Kim bilir, belki de Tabiat Ana’nın bizlere sunduğu nimetlerden gerektiği kadar yararlanamıyoruz. Oysa ilaç endüstrisinin kullandığı birçok hammaddenin kaynağı da doğadan geliyor. O halde atalarımızın yüzyıllar boyu deneyerek edindiği bilgilere biraz daha kulak vermemiz gerekmez mi?
Sizin için hazırladığımız bu 10 içerik, doğada rahatlıkla bulabileceğiniz ya da aktar veya marketlerden satın alabileceğiniz bitkilerle yapılabilecek kadar basit ve pratik. Ancak bu tarifleri uygulayıp kullanmadan önce bir hekimle görüşmeyi ihmal etmeyin. Çünkü bazı bitkiler farklı etkileşimlerle ya da doz aşımı nedeniyle kimi zaman yarardan çok zarar verebiliyor.
GRİP ÖNLEYİCİ KARIŞIM
Malzemeler:
- 25 g toz zerdeçal
- 25 g toz zencefil
- 25 g toz tarçın
- 150 g süzme bal
Hazırlanışı:
Toz halindeki bitkileri cam bir kavanozda birleştirin. Üzerine balı da ilave ederek macun kıvamına gelene dek karıştırın. Vücudun bağışıklığını güçlendirmek için her sabah aç karnına 1 tatlı kaşığı tüketin.
UYKUSUZLUĞA KARŞI İÇECEK
Malzemeler:
- 10 g portakal yağı
- 10 g gül yaprağı
- 20 g fesleğen yaprağı
- 1/2 lt su
Hazırlanışı:
Tüm bitkileri ve portakal yağını karıştırın. Üzerine 1/2 litre kaynar su ilave edin. 10 dakika demleyin. Çayı süzüp, yatmadan önce bir fincan için.
BOĞAZ YUMUŞATICI ÇAY
Malzemeler:
- 3-4 adet hatmi çiçeği
- 1-2 adet nar çiçeği (hibiskus)
Hazırlanışı:
Bir bardağın içine hatmi çiçeği ve nar çiçeğini koyun. Üzerine sıcak su ilave edip 3-4 dakika
demledikten sonra süzün. Dilerseniz bal ile tatlandırın.
DOĞAL ÖKSÜRÜK ŞURUBU
Malzemeler:
- 20-25 adet karaçam kozalağı
- 1 kg toz şeker
- 3-4 adet karanfil
- 3 lt su
Hazırlanışı:
Tam olgunlaşmamış, pulları açılmamış yeşil-kahverengi karaçam kozalaklarını ağaçtan toplayıp dörde bölün. Bir gece suyun içinde bekletin. Ertesi gün süzerek bir tencerede kozalakların üzerine şeker ve suyu ilave ederek kaynatın. Ardından içine karanfil ekleyin. Şekerli su, şerbet haline dönüşünce içindeki kozalakları alın. Şurubu kavanozlara paylaştırarak gölge ve serin bir yerde saklayın.
SAKİNLEŞTİRİCİ İÇECEK
Malzemeler:
- 15-30 g yalancı ısırgan çiçeği
- 1 lt su
- Tatlandırmak için bal
Hazırlanışı:
1 litre kaynar suyun içine yalancı ısırgan çiçeğini atın. 10 dakika demledikten sonra süzerek için. Dilerseniz tatlandırmak için bal ilave edin.
GAZ SÖKTÜRÜCÜ ÇAY
Malzemeler:
- 5 g nane yaprağı
- 5 g oğulotu (melissa)
- 5 g papatya çiçeği
Hazırlanışı:
Tüm malzemeleri bir bardağa koyup, üzerine kaynar su ilave edin. 5 dakika demledikten sonra süzerek için.
KARACİĞER TEMIZLEYİCİ MACUN
Malzemeler:
- 100 g devedikeni tohumu
- 250 g süzme bal
Hazırlanışı:
Devedikeni tohumlarını döverek toz haline getirin. İçine balı ilave edip macun kıvamına gelene dek karıştırın. Aşırı alkol tüketimi sonrası ortaya çıkan karaciğer rahatsızlıklarının tedavisinde kullanın.
BURUN KANAMASINA KARŞI KARIŞIM
Malzemeler:
- 2 g çoban çantası
- 1 su bardağı su
Hazırlanışı:
Çoban çantası bitkisini kaynar suda 10 dakika bekletin. Süzdükten sonra soğumaya bırakın. Soğuyan karışımı burun deliklerinden çekerek, burun içini yıkayın.
İSHAL GEÇİRİCİ KARIŞIM
Malzemeler:
- 30 g keçiboynuzu unu
- 1 su bardağı süt
Hazırlanışı:
Keçiboynuzu ununu sütle karıştırarak için. Süt yerine dilerseniz su da kullanabilirsiniz.
KABIZLIK GİDERİCİ ÇAY
Malzemeler:
❦ 1-2 g demirhindi (toz halinde)
❦ 200 ml su
Hazırlanışı:
Suyu kaynatın. İçine toz halindeki demirhindiyi ekleyip 10 dakika bekleyin. Akşam yemeklerinden sonra tüketmeye özen gösterin.
HİBİSKUS ÇAYININ FAYDALARI NELER? NASIL DEMLENİR?
Hibiskus Çayı ile ilgili tariflerimiz için ilgili haberimize bakabilirsiniz: