Diğer
    Ana SayfaSağlıkEksikliğinde neler oluyor?

    Eksikliğinde neler oluyor?

    -

    A vitamini: Gece körlüğü, gözyaşı kuruluğu ve diğer göz problemleri; ciltte kuruluk, pul pul dökülme, akne, kaşıntı; bağışıklık sisteminde zayıflık.

    D vitamini: Osteoporoz ve kemikleri yumuşatan bir hastalık olan osteomalasi riski. Çocuklarda raşitizm ve büyüme sorunları.

    E vitamini: Sinir sistemi problemleri, sperm üretiminde azalma, kas ağrıları, güçsüzlük. Eksikliği az görülse de; düşük kilolu, prematüre bebeklerde ve yağ sindiriminde sorun yaşayanlarda zaman zaman bu vitaminin eksikliği gözlenebiliyor.

    K vitamini: Kanın pıhtılaşmasında yetersizlik.

    C vitamini: Dişlerin kaybedilmesine yol açan iskorbüt hastalığı, diş etlerinde şişme ve yaraların iyileşmesinde güçlük.

    - Advertisement -

    Tiamin(B1): Beriberi hastalığı (bir çeşit sinir sistemi hastalığı), kalp ve damarlarda hasar oluşması, unutkanlık, uykusuzluk, iştahsızlık, sindirim bozukluğu. Özellikle alkolikler, B1 vitamini eksikliği nedeniyle bitkinlik hissedebiliyor, kasları daha zayıf olabiliyor.
    Riboflavin(B2): Katarakt gibi göz hastalıkları; ciltte kuruma, yağlanma, kızarma; ağız ve dil yaraları; boğazda şişme ve iltihaplanma.

    Niasin: İshal, cilt problemleri ve mental disoryantasyon.

    Vitamin(B12): Kansızlık, bitkinlik, sinir hasarı, aşırı hassas cilt. Özellikle vejetaryenlerde ve bu vitamini absorbe edemeyen bünyelerde B12 eksikliği yaşanabiliyor.

    Biotin: Kalp anomalileri, bitkinlik, depresyon, cilt kuruluğu.

    Folik asit: Hücre bölünmesinde ve gelişiminde problemler, anemi, sinirlilik, halsizlik. Hamileliğin ilk üç aylık döneminde ise spina bifida (ayrık omurga) gibi nöral tüp bozukluklarına yol açabiliyor.

    Kime, hangi vitamin lazım?
    Vitamin ve mineral ihtiyacı birçok faktöre göre değişse de, genel olarak bir sınıflandırma yapıldığında ortaya çıkan tablo şöyle:

    Düşük kalorili diyet yapanlar: Çoklu vitamin

    Ağır âdet kanaması olan kadınlar: Demir

    Hamileler ve emziren kadınlar: Demir, folat ve kalsiyum

    Menopoz dönemindeki kadınlar: Kalsiyum minerali

    Gece çalışanlar gibi yeterince güneş ışığından yeterli oranda yararlanamayanlar: D vitamini

    sutu-isiktan-koruyunVejetaryenler: Demir, çinko, B12 ve D vitamin, kalsiyum

    Sütü ışıktan koruyun
    A, D ve riboflavin, ışığa son derece duyarlı vitaminler. Bu nedenle süt şişelerini ışıktan korumak gerekiyor. Ayrıca ışığa maruz kalan ekmek de söz konusu vitaminleri kaybedebiliyor.

    vitaminle-kendinizi-garantiye-alinVitaminle kendinizi garantiye alın!
    İhtiyacınız olan tüm besin öğelerini gıdalardan almak mümkün. Tabii eğer tüm spektrumu kapsayacak besleyici sebzeler, meyveler, tam tahıllar, yağlar ve proteinleri tüketirseniz… Ancak birçok kişinin bu şekilde beslenmediği, yediklerinden de gerekli besinleri yeterli oranda alamadıkları ortada. Bu noktada devreye giren multivitaminler, günlük ihtiyaçları karşılamada güvenli ve ucuz bir yöntem olarak yardımcınız olabiliyor. Uzmanlar multivitaminlerin hiçbir şekilde sağlıklı beslenmenin yerini tutamayacağını, ancak kimi besin öğelerini almayı garantileyebileceğini ifade ediyor.

    Devamı Formsante Kasım 2010 Sayısında…



    Önceki İçerik
    Sonraki İçerik

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz