North Carolina Duke Üniversitesi’nin araştırmasına göre haftada üç defa en az yarımşar saatlik egzersiz yapmak, beyin gücünün gelişmesine katkıda bulunuyor.
Kalbin sağlıklı kan pompalaması beynin organizasyon yeteneği ve planlama gibi görevlerini yerine getiren ön kısmındaki bölgelerin daha sağlıklı çalışmasını sağlıyor. Life Fitness Akademi Uzmanı Özgür Güngör; en sık yapılan yanlışın sadece besin desteği ile sağlıklı kalabileceğinizi düşünmek olduğunu söylüyor ve egzersiz yapan, dengeli beslenen kişilerin birçok ek takviyeye ihtiyaç olmaksızın hafızasını koruyabileceğine dikkat çekiyor.
Yemek kaşığını aşmayın
Günlük şeker tüketiminin kadınlarda bir yemek kaşığı, erkeklerde iki-üç yemek kaşığını aşması ciddi hastalıklara davetiye çıkarıyor. Oysa değişik isimler altında en masum görünen ürünlerin içinde bile kaşık kaşık şeker var. Örneğin beş adet tatlı bisküvide üç yemek kaşığı şeker bulunurken, 100 g patates cipsinde dört; bir adet çikolatalı gofrette üç; bir adet simitte 4,5 yemek kaşığı şeker bulunuyor!
Az nefes az yaşam demek!
Çoğu sağlıklı insan normal ve sakin bir soluk alışta nefes kapasitesinin yalnızca yüzde 30’una kadarını kullanabiliyor. Derin nefes almamız söylendiğinde, karnımızı içeri çeker, omuzlarımızı kaldırır, göğsümüzü dışarı çıkarırız. Bu çaba ile bile, göğüs nefesi ile sınırlı kaldığımız için yüzeysel bir nefes alışın söz konusu olduğunu ifade eden Prof. Dr. Yonca Tabak, bu şekilde kişinin akciğer potansiyelinin çok azını kullanabildiğini belirtiyor. Peki doğru nefes nedir? Prof. Dr. Yonca Tabak, bir bebeğe ilk doğduğu anda hediye edilen doğal nefesin doğru olduğunu söylüyor. Yani karından başlayarak, önce karnın sonra göğsün bir dalga gibi inip kalkması ile seyreden sakin ve akışkan bir nefes daha sağlıklı yaşamamızı sağlıyor.
Püf noktası!
Sabah kahvaltıdan önce tüketeceğiniz birkaç kuru meyve bağırsakların çalışmasını sağlayacak, sizi rahatlatacak. Aynı zamanda güne güzel başlamış olacaksınız.
Formsanté Dergisi Aralık 2014 sayısı