Diğer
    Ana SayfaHaberEgzersiz İlaçtır Hareketi bizi yerimizden kaldırmaya geliyor

    Egzersiz İlaçtır Hareketi bizi yerimizden kaldırmaya geliyor

    -

    Hareketsizlik kronik hastalıkların ve sağlık harcamalarının hızla artmasına neden oluyor. Amerikan Spor Hekimliği Derneği’nin dünyada üç yıldır sürdürdüğü “Exercise is Medicine-Egzersiz İlaçtır” Hareketi, Aktif Yaşam Derneği’nin girişimiyle dünyanın en hareketsiz ülkeleri arasında yer alan Türkiye’ye geliyor.

    Aktif Yaşam Derneği’nin önderliğinde “Egzersiz İlaçtır Hareketi”nin temsilcileri Dr. Adrian Hutber, Dr. Scott K. Powers, Dr. Robert E. Sallis ile Türk hekimlerin ve Sağlık Bakanlığı temsilcilerinin katıldığı bir çalışma toplantısı düzenlendi. Hareketin duyurulması için basın mensuplarına yönelik bir bilgilendirme toplantısı da gerçekleştirildi.

    Uzun ve sağlıklı bir ömür sürmek için sadece ideal kilonuzu korumanın yeterli olmadığını biliyor muydunuz? Araştırmalar kilolu ama hareketli olan bir insanın, zayıf ancak hareketsiz bir insandan daha uzun ve sağlıklı yaşadığını gösteriyor. Bu çarpıcı araştırma, egzersizin, tıpkı doktorunuzun reçete ettiği ilaçlar gibi kronik hastalıklarınıza şifa sağlayabileceğine ya da bu hastalıkların ortaya çıkma riskini büyük oranda azalttığına işaret ediyor. Bu anlayıştan hareketle dünya genelinde başlatılan “Egzersiz İlaçtır” Hareketi, Türkiye’de de Aktif Yaşam Derneği’nin öncülüğünde başlıyor. Dernek Başkanı Prof. Dr. Haydar Demirel, “Türkiye’nin artık gecikmeye tahammülü yok. Nasıl ki sigaranın sağlığa zararlı olduğuna dair kampanyalar yürütülüyor, hareketsizliğin de aynı şekilde zararlı olduğunu halka anlatmak gerekiyor” diye anlatıyor. Prof. Dr. Demirel, “Doktorlar hasta öyküsünü alırken nasıl sigara içip içmediğini soruyorsa egzersiz yapıp yapmadığını, hangi sıklıkta ne kadar süreyle yaptığını da sorsun istiyoruz. Biz harekete doktorları bilinçlendirme yoluyla bilimsel destek veriyoruz. Sağlık Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı’nın da desteği ile bu büyük sorunun üstesinden geleceğimize inanıyoruz” diyor.

    Diyabetteki artışı egzersiz önleyebilir
    Hareketin destekçilerinden Türkiye Endokrinoloji ve Metabolizma Derneği’nin Genel Sekreteri Prof. Dr. Bülent Okan Yıldız’ın verdiği rakamlar Türkiye’deki durumun vahametini gösteriyor. Türkiye’de yapılan çalışmalar diyabet sıklığının 2010 yılında 1998’e oranla iki kat artarak yüzde 13,7 olduğunu ve hastaların yarısının hastalığının farkında olmadığını gösteriyor. Diyabetli hasta sayısı bugün 6,5 milyon iken her üç kişiden birinin de gizli şeker hastası olduğu biliniyor. Prof. Dr. Yıldız, haftada beş gün toplam 150 dakikalık egzersizin diyabet riskini yüzde 30 azalttığını, bazı hastaların ise doğru beslenme ve egzersiz sayesinde diyabetten kurtulabildiğini vurguluyor.

    - Advertisement -

    Haftada 5 gün 30 dakika yeter
    Egzersiz deyince hemen aklınıza pahalı spor salonları ya da nefes nefese kalmış insanlar gelmesin. Hareketin başkanı Dr. Robert E. Sallis, egzersizin ilaç olabilmesi için haftada 5 gün 30 dakika yürümenin yeterli olduğunu söylüyor. Dr. Sallis’in Avustralya’da 70 yaş üzeri 1.500 hasta üzerinde yapılan bir araştırma ile ilgili verdiği bilgiler de çok ilginç. “Azrail ne kadar hızlı yürür?” adlı araştırmaya göre ölüm meleği saatte üç kilometre hızla yürüyor. Bir erkek saatte beş kilometre hızla yürüyebiliyorsa Azrail onu yakalayamıyor. “Egzersiz İlaçtır Hareketi”nin başkan yardımcılığını yürüten Dr. Adrian Hutber ise “Egzersiz yapmıyorsanız ölüm riskiniz, obezitenin yarattığı ölüm riskine oranla yedi-sekiz kat artıyor. İdeal kilonun da tek başına yeterli olmadığını bilmek gerekiyor” diyor.

    EGZERSİZ REÇETESİ
    “Egzersiz İlaçtır Hareketi”nin Başkanı Dr. Robert E. Sallis’in FITT kelimesinden oluşturduğu egzersiz reçetesi, egzersizin ne kadar kolay kullanılabilecek bir ilaç olduğunu gösteriyor.
    Frequency (sıklık): Haftada beş gün
    Intensity (yoğunluk): Şarkı söylemeyecek ancak konuşabilecek kadar
    Type (Tür): Büyük kas gruplarını çalıştıran egzersizler; yürüyüş, tenis hatta bahçe işi olabilir
    Time (Süre): Aralıksız 30 dakika

    Yaprak ÇETİNKAYA

    Formsanté Dergisi Ocak 2013 Sayısı



    Önceki İçerik
    Sonraki İçerik

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz