Diğer
    Ana SayfaFitnessFizyoterapist gözüyle pilates

    Fizyoterapist gözüyle pilates

    -

    Bir egzersiz rutini olarak doğru kişilerde olumlu sonuçlar veren pilates, fizyoterapide de rehabilitasyon amaçlı kullanılıyor. Hedef; omurgayı taşıyan kasları tekrar kendi işlevlerine döndürüp, omurgayı desteklemesini sağlamak ve sonrasında kişinin fitness seviyesini arttırmak.

    Hazırlayan: Aytaç Özkardaş Gozzi

    Fiyoterapist Özlem Üstünkaya

    Çocukluğunda astım, raşitizm ve romatizmal hastalıklarla boğğuşşan Joseph H. Pilates, kendi sağlık sorunlarını çözmeye çalışırken pilatesi geliştirdi. Merkezi stabiliteyi arttırmak ve postürü geliştirmek amacıyla; derin karın ve omurga postüral kaslarını hedef alan, zihin ve bedenin uyumlu olduğu bir metot pilates.

    Australian Physiotherapy & Pilates Institute (APPI) Türkiye Temsilcisi Uzman Fizyoterapist Özlem Üstünkaya, sadece sağlık profesyonelleri tarafından uygulanan APPI pilates metodunu kullanarak, patolojik sorunların tedavisine yardımcı oluyor.

    Fizyoterapist olarak kendilerine yoğunlukla ağrısı olan kişilerin başvurduğunu söyleyen Üstünkaya, “Ağrı bazı kas gruplarının çalışmasına engel oluyor. Bu kas grupları, öngörülebilir hareketlerden önce omurgamızı destekliyor. Omurganın alması gereken doğal bir pozisyon var. Bu pozisyonda omurgayı destekleyen küçük kaslar daha iyi kasılıyor. Hedefimiz önce bu kasları tekrar kendi işlevine döndürüp, omurgayı desteklemesini sağlamak. Vücudu bir bina gibi düşünecek olursak, biz binanın içindeki kolonları güçlendirmeye çalışıyoruz. Ayrıca amacımız sadece kasları güçlendirmek değil ‘endurance’ yani dayanma gücünü de arttırmak” diyor. Öte yandan vücutta her şey birbiriyle bağlantı halinde. Ayaktaki bir problem, boyunda sorun çıkarabiliyor. Bu sebeple rehabilitasyon amaçlı pilatesten faydalanmak için uygulayıcıların anatomi, fizyoloji ve biyomekanikten de anlayan kişiler olması gerekiyor: “Her hareket herkes tarafından yapılamaz. Hangi hareket, kişinin patolojisi için uygulanabilir ya da uygulanamaz, bunu değerlendirerek kişinin beklentisi doğrultusunda ona özel egzersiz seçiyoruz. Bu beklenti, günlük yaşam aktivitelerini ağrısız yapmak, profesyonel spor hayatına geri dönmek veya ağrısız şekilde çocuğunu kaldırmak olabiliyor.”



    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz