PORTAKAL ZAMANI
PORTAKAL, HER EVE GİRMEYİ BAŞARAN NADİR MEYVELERDEN. ÇÜNKÜ GENELDE HERKESİN SEVDİĞİ BİR LEZZETİ VAR. YARARLARI MI? ONLAR DA AZIMSANAMAYACAK KA DAR ÇOK!
Turunçgiller ailesine üye bu turuncu meyvenin aslında birçok farklı türü var. Oldukça etli bir meyve. Sulu olanlarının kokusu daha kuvvetli. Tabii ki suyunu vermeye de bu türler daha hevesli… Portakal çok iyi bir C vitamini kaynağı. 130 gram civarındaki tek bir portakal, günlük C vitamini ihtiyacınızın neredeyse tümünü karşılıyor. Ayrıca diyet lifl eri açısından da çok zengin.
KABUĞUN ALTINDAKİ GERÇEK
Portakalı soyarken, kabuğunun içerisindeki beyaz dokunun meyvenin üzerinde kalmasına çalışın. Çünkü bu doku, kanserle mücadelede vücudunuzu destekliyor. Tüm bunlara ek olarak, bu meyve A ve B vitamini, amino asit, beta karoten, potasyum, folik asit, kalsiyum, iyot, fosfor, sodyum, çinko, magnezyum ve demir de içeriyor. Daha ne olsun?
SAĞLIĞA YARARLARI
Damar sertliği: Düzenli C vitamini tüketmek, damarlarda sertlik oluşumunu yavaşlatıyor.
Kanser: Portakalın bileşenlerinde bulunan yüksek liminoid miktarı; cilt, akciğer, göğüs, mide ve bağırsak kanseriyle mücadelede vücudu destekliyor. Ayrıca portakal iyi bir antioksidan. Bu da, serbest radikallerin hücrelere zarar vermesini engelliyor.
Kolestol: Zengin C vitamini içeren portakal ve mandalina, karaciğerin zehirli maddeleri atma gücünü artırıyor ve kolesterolü düşürüyor.
Sperm kalitesi: Günde bir adet portakal yemek, sperm kalitesini sağlamak için önemli. C vitamini, sperm sayısını ve kalitesini artırıyor.
Kalp hastalıkları: Yüksek oranda fl avonoid (antioksidan özellikleri taşır ve zararlı maddeleri etkisiz kılarlar)ve C vitamini içermesi, bu meyveyi kalp rahatsızlıkları için de faydalı hale getiriyor.
Bağışıklık sistemi: Malum havalar soğudu, vücudun direnci düştü. Bağışıklık sistemini güçlendirmek için de portakal tüketmek şart.
Gözde Kaynak
Formsante Dergisi Kasım 2010 Sayısı Man Eki…