Hızla zayıflamak için omurganıza yüklenmeyin
Kışın alınan kiloları kısa süre içerisinde vermek için ağır tempolu spor yapmak, omurga üzerinde büyük risk oluşturuyor, bel ve boyun fıtıklarını tetikliyor.
Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Çağatay Öztürk, hamlamış vücudu spora yavaş yavaş alıştırmak gerektiğini söylüyor. Aşırı derecede fiziksel güç harcama, bel zorlanmasına ve omurgaya yük binmesine sebep oluyor. Sinirlerin omurgadan tüm vücuda yayılması sebebiyle beli zorlamak, sırt dışındaki bölgelerde de ağrıya zemin hazırlıyor. Doç. Dr. Çağatay Öztürk, bahar aylarında zayıflamaya başlamadan önce herkesin herhangi bir rahatsızlığı olup olmadığını anlamak için sağlık kontrolünden geçmesi gerektiğini; sonrasında ise sağlık durumuna göre bir beslenme programı uygulayarak, antrenör eşliğinde bilinçli spor yapması gerektiğini belirtiyor. Öztürk, omurga rahatsızlığı olsun olmasın kışın hamlayan vücudu en güzel esnetme ve fit kalma yönteminin pilates yapmak olduğunu da vurguluyor.
Haydi pedallamaya
Türkiye’nin ilk spinning stüdyosu UrbanSpinners, Maslak’ta açıldı. Spinning master trainer’i Levin Tahmaz’ın baş eğitmenliğini yaptığı stüdyo, Türkiye’de spinning topluluğu yaratmayı hedefliyor. Özel olarak tasarlanmış sabit bir bisiklet yardımıyla yapılan ve aerobik bir egzersiz olan spinning, hızlı temposu sayesinde vücuttaki yağı hızlı ve eğlenceli şekilde yakıyor, özellikle kalça ve bacak kaslarını yoğun çalıştırıyor. Ders boyunca 600 kalori yakılıyor. Maslak’ta eski bir hangar alanına kurulan stüdyoda 45 dakikalık derslerin ücreti 30 lira olarak belirlenmiş. Diğer spor salonlarından farklı olarak üyelik sistemi ile çalışmayan UrbanSpinners, akıllı telefonlar için bir uygulama geliştirdi. Bu uygulama ile Facebook profilinden bağlanarak, kolaylıkla istenilen saat ve gün için ders rezervasyonu yapılabiliyor.
150 dakika…
Her hafta egzersize ayırmanız gereken süreyi ifade ediyor. Bir gün dinlenin, geri kalan 150 dakikayı günlere bölüp fit bir haftayı garantileyin.
İleri yaştaki kadınlar outdoor egzersizleri daha çok seviyor
Kanada’da yapılan bir araştırmanın sonuçlarına göre outdoor egzersizler yapan kadınlar indoor egzersizler yapanlara göre hem daha uzun süre aktif kalıyor hem de ruh durumlarında daha pozitif etkiler gözlemleniyor. Araştırma için menopoz sonrası dönemdeki 50-60’larında 23 kadın 12 haftalık bir programa tabi tutuldu. Araştırma ekibinden uzmanlar, menopoz sonrası dönemde egzersizin kanser, kronik hastalıklar, enfeksiyonlar, bunama riski ve fiziksel engellerin ortaya çıkmasını engellemede büyük önem taşıdığını vurguluyor. Doğru aktiviteyi bulmak ise egzersizden keyif alma ve motivasyonu beraberinde getiriyor, bu da kişilerin daha uzun süre hareketli kalmalarını sağlıyor.
Formsanté Nisan – 2015