Evde kefir nasıl yapılır? İşte kefir mayalama ve tarifi

Dünyaya Kafkasya’dan yayılan kefir, kış aylarında zayıflayan bağışıklık sistemini güçlendirmek isteyenler için ideal. Sağlıklı bakteriler içeren probiyotikler, son yıllarda vücuttaki önemi konusunda daha çok konuşulan, “ikinci beyin” olduğuyla ilgili kitaplar yazılan bağırsaklardaki kötü bakterileri uzaklaştırıyor, temizlenmesine yardım ediyor. Probiyotiklerin en yoğun bulunduğu yiyecekler ise ev yapımı kefir, yoğurt ve turşu… Biz de sizler için ev yapımı kefir nasıl yapılır? Evde kefir mayalamak ve evde kefir tarifini paylaştık…

KEFİRİN FAYDALARI *

İçeriğindeki vücuda dost bakteriler olarak adlandırılan probiyotikler başta bağışıklık sistemi olmak üzere, sindirime de yardımcı oluyor. Protein ve kalsiyum kaynağı olan bu içecek, zararlı maddelerin vücuttan atılmasını sağlıyor. Ayrıca kabızlık, ishal ve bağırsak tahrişleri gibi rahatsızlıkların giderilmesine de yardım ediyor. Süt ve yoğurdun vücuda olan yararlarını tek başına karşılayan kefir, uyku bozuklukları ve depresyonla mücadeleye de yardımcı oluyor. Metabolizmanın yenilenmesini sağlayan bu içecek, mide ve pankreas gibi bazı organların salgılarını artırarak, başta ülser olmak üzere birçok sindirim rahatsızlığını da iyileştiriyor.

EV YAPIMI KEFİR NASIL YAPILIR? EV YAPIMI KEFİR TARİFİ *

Malzemeler

• 1 yemek kaşığı kefir tanesi
• 1 adet büyük cam kavanoz
• 1 litre süt (5 su bardağı süt, oda sıcaklığında)
• Plastik süzgeç

KEFİR NASIL MAYALANIR? *

Hazırlanışı

Kefir tanelerini kavanozun içine koyun, Kavanozun içine oda sıcaklığında bekletilen sütü ilave edin ve 24-48 saat oda sıcaklığında bekletin. (Soğuk ise kavanoz bir örtü ile sarılabilir)
Bu sürenin sonunda süzgeçle kefir tanelerini süzerek ayırın ve günde 1-2 bardak için.

DOĞAL PROBİYOTİKLİ GIDALAR NELERDİR? *

Doğal probiyotikli gıdalar şunlardır:

  • Ayran
  • Süzme peynir
  • Yoğurt
  • Lahana turşusu
  • Kefir
  • Pastörize edilmemiş turşu ve zeytin
  • Dhokla (nohut fermente edilerek yapılmış Hint aperitifi)
  • Dosa (pirinç ve siyah mercimek fermente edilerek yapılan geleneksel Güney Hint yemeği)
  • Idli (pirinç ve siyah mercimek fermente edilerek yapılan Hint aperitifi)
  • Kim Chi (baharatlı, keskin fermente edilmiş lahana, geleneksel Kore yemeği)
  • Miso (bir sos veya yaymak olarak kullanılan fermente soya salçası, popüler Japon gıdası)

Formsanté Arşiv

YORUM YAZIN

Please enter your comment!
Please enter your name here