Diğer
    Ana SayfaHaberEbru Şallı'nın lenfoma tedavisi gören oğlu Pars hayatını kaybetti

    Ebru Şallı’nın lenfoma tedavisi gören oğlu Pars hayatını kaybetti

    -

    Ebru Şallı ve Harun Tan’ın acı günü… Ebru Şallı ve Harun Tan’ın 1 yıldır lenfoma (lenf kanseri) tedavisi gören 8 yaşındaki oğulları Pars dün gece hastanede hayatını kaybetti. 2 yıldır lenfoma tedavisi gören Pars’ın öğle vakti düzenlenen cenaze töreninin ardından Kilyos Mezarlığı’na defnedildiği öğrenildi.

    EBRU ŞALLI PARS’IN HASTALIK SÜRECİNİ ANLATMIŞTI

    Ebru Şallı lenfoma hastalığına yakalanan oğlu Pars’la ilgili Mayıs 2019’da şunları söylemişti: “Pars’ı halsizlik ve kemik ağrıları nedeniyle doktora götürdük. Yapılan tetkiklerin hemen ardından tedavi süreci başladı. Hastalık nedeniyle Pars’ın eğitimine de ara verdik. Son bir yıldır ailece hastalıkla mücadele ediyoruz; ancak şu an Pars’ın durumu daha iyi”. Ebru Şallı ‘Önceliğim Pars’ demişti. 

    ‘HAYATTAKİ MUTLULUK REÇETEM’

    Ebru Şallı, daha önce Elele‘ye verdiği röportajda çocuklarını anlatmış, “Hayattaki mutluluk reçeteniz nedir” sorusuna “Çocuklarımla vakit geçirmek. Enerjimi onlardan alıyorum. Beni yeniliyorlar. Ve tabii pilates de beni dimdik ayakta tutuyor. Her türlü olumsuzluğa karşı beni dinç tutan bir mucize o” demişti. 

    - Advertisement -

    LENF KANSERİ NEDİR? TEDAVİSİ VAR MI? 

    Herkesi üzüntüye boğan bu haber sonrasında herkes lenfoma tedavisini merak ediyor. Peki, lenf kanseri nedir? Lenf kanserinin belirtileri nelerdir? Lenf kanserinin nedenleri nelerdir? Lenf kanserinin tedavisi var mı? Yeditepe Üniversitesi Hastanesi’nin internet sitesinde, İç Hastalıkları ve Medikal Onkoloji Uzmanı, Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Okan Kuzhan, lenf kanseri hakkında şu bilgileri vermiş:

    Kan, başlıca kırmızı küre, kan pulcukları ve beyaz kürelerden oluşur. Beyaz kürelerin lenfosit denen bir alt grubunun çoğalma hızının artması, oluşanlarının da ömrünün uzaması ve ölümsüzleşmesi sonucunda lenfoma yani lenf kanseri meydana gelir. Kısaca lenf hücrelerinden kaynaklanan bir tümör çeşididir. Lenfomalar, Hodgkin ve Hodgkin dışı lenfomalar olarak iki ana grupta incelenir. Hodgkin lenfomanın seyri diğerine göre daha iyidir ve Hodgkin hastalığı diye de adlandırılır. Her iki grubun da birçok alt grubu vardır.

    Lenfoma tedavi edilebilir hastalıklardan bir tanesi… Uzmanlar, erken evrede yakalanan lenfomaların daha kısa sürede ve daha büyük başarılı oranıyla tedavi ettiklerini belirtiyor. Hastalığın erken evrede fark edilebilmesi için ise hastalık belirtilerini dikkate almanızda fayda var. 

    LENF KANSERİ BELİRTİLERİ NELERDİR?

    Lenf kanserinin, Baş, boyun, koltuk altı ve kasık gibi bölgelerde bulunan lenf bezlerinin hızla büyümesi ile kendini gösterdiğine dikkat çeken Prof. Dr. Okan Kuzhan, ‘Karaciğeri ve dalağı büyütebilir, bu bazen erken doyma yakınmasına yol açar. Çoğu zaman bunu hasta anlayamaz, görüntüleme yöntemleri ile ortaya konur. Lenfoma hücreleri kemik iliğini tutarsa, orada beyaz küre, kırmızı küre ve kan pulcuğu yapımını bozabilir. Kansızlık, bedende kolayca oluşan kanamalar, sık ve ağır enfeksiyon hastalıklarına yakalanma gibi durumlarla karşılaşılabilir. Lenfomalarda ateş, terleme, halsizlik kaşıntı gibi genel belirtiler de görülebilir.’

    LENF KANSERİNİN EVRELERİ NELERDİR?

    Lenfoma tanısı konulduğunda tüm beden, çeşitli görüntüleme tetkikleri ile taranır. Hastalığın hangi lenf bezi bölgelerini tuttuğu belirlenir. Lenf bezleri dışında karaciğer, akciğer, beyin gibi organlarda tutulup olup olmadığına bakılır. Kemik iliği biyopsisi yapılır ve kemik iliğinde lenfoma hücresi birikimi olup olmadığı değerlendirilir. Organ tutulumu ve kemik iliği tutulumu olan olgular evre IV olgulardır. Ancak burada bir uyarıda bulunmak isteyen Prof. Dr. Okan Kuzhan, Hastalarımın bir kısmı dördüncü evrede ölümün kaçınılmaz olduğunu, tedavisi olmadığını sanıyor. Erken evredeki lenfomaların daha kısa süren tedavilerle daha büyük başarılı oranıyla tedavi edilebildikleri doğrudur. Ancak dördüncü evre lenfoma da tam şifa olabilir. Genel kanserler içinde en yüksek başarı oranları lenfomalarda sağlanmaktadır. Bazen tümöre bağlı faktörler nedeniyle erken evre bir lenfoma tedaviye direnç gösterirken, dördüncü evre bir lenfoma hızla şifa olabilmektedir.

    LENF KANSERİNİN NEDENLERİ NELERDİR?

    Lenf kanserlerinin nedenleri kabaca diğer organ kanserlerindeki nedenlere benzerdir. Her bir hücre çoğalması sırasında kromozon dizimizdeki bazlarda ortalama 120000 hata meydana geldiği biliniyor. DNA tamir enzimleri bu hataların bir kısmını düzeltiyor, ancak bir kısmı tamir mekanizmalarından kaçıyor. Bu hatalara mutasyon diyoruz. Bazı kimyasal maddeler, radyasyon gibi fiziksel nedenler hata sayısını artırıyor. Ancak hiçbir neden yokken bile hücre çoğalması sırasında hatalar oluşabiliyor. Kısacası lenfoma ve diğer organ kanserlerinin nedenlerini anlamak çok güç değildir. Asıl sorulması gereken soru niye herkesin kanser olmadığıdır. Her hücre çoğalmasında bu kadar çok hata meydana geliyorsa ve bedenimizde bir katrilyon kadar hücre olduğuna göre, gördüğümüz kanser hastası sayısı beklediğimizin altındadır. Mutasyonlar, canlıların değişen dünyaya ayak uydurabilmeleri ve evrimleşerek yaşamlarını sürdürebilmeleri için bir mekanizmadır. Kanser, bu avantajın bir bedelidir.



    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz