Düzenli olarak koşan yüz kişiye, onları yağmurlu bir günün sabahında sıcacık yataklarından çıkaran nedenin ne olduğunu soracak olursanız, büyük ihtimalle yüz farklı yanıt alırsınız. Gerçekten de, düzenli olarak koşmanın pek çok farklı yararı var. Biz bunlar arasından ilk sırada yer alan 10 tanesini sizin için derledik.
| |
Koşarken attığınız her adım vücudunuzdan birkaç gramın eksilmesi anlamına gelir. Koşmak enerji gerektiren bir spor olduğu için vücudunuz deposundaki enerjiden cömertçe harcar. Koştuğunuz her bir kilometre için yaklaşık 100 kalori yakarsınız. Normal bir hızda, kendisini fazla zorlamadan koşan bir kişi, bisiklete binmekten ya da yüzmekten ya da egzersiz yapmaktan çok daha fazla kalori harcar. Koşma hızını birazcık daha fazla artırmaksa pek çok diğer spor ve egzersiz türüyle koşunun arasındaki kalori yakma farkını kıyaslanamayacak kadar açar. Kilo kaybetmek için yapılacak en akıllıca sporlardan birisi olan koşu vücudu depoladığı yağları yakmaya zorlar.
2.Metabolizmayı hızlandırıyor
Kulağınıza son derece ilginç gelebilir ancak şu bir gerçek ki, sadece koşarken değil, koştuktan sonra da hızlı bir şekilde kalori yakmaya devam edersiniz. Bunun nedeni, koşarken tükettiğiniz bol miktardaki oksijenin vücudun kalori yakma kapasitesini artırması. Bu konuda yapılan araştırmalar egzersizin yoğunluğunun artmasının metabolizma hızını da doğru orantılı şekilde arttırdığını ortaya koyuyor. Koşmak zaten başlı başına yoğun bir egzersiz, koşunun temposunu arttırmak ise bunu daha da etkili hale getiriyor. Peki, metabolizma hızının artması ne anlama geliyor? Metabolizma hızı vücudunuzun bir günde yaktığı kalori miktarını gösteriyor. Bunun hızının artmasıysa daha çok kalori yakmak demek. Arizona Üniversitesi’nde, 35 yaş üzerindeki kadınlar üzerinde yapılan bir diğer araştırmayla, düzenli olarak koşan grubun, koşmayanlara göre metabolizma hızlarının daha yüksek olduğunu bulunmuş.
3.Kemiklerin güçlü kalmasını sağlıyor
Koşarken atılan her adımla tüm iskelet sistemi tepeden tırnağa sarsılır. Bu da kemikleri için oldukça iyi bir aktivitedir. Düzenli olarak, tempolu olarak koşmanın kemiklerin kalitesini koruduğu ve osteoporoz riskini uzak tuttuğu biliniyor. Koşu tutkunlarının diğer kişilere göre, ilerleyen yaşlarda daha az eklem ve kas ağrısı çektikleri de bilinenler arasında. Ayrıca koşma sanılanın aksine dizlere zarar vermez ve diz ekleminin sağlığını tehdit etmiyor. Uzmanlar bunu kanıtlayan hiçbir araştırmanın bulunmadığını söylüyor. Bu konuda şüpheleri olanlara tavsiyeleriyse, koşmak için çim ve toprak gibi beton parkura kıyasla daha yumuşak zeminleri tercih etmeleri.
Diğer 7 iyi nedeni öğrenmek ve başlangıç seviyesi için verdiğimiz koşu programını edinmek istiyorsanız Formsante’nin Kasım sayısına bir göz atın….