• ✓ Doğruluğu kontrol edilmiş makale
Kardiyoloji Uzm. Dr. Ebru Özenç

Fast-food gıdalar kalp krizi ve kanser riskini arttırıyor! 

Hamburger, kızarmış patates, mayonez ketçap, yanında da şekerli gazlı içecek, üzerine de bir güzel hazır dondurma. Çoğumuzun kulağına ve midesine hoş geliyor değil mi? Peki, bu kadar sevilerek tüketilen gıdalar aynı zamanda nasıl kalp sağlığına düşman olmaktadır? Hatta düşman olduğu bilinmesine rağmen hala sevilerek tüketilmektedir. Yapılan araştırmalar hazır ve işlenmiş gıdaların vücutta inflamasyonu tetikleyerek damarları tıkanıklığa götürdüğünü, hatta kansere sebep olduğunu göstermektedir.

İnflamasyon dediğimiz kavram; vücuda giren yabancı madde karşısında bağışıklığımız savunma yapmak için bir takım sitokin dediğimiz maddeler salgılar. Yiyeceklere karşı da salgılanan sitokinler, damar duvarlarına bağışıklık hücrelerini yoğun şekilde çekerek tıkanıklık oluşturan plakları başlatır. Sağlıklı yiyecekler işte bu plak oluşumunu tetiklemeyen yiyecekler olurken, sağlıksız ürünler vücutta yoğun bir tepki oluşturur.

HAFTADA BİR FAST FOOD YEMEK KALP HASTALIĞINDAN ÖLME RİSKİNİ ARTIRIYOR

Haftada bir fast-food besin yemek bile kalp damar hastalığından ölme riskini %20 arttırmaktadır. İşlenmiş hazır gıda tüketimi fazla olan kişilerin en önemli dikkat etmeleri gereken noktalardan biri karın yağlanmasıdır. Karında yağlanma ile kalp damar hastalıkları arasında direkt ilişki vardır. Karnınız yağlanmaya başladıysa kalp krizi riskinizin artığını öngörebilirsiniz. Hazır gıdaların sebep olduğu diğer tehlikeli hastalıklar ise obezite, kolesterol yükselmesi, tansiyon yükselmesi ve kanserdir.

İşlenmiş gıda dediğimiz besinler, uzun süre taze kalması adına koruyucu ve katkı maddelerine boğulmuş, hatta besin değeri de bir o kadar azaltılmış olan gıdalardır. Böyle kötü işlenmiş gıdalarda besinler tanınmayacak hale gelebilir. Market raflarında gördüğümüz yiyeceklerin çoğu böyledir diyebiliriz.

  • Şekerle tatlandırılmış içecekler
  • tuzlu atıştırmalıklar
  • dondurulmuş gıdalar, hazır yemekler
  • işlenmiş etler (salam, sucuk, sosis)
  • fast-food
  • paket kurabiyeler, kekler, dondurmalar

İşlenmiş gıdalarla ilgili bilinmesi gereken 2 esas sorun bulunmaktadır. Birincisi besin değerlerinin oldukça düşük olup besleyici özelliğinin olmaması, ikincisi ise kalp damar hastalıkları ve kanser için ölümcül risk oluşturmasıdır. Avrupa Kardiyoloji Kongresi 2021 oturumunda, işlenmiş hazır gıdalarla ilgili özel bir toplantı yapılmış ve bu zararları kanıtlayan çalışmalar vurgulanmıştır. Şu bilgi unutulmamalıdır; otoriteler tarafından kabul edilen en sağlıklı diyet Akdeniz diyetidir. Her yönden dengeli bir beslenme içeriğine sahiptir ve kalp dostudur. Tabii diğer vurgulanması gereken nokta ise sebze ve meyvenin tarlada nasıl yetiştiği ve mutfağımızda nasıl piştiğidir. Organik tarım ve yemek pişirme metotları sağlıklı bir sofranın püf noktalarıdır.

Kardiyoloji Uzm. Dr. Ebru Özenç’in instagram hesabı için tıklayınız…

İLGİLİ İÇERİKLER

YORUM YAZIN

Please enter your comment!
Please enter your name here