Diğer
    Ana SayfaGüzellikEvinizde bahar havası estirin

    Evinizde bahar havası estirin

    -

    Baharla birlikte evlerimiz de tıpkı bedenlerimiz gibi temizlenmek ve arınmak istiyor. Şimdi fazlalıklardan kurtulmak için kolları sıvamanın tam zamanı. Size tavsiyemiz bu işi mart ayında bitirmeniz. Çünkü nisandan itibaren canınız eve girmek istemeyecek, bu işlere de hiç vaktiniz olmayacak…

    Keşke evimde daha çok ıvır zıvırım olsa” diyeni duyamadık ama “Şunlardan kurtulmak istiyorum!” diyerek isyan edene çok şahit olduk. Ne kadar sıkıntı verseler de atmak her zaman zor geliyor… Bahaneler de hazır: “Ya lazım olursa”, “Ama bunun hatırası var!”, “Zayıflayınca giyeceğim”, “O kitabı vaktim olunca okurum.” Bu bahanelerin esiri olmamanın en iyi yolu, kurtulmak istediklerinizi bağışlamak. Öncelikle, artık evinizde olmasını istemediğiniz eşyaları vereceğiniz adresi belirlemek işinizi kolaylaştıracak. Hatta bir bakacaksınız planladığınızdan daha fazlası gitmiş, eviniz de ruhunuz da ferahlamış…

    İşe mutfaktan başlıyoruz
    ■ Çekmeceler

    Mutfak çekmecelerinizde çatallar, bıçaklar, maşalar, kepçeler o kadar çoğalmış ki artık açıp kapatmakta bile zorlanıyorsunuz. Açmayı başardığınızda ise eliniz hep aynı birkaç eşyaya gidiyor. Çünkü yerine yenilerini aldıkça, eskilerden kurtulmayı unutmuşsunuz. Hemen bir eleme yapın ve kullanmadıklarınızı başkalarına verin. Bu kadar hızlı karar veremem diyorsanız; malzemelerin tümünü bir kutuya doldurun. Bir ay boyunca o kutudan alıp, kullandıklarınızı çekmeceye geri yerleştirin. Böylece kutuda kalanların bağışlanması gerektiğinden emin olacaksınız.

    Kırk yılda bir kullandıklarınız
    Aylarca elinizi bile sürmediğiniz mutfak ürünleriniz var mı? Kek ve muffin kalıpları ya da buz kovası… Dolabı boşaltın, düzenli kullandıklarınızı geri koyun. Dışarıda kalanlara yol göründü demektir. Arkadaşlarınızla irtibata geçip, değiş tokuş da yapabilirsiniz. Sizin hiç kullanmadığınız bir şey, onun ne zamandır almak istediği bir ürün olabilir.

    - Advertisement -

    Saklama kutuları
    Size de saklama kutuları ürüyormuş gibi geliyor mu? Sanki en başta 10 tane vardı da, şimdi 20 tane oluverdiler. Üstelik kapaklarla kaplar birbirini tutmuyor. Birbiri ile uyumlu olanları ayırıp, diğerlerini geri dönüşüm kutularının plastik bölümüne gönderebilirsiniz.

    Fincanlar
    Markette beğenip sepete atıverdiğiniz, hediye gelen, kızınızın boyadığı derken onlarca kahve fincanı dolabınızı kapladı. Onlara kıymanın zamanı da geldi. En çok kullandıklarınızı ayırın. Kalanları yeni ev tutacak öğrencilere ya da ikinci el satışı ile para kazanan derneklere bağışlayabilirsiniz.

    Kırpık kırpık tarifler
    Televizyonda duyup aceleyle not aldığınız kek tarifi, bir arkadaşınız anlatırken karaladığınız tavuk tarifi, gazeteden kesilmiş parçalar, dergilerden koparılmış sayfalar… Ne büyük bir karmaşa! Tariflerinizi bir deftere geçirmeye ne dersiniz? Böylece her aradığınızda elinizin altında olacaklar.

    Erzak dolabı
    En son ne zaman kullandığınızı unuttuğunuz yarım paket nişasta, içinden bir iki kaşık alınmış galeta unu… İşe, bunların son kullanma tarihlerine bakmakla başlayın. Birçoğunun artık kullanılamaz olduğunu göreceksiniz. Tarihi dolmak üzere olanları hemen kullanabileceğiniz menüler yaratın.

    Vazolar
    Özel günlerde çiçekler artık vazolarda geliyor. Nazik arkadaşlarınız ve özel günleri unutmayan eşiniz varsa, sizde de bu vazolardan birikmiş olabilir. En iyi çözüm bunları yakındaki bir çiçekçiye vermek.

    Baharatlar
    Küflenmeseler bile baharatların da bir ömrü var, bir gün kokularını ve tatlarını kaybediyorlar. Kullanım tarihlerine bakıp eskileri çöpe, hâlâ güzel kokanları yeniden raflara dizin.

    Siz arşiv sorumlusu değilsiniz
    Dergiler
    Bir türlü okumaya vakit ayıramadığınız ya da içindeki bir yazı için atmaya kıyamadığınız dergiler küçük bir dağ oluşturmaya başladıysa harekete geçme zamanı geldi demektir. Birçok dergi kalıcıdır çünkü içerikleri her daim gerekli bilgilerden oluşur, güncelliğini yitirmez. Kurtulmak istediklerinizi doktor muayenehanelerine bağışlamak iyi bir fikir olabilir. Dergi sayfalarını, sanat çalışmaları için kullanan atölyeler de var ve sizi geri çevirmeyeceklerinden emin olabilirsiniz.

    Mektuplar ve faturalar
    Günümüzde eşinizden, dostunuzdan bir mektup alma ihtimaliniz ne kadar düşükse, posta kutunuzda her gün bir fatura bulma ihtimaliniz de o kadar yüksek. Faturaların ne kadar süreyle saklanması gerektiğini öğrenin ve süresi dolanları atın. Saklanacak olanlar için bir dosya açın ve dosyaya takın. Kredi kartı ve telefon faturalarını e-posta olarak talep edin; böylece daha fazla ağaç kesilmesine de engel olursunuz.

    Kitaplar
    Defalarca okunmaktan eskimiş favori kitaplarınızı saklamak en doğal hakkınız. Ya okumayı hiç düşünmedikleriniz, başlayıp da bitiremedikleriniz? Kitap okumak isteyip de satın alma gücü olmayanlar varken neden onları kendinize saklıyorsunuz? Kitap bağışı kabul eden dernekleri hemen araştırmaya başlayın.

    bahar-havasi2Giymiyorsanız vereceksiniz
    ■ Giysiler

    Sıra geldi en zoruna: Gardırop! Öncelikle şu acı gerçeği kabul edin; 10 yıl önceki kotlarınıza bir daha girme ihtimaliniz çok düşük. Bu sizin artık zayıf ve sağlıklı olmayacağınız anlamına gelmiyor. Ancak yaşınız ilerledikçe beden ölçülerinizin değiştiği bir gerçek. Artık küçük gelen ya da indirimde alıp sonradan beğenmediğiniz giysileri bağışlayın. İşte o zaman hafiflemiş hissedeceksiniz.

    Çocukların gardırobu
    Bir yandan kızınızın minik eteğini vermeye kıyamazken, diğer yandan giysiler çekmecelerden taşıyor. İleride bakıp “Ay, ne minikmiş” diyeceğiniz birkaç parça dışında diğer tüm giysileri (eğer arkadan gelen hemcins bir kardeşi yoksa tabii) arkadaşlarınızın çocuklarına ya da ihtiyacı olanlara verin.

    Çarşaflar ve havlular
    Dolabınızdaki bazı nevresim takımlarının artık evdeki yataklara uymadığını fark etmediniz mi? Çünkü yatakları yenilediniz, onları unuttunuz. Rengi solan havlular da eklenince dolaplar tıka basa doldu. Bazılarını verirken çok eskiyenleri de temizlik için kullanabileceğinizi unutmayın.

    Çocuklarınıza oyuncak bağışlamayı öğretin
    ■ Miniklerin şaheserleri

    Onların yaptıkları her boyama birer sanat eseri… Tabii ki siz de atmaya kıyamıyorsunuz. Özellikle dosyalamak istediğiniz bir parça dışında, işte size pratik bir öneri: Atmadan önce fotoğrafını çekin ve dijital arşivinize ekleyin.

    Oyuncaklar
    Çocuklarınıza oyuncaklarını bağışlamayı küçük yaşta öğretin. Eskileri bağışlamadan yenilerine sahip olmayacaklarını söylemek size bu konuda yardımcı olacak. İstediği oyuncağa sahip olamayan çocuklara yardım etmek onların da hoşuna gidecektir. Oyuncak bağışı kabul eden dernek ve kurumlara internetten ulaşabilirsiniz. Torunlarınız için birkaç parça saklamaktansa zarar gelmez.

    Elektronik çöplük
    Elektrik kabloları, USB bağlantıları, eski cep telefonları ve daha onlarca teçhizat bilgisayarınızın durduğu masanın orasından burasından sarkıyor. Eski bilgisayarınızı açmayalı aylar oldu. Eskileri bağışlayarak birilerini çok mutlu edebilirsiniz. Kabloları ait oldukları yere bağlayın. Eski video kasetlerinizi artık dijitale dönüştürme zamanının geldiğinin zaten farkındasınız! Bu hizmeti veren stüdyoya gitmeyi, yapılacaklar listenize ekleyin.

    İlaçlar
    Kullanma tarihi geçmiş ilaçlardan da derhal kurtuluyoruz. Artık ihtiyacınız olmayanları ihtiyaç sahiplerine ulaştırmaları için sağlık ocaklarına götürebilirsiniz.

    Yaprak Çetinkaya

     



    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz