Fast food savar sebze
Temel Reis’ten bize yadigar olan bu sebzenin bir özelliği daha ortaya çıktı. Yapılan bir çalışmada sabahları aç karna sıvı ve çiğ olarak tüketilen 5 gram ıspanağın fast food gibi yağlı yiyecekleri yeme isteğini azalttığı ortaya çıktı. Yani sabahları kendinize ıspanaklı bir smoothie hazırladığınız takdirde akşam pizza, hamburger, patates kızartmasına göz bile kırpmayacaksınız.
Masanızda çiçeklere yer açın
Şubat ayından mayısa kadar mevsimi olan karnabahar, antioksidan, vitamin, mineral ve fitokimyasallar açısından zengin bir sebze. Her ne kadar rengi beyaz olsa da bu çiçeksi sebze bol bol C vitamini içeriyor. Eğer yemeğini yapmaya üşeniyorsanız (kokusu bazıları için çekilmez olabiliyor) sıcak suyun içerisinde 10 dakika beklettiğiniz karnabaharın üzerine tuz, limon ve zeytinyağı gezdirerek de yiyebilirsiniz. Bu vitamin deposu çiçekler, lif, potasyum ve magnezyum da barındırıyor.
Tuz miktarına dikkat
Eğer haftada birden fazla baş ağrısı şikayeti çekiyorsanız, yüksek tuzlu bir beslenme probleminizin sebebi olabilir. British Medical Journal Open’da yayınlanan bir habere göre günlük tuz tüketimi 4.000 miligramın üzerinde olan kişilerin daha fazla baş ağrısı yaşadığı anlaşılmış. Öğünlerinde daha az tuz kullanan grup ise yüzde 31 daha az baş ağrısı çekmiş. Bu durumu yaşamamak için elinizi tuzluğa daha az götürmeyi veya sodyumun etkisini azaltmak için potasyumdan zengin sebze-meyveler yemeyi deneyebilirsiniz.
Uzun yaşamın sırrı
Her yerde yetişmemesi nedeniyle farklı bir değere sahip Üryani eriği özellikle sindirim sistemini düzenleyici olması ve kabızlığı önlemesi ile öne çıkıyor. Fazla şeker içermediğinden diyabet ve obezite düşmanı olan bu erik, vücuttaki kırmızı kan hücreleri için oksijen deposu olarak anılıyor. Vücutta hemoglobin üretimine yardımcı olduğu, kalp krizi riskini azalttığı, kılcal damar zayıflığına iyi geldiği bilinen Üryani eriği kuru ya da komposto olarak tüketilebiliyor. İçerdiği bol miktarda fosfor, potasyum, magnezyum, demir mineralleri ve bol B vitamini ile anne adaylarına kaybettiği enerjiyi geri kazandırarak yorgunluğu önlüyor, sinir sistemini güçlendiriyor ve sindirime yardımcı oluyor. Farklı lif yapısı ve bağırsakları yumuşatma yönüyle de bilinen erik, uzun yaşamın kaynağı olarak da görülüyor.
Formsante Nisan – 2015