UYKUSUZLUK ÇEKİYORSUNUZ
İster kafanız meşgul olduğu için, ister horlayan bir partner yüzünden olsun uykusuzluk diyet yapan bir insanın kabusu olabilir. Çünkü uykusuzluk ghrelin hormonunun seviyesini artırırken leptin hormonunun seviyesini düşürüyor ve iştah dengeniz alt üst oluyor.
ÇÖZÜM
Karbonhidratlar, uyku hormonları melatonin ve serotonini yükselten triptofan adlı aminoasidi içeriyor. Ancak glisemik indeksi yüksek, basit karbonhidrat tüketirseniz kilo verme hedefinizden uzaklaşmış olursunuz. Bunun yerine triptofandan zengin yoğurt, süt, muz, tam tahıllı ekmek ve hindi tercih edin.
DIŞARIDA YEMEK YEDİNİZ
Dışarıda yemek yemek zorunda kalmanız hemen kilo alacağınız anlamına gelmiyor. Unutmayın bir kilo 7 bin kaloriye denk geliyor. Biraz fazla kaçırdığınız bir akşam yemeğini telafi etmek için ertesi gün çok az yeme hatasına düşmeyin. Aksi takdirde akşama doğru kendinizi kaybedip aşırı yemeye başlamanız olası…
ÇÖZÜM
Gün boyu kendinizi açlığa mahkum etmek yerine çok acıkana kadar sabredip ve o an geldiğinde proteinden zengin bir yemek yiyin. Örneğin ızgara somon, tavuk ya da yağsız etin yanında yeşil sebze ve salata tüketin. Böylece kan şekerinizi dengeleyip açlık ataklarının önüne geçin. Ağır yemeğin ertesi sabahında kendinizi hala şişkin hissediyorsanız yeşil çay imdadınıza yetişebilir.
ADET DÖNEMİNİZ GELDİ
Kadınların yüzde 80’i adet öncesi sendromu yaşıyor. Serotonin seviyelerinin çok düştüğü bu dönemde vücut eksikliği gidermek için karbonhidrat ihtiyacı duyuyor.
ÇÖZÜM
Yakın zamanda yapılan bir araştırma bitkisel kaynaklardan bol bol demir alan kadınların adet öncesi sendromunu üç kat daha az yaşadığını ortaya koydu. Bu şekilde demir depolamak için sık sık barbunya, nohut, kuru kayısı ve kabak çekirdeği tüketin. Demirin emilimini sağlamak için gerekli olan C Vitamini’ni de yanında çilek ya da portakal yiyerek alın.
Formsanté Dergisi Temmuz 2014 sayısı