Diğer
    Ana SayfaSağlıkHamilelikFetal DNA nedir? Genetik hastalıklara anne karnında teşhis!

    Fetal DNA nedir? Genetik hastalıklara anne karnında teşhis!

    -

    FORMSANTE ÖZEL İÇERİK

    Fetal DNA nedir? Fetal DNA testi neden yapılır? Fetal DNA testi riskli midir? Fetal DNA testi ne zaman yapılabilir? gibi çok merak edilen sorulara içeriğimizden erişebilirsiniz…

    YÜZDE BİRİ VEYA ÜÇÜ DÜNYAYA GELEBİLİYOR

    Günümüzde her 100 bebekten 15’inde genetik hastalık görülüyor. Fetusta genetik bir anomali olduğu durumlarda çoğunlukla gebeliğin 1. Trimester (14-26 hafta) döneminde düşük ile sonlandığına dikkat çeken Medical Park Bahçelievler’den Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Suat Süphan Erşahin, “Genetik bir anomalisi olan bebeklerin sadece yüzde 1 veya yüzde 3’ü dünyaya gelebiliyor.

    - Advertisement -

    Eğer anne adayının geçmişinde sık tekrar eden düşükler varsa bebeğin sağlıklı olup olmadığını belirlemek için genetik testler yapılıyor” dedi.

    Dr. Öğr. Üyesi Erşahin, bu testlerden biri olan Fetal DNA testi konusunda merak edilen sorulara yanıtlar verdi.

    FETAL DNA NEDİR?

    Fetal DNA Testi, erken gebelik haftalarında bebekteki kromozomal anomalilerin anne kanından tespit edebildiği tarama testidir. Anne ile bebek aynı anda kan değişimi yaptığı için fetal hücrelerdeki DNA’lar da anne kanına geçer ve bu sayede anne kanından bebeğin fetal DNA’larını öğrenilebilir. Fetal DNA testi ile bebekte genetik bir anormallik olup olmadığı ortaya çıkar. Bebeğin cinsiyeti veya bebekte anormal bir DNA olup olmadığı bu test ile görülebilir. Örneğin; anneden aldığımız kan örneğinde eğer y kromozomu bulunmazsa bebeğin kız olduğu veya x kromozomu bulunmazsa erkek olduğu görülebilir.  Fetal DNA testi ile 78 gene bakılabilir. Down Sendromu, Patau Sendromu (trizomi 13), Edward Sendromu (Trizomi 18) gibi pek çok kromozomal anomali tespit edilebiliyor. Bu test ile otizm tespit edilemiyor çünkü otizm geni bilinmiyor. Fetal DNA testi yüzde 99 doğru sonuç veriyor.  

    AMNİYOSENTEZDEN ÖNCE KAN TESTİ ŞANSI

    FETAL DNA TESTİ NEDEN YAPILIR?

    Gebenin aile öyküsünde genetik olarak bir risk varsa, 35-40’lı yaşlarda gebe kalındıysa,  gebenin daha önceki gebeliklerinde fetal bir anomali varsa veya gebe ikili test yaptırdığında sonuç riskli çıktıysa, fetal DNA testi yapılır. Hiçbir risk olmadığında da gebe bebeğin sağlıklı olup olmadığını öğrenmek için Fetal DNA testi yaptırabiliyor.

    Fetal DNA testi 4 farklı yöntemle yapılabilir: Nifty testi (anne kanından), amniyosentez (bebekten su alma), koryon villus (bebekten parça alma) veya kordosentez (bebeğin kordonundan kan alma).

    Bu 4 yöntemle fetal DNA tespiti yapılıyor. Ama günümüzde yaygın olarak yapılan Fetal DNA testi, anne kanı alınarak yapılan Nifty testidir.

    HAMİLELİKTE TARAMA TESTLERİNİN ÖNEMİ

    FETAL DNA TESTİ RİSKLİ MİDİR?

    Nifty testi dışındaki diğer 3 yöntem olan kordosentez, amniyosentez ve koryon villus yöntemleri bebek için riskli olabilir. Bu yöntemlerde iğne ile işlem yapıldığı için bebekte travmaya sebep olabilir. Ayrıca kanama riski olabilir ve kanama da durmayabilir.

    Bu risklerin önlenmesi için deneyimli bir doktor eşliğinde, donanımlı bir merkezde, enfeksiyon risklerini ortadan kaldıracak tüm önlemler alınarak yapılmalıdır. Eğer bu önlemler alınmazsa risk artar. Ancak anne kanından yapılan Nifty testinde ise hiçbir risk yoktur.

    FETAL DNA TESTİ NE ZAMAN YAPILABİLİR?

    Anne kanından yapılan fetal DNA testini gebeliğin her döneminde yapabiliyoruz.  Koryon villus biyopsisi 11. haftadan itibaren yapılabilir. Riskin yüksekliğine göre bu testin 9. hafta gibi çok erken dönemlerde yapıldığı da oluyor. Amniyosentez 14.-16. haftalardan sonra yapılabiliyor. Kordosentez ise 20. haftadan sonra yapılabiliyor. Tüm bu testlerin yanılma payı birbirine yakındır. Testin yüzde 1, yüzde 2 yanılma payı var.

    Artık dünyada en sık yapılan Fetal DNA testi, anne kanından yapılan Nifty testidir. Diğer testler ikinci plana atılmış durumda. Eğer Nifty testi pozitif çıkarsa ve aile gebeliği sonlandırma kararı alırsa, yasal olarak bu testi onaylamak amacıyla amniyosentez, kordosentez veya koryon villus testlerinden birinin de yapılması gerekir. 

    ERKEN DOĞUM BELİRTİLERİ NELERDİR?



    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz


    Tam bir sebze canavarıyım

    ‘Binbir Gece’ dizisindeki rolüyle her hafta evlerimize konuk olan, sevilen oyuncu Ceyda Düvenci “bakımlı, kendini her haliyle seven ve güvenen, sağlığına dikkat eden kadınlar...

    Diyette başarısızlık yoktur, vazgeçmek vardır

    Yeni kitabı ‘Afiyetle Diyet’’in raflardaki yerini aldığı bugünlerde Uzman Diyetisyen Dilara Koçak ile bir söyleşi yaptık ve ondan stil sırlarını öğrendik...Yeni kitabınızdan biraz bahseder...

    Tek yaptığım spor oğlumla yürümek

    G.O.R.A'nın çekimleri için ne diyeceksiniz?Çekileli uzun zaman oldu! İnsan bir şey çektiği zaman hemen seyretmek istiyor ama bu filmin başına hakikaten gelmedik şey kalmadı....