Diğer
    Ana SayfaHaberDüşükte kanama nasıl olur? 6 düşük belirtisi ve nedeni

    Düşükte kanama nasıl olur? 6 düşük belirtisi ve nedeni

    -

    Herkes bilir ki, ilk haftalar gebelik için oldukça önemli ve tehlikelidir. Fakat çeşitli nedenlere bağlı olarak gebelik sonlanabilir. Peki, düşükte kanama nasıl olur? DÜşük belirtileri nelerdir? Acıbadem Atakent Hastanesi, Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Elif Ganime Aygün merak edilen soruları yanıtlıyor…

    HAMİLELİKTE DÜŞÜK NEDİR?

    Düşük, embryo (12 haftadan küçük gebelik) veya fetüsün (12 haftadan büyük gebelik) kendiliğinden ağrı ve kanama ile rahim dışına çıkmaya başlamasıdır.

    DÜŞÜK NEDEN OLUR?

    Genellikle genetik anormalliklere bağlı kromozom anomalilerinde, rahim içi perde, myom, rahim ağzında yetmezlik, tiroid hastalıkları, üreme kanalı enfeksiyonları, hormonal sorunlar, bağışıklık sistemi sorunları gibi durumlarda oluşur.

    DÜŞÜK BELİRTİLERİ

    • Kanama,
    • Kuvvetli ağrı,
    • Bel ağrısı,
    • Ateş,
    • Mide bulantısı ve kusma,
    • Vajinada sıvı boşalması.

    DÜŞÜKTE KANAMA NASIL OLUR?

    Gebeliğin başladığı ilk haftalardan 20. gebelik haftasına kadar olan gebelik kayıpları abortus yani düşük olarak adlandırılır. İlk belirtileri arasında kanama birinci sıradadır ve ardından ağrı da başlar. Ağrı ilk olarak adet sancısına benzese de ondan çok daha kuvvetlidir. Adeta doğum benzeri bir ağrı düzeyindedir. Gebelik haftası arttıkça ağrı ve kanama da daha fazla olur. Nadiren ağrısız kanama, bel ağrısı, ateş gibi farklı bulgularla da düşük olabilir.

    Düşükte kanama

    - Advertisement -

    DÜŞÜK MÜDAHALESİ NASIL YAPILIR?

    Gebelik kesesinin izlenmediği düzeylerde sadece kan değerlerinde gebelik saptanmış hastaların gebelik hormonu olan beta hcg düzeyindeki düşüşler kimyasal düşük olarak adlandırılır. Küretaj ve benzeri bir tıbbi tedaviye gerek olmaz. Ancak daha büyük, yani gebelik kesesinin izlendiği gebeliklerde iki şekilde yaklaşım yapılabilir. İlk olarak içeride gebelik materyali olmayacak şekilde bir kanama olursa hasta yatırılıp takip edilebilir eğer gebelik materyali kalmadığından fizik muayene ve ultrason ile emin olunursa ek bir cerrahi müdahaleye gerek kalmaz. Ancak rahim içinde gebeliğe ait plasental ya da fetal dokular kalmış ise ya da kanama hayati tehlike yaratacak düzeyde olursa o durumda küretaj yapmak mantıklı olacaktır.

    İndüklenmiş terapötik düşük dediğimiz tablo ise canlı olmayan ya da anomalisi olan gebeliklerde uygulanan bir düşük şeklidir. Burada hekim kontrolünde düşük sağlanır. Gebeliği sonlandırmak için ilaç ve serum kullanılarak yapılan düşüklerdir. Çok büyük bir kısmında küretaj ile de tedavi desteklenir.

    Düşük tablosu çok ani meydana gelebileceği için hastalarımıza önerimiz en ufak ve kanama durumunda bir sağlık kuruluşuna başvurmalarıdır.

    İLGİLİ İÇERİKLER



    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz