Diğer
    Ana SayfaBebekEmziren annelerin en çok merak ettiği 7 soru

    Emziren annelerin en çok merak ettiği 7 soru

    -

    FORMSANTE ÖZEL İÇERİK

    Emzirme döneminde annelerin kafası oldukça karışıktır. Bu yüzden anneler en çok emzirme döneminde nasıl beslenmeliyim? sorusunu araştırır. Diyetisten Berrin Yiğit, emziren anneler diyet uygulayabilir mi? Süt arttıran besin var mıdır? 6. aydan önce ek gıdaya geçebilir miyim? gibi merak edilen soruları yanıtladı… 

    1. Emziren anneler diyet uygulayabilir mi?

    Bir anne emzirme ile günde ortalama 300-500 kalori daha fazla yakar. Dolayısıyla emzirme dönemi kendi başına annenin zaten kilo vermeye başladığı bir dönemdir. Bu noktada düşük kalori diyetlerle hızlı kilo kaybetme çabasına girmeden, süt üretimini de teşvik edecek şekilde yeterli ve dengeli beslenerek kilo vermek en doğrusu olacaktır. Günde 1500-1800 kalorinin altına inmeden, işlenmiş gıdaların yerini lif ve protein açısından zengin besinlerle değiştirerek ılımlı egzersizleri hayatınıza katarak bu dönemi mutlu ve sağlıklı geçirebilirsiniz.

    1. Süt artıran besin var mıdır, varsa nelerdir?

    Süt artışına en büyük katkıyı anne sütünün yaklaşık olarak %80’ini oluşturan suyun iyi bir şekilde tüketimi yapar. Bu dönemde 2,5-3 litre kadar su tüketmeye, her emzirmeden sonra en az 1 bardak su içmeye önem gösterin. Süt artıran gıdaları ise dereotu, tahin, balık, çörekotu, incir, hurma, şeker ilavesiz komposto, dut, yumurta, karabuğday ve şekeri az sütlü tatlılar olarak sayabiliriz. Ancak bu besinlerin de kalorisi olduğunu bilmekte ve kontrollü tüketmekte fayda var.

    - Advertisement -
    1. Bebeğim az kilo aldı, tamamlayıcı beslenmeye 6. aydan önce başlayabilir miyim?

    Bazı dönemlerde bebeklerin kilo alımında duraklama veya azalma olabilir, bu yüzden tartı alımı sürekli aynı olmayabilir. Ayda en az 500 gram almaları referanstır, bu eğrinin çok fazla atına düşmüyorsa sorun yoktur. Ancak çok altında ise muhakkak doktoruna danışmanızda fayda var. Doktorunuz onaylamadan 6. Aydan önce tamamlayıcı beslenmeye kesinlikle başlamayın.

    1. Bebeğimde gaz problemi var, beslenmemde nelere dikkat etmeliyim?

    Öncelikle her gaz problemi beslenme kaynaklı olmayabilir. Lahana, brokoli, karnabahar, kurubaklagiller, soğan, sarımsak, bulgur gibi yiyecekler genel olarak gaz problemini artırabilir. Ancak kişiden kişiye bu besinler çok fazla farklılık gösterebilir. Anne kendini gözlemleyerek bebekte gaza neden olan besini daha az yiyebilir ya da beslenmesinden kesebilir.

    HAMİLELİKTE ÖDEM, BACAKLARDA KRAMP NEDEN OLUR?

    1. Emziren annelere beslenme önerileriniz nelerdir?

    Emzirme anne ve bebek arasında ki en güçlü bağdır. Benim için en önemli özelliği hem anneye hem de bebeğe mutluluk sağlamasıdır. Öncelikle şu unutulmamalıdır ki emziren anneler sağlıklı beslendikleri sürece ilk 6 ayda ideal kilolarına inerler. En başta gazlı içecekler, şekerli meşrubatlar, paketli ürünler, şekerli tatlıları çok fazla kullanıyorlarsa azaltmaları hatta hayatlarından tamamen çıkarmalarında fayda var. Günde 3 litre su içmeye, 2-3 porsiyon kalsiyum kaynağı süt, yoğurt, peynir ve kefir tüketmeye, her gün kahvaltıda 1 yumurta yemeye, mevsim sebze ve meyvelerini düzenli olarak 5-7 porsiyonu tamamlayacak kadar tüketmeye ve kaliteli protein kaynaklarını ihmal etmemeye önem verin. Gece eğer çok acıkıyorsanız 1 bardak süt ve 2 hurma gibi sağlıklı bir öğünle günü tamamlayabilirsiniz.

    1. Anne sütünün tadı değişir mi?

    Anne sütünün tadı çok dinamik ve değişkendir. Annenin yediği ve içtiğiyle sütün tadı değişir. Fazla baharatlı, acılı, sarımsaklı ve soğanlı besinler en çok anne sütünü etkileyenlerdir. Bu gibi durumlarda bebek eğer emmiyorsa anne sütü sağılarak boşaltılmalı ve tekrar denenmelidir. Ancak bu özelliğinden dolayı anne sütünün bebeğin farklı tatlara alışması için güzel bir fırsat olduğu unutulmamalıdır.

    1. Emzirmenin anneye olan faydaları nelerdir?

    Anne sütü vermenin bebeğe olduğu kadar anneye de faydaları vardır. Annenin her emzirme ile oksitosin salgılaması, daha sakinleşmesine ve daha rahat uyumasına destek olabileceği gibi, rahmin toparlanmasına, regl sürecini uzatacağı için demir seviyelerinin de korunmasına destek olur. Anne sütü veren bir annenin özelliklek eski kilosuna geri dönmesi de hızlanacaktır. Çünkü anne sütü üretilirken yağ yakımı ve aynı zamanda genel enerji verimi arttığı için, hızlı ama sağlıklı bir şekilde kilo kaybı mümkündür.

    BEBEK HAREKETLERİYLE NE ANLATIR?



    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz