Beslenmenin hamilelik sürecindeki önemi, doğumdan sonraki dönemleri de kapsamaktadır. Bebeklerin sağlıklı gelişimi için doğumdan sonraki dönemlerde tek ve en önemli besin kaynağı olan anne sütünden faydalanabilmesi için annelerin beslenmesine daha çok dikkat etmesi ve bol sıvı tüketmesi gerekir. Bu beslenme kriteri, bebeğin ihtiyacı olan anne sütünden daha verimli bir şekilde yararlanacağı süt kalitesini etkilemektedir.
Anne sütü sağlıksız beslenmeye ve sıvı tüketiminin az olmasına bağlı olarak, bebeğin ihtiyacı olan sütü azaltmaktadır. Bu nedenle annelerin emzirme dönemlerinde sütünün azalacağı ya da kesileceği durumlardan kaçınması gerekir. Özellikle sigara, alkol ve stres gibi olumsuz etkilere sahip olan faktörlerden uzak durması, bebeklerini fiziksel ve zihinsel gelişimi için oldukça önemli bir konudur.
Bu doğrultuda emziren annelerin nasıl beslenmesi gerektiği konusundaki öneriler aşağıdaki gibi olmaktadır:
1) Su tüketimi
Anne sütünün kalitesini ve miktarını ciddi oranda arttıran en önemli etken sıvı alımıdır. Anne sütünün yaklaşık %80’ini sudan oluşur. Sıvı kaybının olması süt miktarının azalmasına neden olarak, bebeklerin ihtiyacı olan anne sütünden mahrum kalmasına neden olacaktır. Bu nedenle emziren annelerin günde en az 2 ile 2,5 litre su tüketmesi gerekir. Su dışında süt, ayran, ıhlamur, papatya çayı, komposto gibi doğal meyve suları ile bu sıvı ihtiyacı karşılanabilir.
2) Protein ve kalsiyum ağırlıklı beslenme
Emziren annelerin süt üretimini destekleyen ve bu doğrultuda anne ve bebek sağlığını kapsayan protein, vitamin ve minerallerin yeterli miktarda alınması gerekir. Süt zengin içeriği ile anne sütünün kalitesini ve miktarını arttıran en önemli besin ögesidir. Bu nedenle protein ağırlıklı beslenme alışkanlığının yanı sıra günde en az 3-4 bardak taze süt içilmesi gerekir. Süt ayrıca annenin ihtiyacı olan kalsiyumu karşılarken, yoğurt ya da ayran şeklinde de vitamin desteği sağlanabilir. Bunun dışında hayvansal ve bitkisel protein kaynaklı besinlerinde tüketilmesi süt kalitesini arttıracaktır. Fasulye ve nohut gibi bitkisel proteinler ile birlikte kırmızı et, hindi eti ve balık ızgara gibi hayvansal proteinlerinde tüketilmesi önerilmektedir.
3) Demir
Demir emziren anneler için oldukça önemli bir besin maddesidir. Demir eksikliği annelerde halsizlik ve yorgunluk hissine, ayrıca süt miktarının ve kalitesinin de etkilenmesine neden olabilmektedir. Bu nedenle emziren annelerin demirden zengin besinleri tüketmeye özen göstermesi gerekir. Özellikle kuruyemiş ve kuru meyveler demir ve kalsiyum açısında yeterli zenginliğe sahip besinlerdir. Demir emilimini azaltan siyah çay tüketimine de dikkat edilmesi gerekir.
4) Aşırı şekerli besinlerden uzak durun
Toplumuzda annenin şekerli ve tatlı gibi ürünleri tüketmesi halinde süt kalitesinde ve miktarında artış olabileceği yönünde yanlış düşünce yer almaktadır. Ancak bu düşünce yanlış olduğu kadar hatalı bir davranıştır. Emziren annenin aşırı şekerli ve tatlı gibi ürünleri tüketmesi halinde süt artışı yerine kilo artışı ortaya çıkacaktır. Bu durumda vücudun sağlıklı çerçevesi doğrultusunda birçok probleme neden olarak, süt üretimini etkileyebilir. Bu nedenle emziren annelerin şeker tüketimine dikkat etmesi gerekir.
5) İşlem görmüş ve hazır gıdalardan uzak durun
Sucuk, salam ve sosis gibi işlem görmüş hazır gıdalar içerdiği katkı maddelerinden dolayı vücut için zararlı nitrat bileşiklerinin üretilmesine neden olur. Bu nedenle hazır çorba gibi diğer dondurulmuş hazır gıdalardan ve konserve besinlerden emziren annelerin uzak durması önerilmektedir. Bebeğin sağlıklı gelişimi için annenin ihtiyacı olan vitamin ve mineralleri mümkün olabildiğince taze besinlerden karşılaması gerekir. Ayrıca kızartma yerine sebzelerin vitamin değerlerinin kaybolmayacağı ızgara ve haşlama gibi pişirme tekniklerinin tercih edilmesi önerilmektedir.
6) Emziren anneler sigara ve alkolden kesinlikle uzak durmalı
Sigaranın içeriğinde bulunan yaklaşık 4 bin zehirli maddenin insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkisi bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Emziren annenin sigara içmesi sütün kalitesini büyük oranda etkilerken, içerdiği zararlı maddelerin süt yolu ile bebeğe geçmesine neden olmaktadır. Bu nedenle emziren annelerin hem kendi hem de bebeğinin sağlığı için bu tarz zararlı alışkanlıklardan kesinlikle uzak durması önerilmektedir.
Kaynak: http://www.superanne.org/emziren-anneler-nasil-beslenmelidir