKLER

    Malzemeler

    – 10 yumurta akı

    – 2 bardak esmer şeker, blenderde un haline getirilmiş

    – 1 tutam çekilmiş tarçın

    – 1 çay kaşığı vanilya

    Hazırlanışı

    * Bir kasede yumurta aklarını iyice kabarana kadar çırpın.

    * Çırpmaya devam ederken yavaş yavaş esmer şekeri ve vanilyayı ilave edin. Bu yaptığımız temel karışımımız. Şimdi bunu 4 eşit parçaya bölüp, farklı kaselerde farklı renkler yaratalım.

    * Yarım bardak (30 g) frambuaz suyu ekleyin. (Taze veya dondurulmuş frambuazlarla yapılabilir.)

    * Şimdi de sıra yemek kaşığı yardımıyla öpücükleri yapmaya geldi. Yağlanmış kağıt kek kalıbına aktarın. Birbirine yakın koymamaya dikkat edin çünkü pişerken kabaracaklar.

    * 110°C sıcaklıktaki fırında 1,5 saat pişirin. Kremaları dışarı çıkarmadan önce tepsiyi fırından çıkartın ve soğumaya bırakın. Afiyet olsun!

    Not: Mutfağınızda hava geçirmez bir cam kavanozda muhafaza edin; her zaman afiyetle yenmeye hazır olsunlar.

     

    Bana her zaman Twitter’dan @claritasway adresinden ulaşabilirsiniz.

     

    Formsanté Dergisi Ekim 2013 sayısı



    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz