Diğer
    Ana SayfaSağlıkEn sık yapılın 4 hata!

    En sık yapılın 4 hata!

    -

    Kimi zaman ihmalkarlık kimi zamansa bilmeden yaptığımız hatalar çocuklarımızın diş sağlığını ciddi boyutlarda tehdit edebiliyor. Diş sağlığıyla ilgili en sık yapılan 4 hatayı ve bunların yol açtığı sorunları, tedavileriyle birlikte 5-15 Çocuk Diş Sağlığı Merkezi’nden diş hekimi Yasemin Yasin’e sorduk!

    Azı dişlerini süt
    dişleriyle karıştırmak
    Besinlerin çiğnenmesini sağlamak gibi önemli bir rol üstlenen azı dişleri 5-6 yaşlarında ortaya çıkıyor. Ancak çoğumuz çocuklarımızın azı dişlerini ''Süt dişleri'' olarak algılıyoruz. Ve, Süt dişi nasıl olsa değişecekmantığıyla hareket ederek çocuklarımızı diş hekimine götürmeyi ihmal ediyor, bunun sonucunda da azı dişlerini kaybetmelerine neden olabiliyoruz.
    Belirtileri neler? Azı dişlerinde ortaya çıkan çürük kendini ağrı ve sızıyla belli ediyor.
    Nelere yol açıyor? Azı dişi çekilmişse çiğneme fonksiyonu bozuluyor. Ayrıca çekilen dişin arkasında veya önünde yer alan dişler de yer değiştirmeye başlıyor. Bunun sonucunda da dişler çarpık geliştiği gibi çenede deformasyon da oluşabiliyor.
    Nasıl tedavi ediliyor? Azı dişindeki çürük ciddi boyutlara ulaşmamışsa, dolgu yönteminden yararlanılıyor. Eğer çürük dişin özüne, yani pulpa odasına inmişse ve iltihap gelişmişse, bu kez kanal tedavisine başvuruluyor. Çok ciddi hasar oluşan dişi ise çekmek gerekiyor. Dış kaybı nedeniyle deformasyon geliştiği durumlarda aynı zamanda ortodontik tedavinin de devreye girmesi gerekiyor.

    Ortadontik sorunları ihmal etmek…
    Diş sağlığıyla ilgili yaptığımız bir başka hata da, diş ve çenelerde gelişen anomalinin ancak ergenlik döneminde tedavi edilebildiği yanılgısına kapılarak çocuklarımızın diş muayenesini ihmal etmek.
    Belirtileri neler? Dişlerin çarpık gelişmesi, üst veya alt çenenin öne doğru çıkık olması ortodontik anomalinin tipik belirtilerinden.
    Nelere yol açıyor? Diş dizisinin bozuk olduğu bölgelerde fırçalama zorluğuna bağlı olarak dişlerde çürükler ve diş çevresindeki dokularda iltihaplanmalar oluşuyor. Bu da erken diş kaybıyla sonuçlanabiliyor. Ayrıca yine diş dizisindeki sorun nedeniyle çene eklemlerinde kapanış bozukluğu da oluşabiliyor. Bu da tedavisi çok zor olan çene eklemlerinde ağrılara, çeneyi açıp kapama zorluklarına ve eklem bölgesinden tıkırtı şeklinde ses gelmesine yol açıyor.

    Diğer bilgilere ulaşmak için Formsante 2007 Kasım sayısına bakabilirsiniz…



    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz