Egzersiz bittiğinde karnınız kazınmaya başlıyor, kaybettiğiniz enerjiyi sağlıklı şekilde geri almak istiyorsanız bu atıştırmalıklar çok işinize yarayacak!
Doğru beslenme
Düzenli olarak spor yapan kişilerin harcadıkları enerjiyle doğru orantılı olarak acıktıklarını gözlemlemişsinizdir. Yapılan egzersizin hakkını vermek için doğru besinlerden yardım almanızda fayda var. Eğer spor yaptığınız yer bir spor salonuysa ve bu salon bir alışveriş merkezindeyse çıkışta zararlı şeyler tüketmemek için ekstra dikkat etmelisiniz. Fast food restoranlarını görmezden gelerek, sağlıklı ama bir o kadar da enerji veren, doğal besinleri tercih etmelisiniz.
Karbonhidrat aşkına
Kas dokularınızda enerji depolamak için karbonhidrat açısından zengin besinleri spordan sonra da tüketebilirsiniz. Burada dikkate alınması gereken nokta ise yaptığınız egzersizden ne kadar süre sonra bir şeyler yemeniz gerektiğiyle alakalı. Proteinle beraber bir araya getirdiğiniz karbonhidratlı besinleri, egzersizden 30 dakika sonra yemeniz gerekiyor. Bu süre içinde dinlendiğini zannettiğiniz vücudunuz aslında egzersiziniz bitmiş olsa bile yağ yakmaya devam ediyor.
Omega-3 ile destek
Egzersizi sürekli yapan biriyseniz, gün içindeki koşturmalarınız ve yoğun iş temponuz sizi yormamalı ki, egzersiz için de enerjiniz kalsın… Bunun için beslenmenize ekstra önem vermeniz gerekiyor. Yaptığınız egzersizlerin sonunda karbonhidrat ya da protein temelli beslenebileceğiniz gibi yağların en yararlısı olarak bilinen ve somon, ton ile uskumru balıklarında bol bulunan Omega-3 yağından da destek alabilirsiniz.
Deneyin!
Doğal enerji verirken, besleyici etkiler gösteren yiyeceklerin başında yulaf ezmesi geliyor. Yulaf ezmesinin protein miktarı çok yüksek olmasa da karbonhidrat açısından oldukça zengin bir besin. 100 g yulaf ezmesinde bulunan 63 g karbonhidrat, uzun süre tok kalabilmenizi sağlıyor. Yulaf ezmesini yoğurtla yumuşatabileceğiniz gibi sütle de alternatif bir yol izleyebilirsiniz. Meyvelerle tatlandırarak daha lezzetli hale getirebilirsiniz. Muz, yaban mersini, çilek, üzüm ya da bunlara benzer ufak taneli meyveler yulaflı tarifleriniz için iyi seçenekler olabilir. Meyve kullanmak istemiyorsanız, yulafı tatlandırmak için bir tatlı ya da yemek kaşığı bal işinizi görecektir. Yulafı soğuk yiyebileceğiniz gibi lapa kıvamına getirerek sıcak olarak da tüketebileceğinizi unutmayın. Tercih ettiğiniz yulaf miktarına göre iki parmak geçecek şekilde, su ya da sütle muhallebi kıvamına gelene kadar pişirin. İsteğe göre tarçın ya da ceviz, badem gibi kuru yemişlerle tatlandırabilirsiniz.
Fıstık ezmeli pirinç patlağı
Spordan sonra mutfakta uzun vakitler geçirmek için kendinizi yeteri kadar enerjik hissedemeyebilirsiniz. Tüm ihtiyacınız olan pratik, yapması kolay ve hızlıca ortaya çıkacak bir öğünse light ya da kepekli pirinç patlağı üzerine sürülmüş fıstık ezmesi tam size göre. Pirinç patlağını alırken tuzsuz ve light ürün olmasına dikkat edin. Fıstık ezmesini sürdüğünüz pirinç patlaklarını farklı meyvelerle de destekleyebilirsiniz. Fıstık ezmesini pirinç patlağıyla yiyemem diyorsanız, bir elmayı ikiye bölüp, fıstık ezmesini sürebilirsiniz. Diğer bir seçenek olarak da muzları dilimleyip üzerine fıstık ezmesi gezdirebilirsiniz.
ENERJİ VEREN DİĞER BESİNLER
• Balık
• Derisiz tavuk eti
• Yağsız kırmızı et
• Çiğ badem
• Ceviz
• Fındık
• Yumurta
• Zeytinyağı
• Yoğurt
• Antep fıstığı
• Fıstık ezmesi
• Muz
• Kefir
• Yağsız süt
SPORDAN SONRA BUNLARI YEMEYİN!
• Çiğ sebzeler
• Gazlı ve şekerli içecekler
• Patates cipsi
• Çikolata ve şekerlemeler
Elif Gürsoy
Formsanté 2015 – Aralık sayısı