Diğer
    Ana SayfaSağlıkHamilelikFolik asit nedir? İşte içinde folik asit bulunan yiyecekler

    Folik asit nedir? İşte içinde folik asit bulunan yiyecekler

    -

    FORMSANTE ÖZEL İÇERİK/

    Vitaminler fetüs ve annenin sağlığı üzerinde olumlu etkileri vardır.  Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre vitamin eksikliği gebelerde yaygın olarak görülmektedir Aynı zamanda bebeklik ve çocukluk döneminde vitamin eksikliklerinin yol açtığı kronik hastalıklarda önemli bir sağlık sorunudur. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Aslı Alay, folik asit nedir? Folik asit içeren besinler nelerdir? Gebelikte folik asitin önemi nedir? Folik asit eksikliği nelere yol açar? gilbi merak edilen sorulara yanıt verdi.

    İçinde Folik asit bulunan yiyecekler

    1. Ispanak
    2. Brokoli
    3. Kuru baklagil
    4. Greyfurt
    5. Portakal
    6. Badem
    7. Yer fıstıığı

    Folik asit eksikliğinin yol açtığı hastalıklar şunlardır:

    1. Hücre bölünmesini olumsuz yönde etkiler
    2. Anne adayında kansızlığa yol açar
    3. Postpartum depresyon
    4. Düşük doğum ağırlığı
    5. Doğumsal kalp hastalıkları
    6. Çocukluk çağı alerjik hastalıklar

    FOLİK ASİT NEDİR?

    Folik asit ve folat günlük hayatta çoğunlukla aynı anlamda kullandığımız farklı terimlerdir. Folik asit, suda çözünen B grubu vitaminler arasında yer alır. Folik asit, besin ve vitamin destekleri ile  alınabilir. Besin destekleri içinde folik asit tek başına veya diğer vitaminlerle beraber bulunur.

    - Advertisement -

    Folat ise doğal olarak besinlerde bulunmakta ve gıdalar ile alınmaktadır. Gebe olan kadında, folat ihtiyacı besinlerle karşılanamaz.   Folik asit yetersizliği ise fetüsde nöral tüp defekti, kalp damar hastalıkları gibi ciddi ve tedavisi zor, hatta ölümcül hastalıklara yol açabilir.

    FOLAT KAYNAKLARI NELERDİR?

    Doğal olarak aldığımız birçok besin çeşidinde folat bulunmaktadır.

    Folat kaynağı özellikle yeşil yapraklı sebzeler ( ıspanak, brokoli gibi), kuru baklagiller, portakal, greyfurt, badem ve yer fıstığıdır.     

    FOLİK ASİT İLE ZENGİNLEŞTİRİLMİŞ GIDALAR VAR MIDIR?

    Dünyanın çeşitli ülkelerinde unlar folik asit ile zenginleştirilmiştir. Ancak ülkemizde böyle bir uygulama olmadığı için her gebe adayına mutlaka folik asit desteği başlanmalıdır.

    GEBELİKTE FOLİK ASİTİN ÖNEMİ NEDİR?

    Bir kadının hayatında en önemli dönem olan gebelik  besin ve vitamin takviyesi gereken bir süreçdir.  Gebelikde artan folat ihtiyacını sadece aldığımız besinlerle karşılama imkanımız mümkün değildir.  Bu nedenle Dünya Sağlık Örgütü anne adayı  her kadının günde 400 mcg folik asit almasını önermektedir. Daha önceki gebeliklerinde nöral tüp defekti öyküsü olan kadında ise, bu riski azaltmak için günde 4-5 mg folik asit içeren preperatlar verilmelidir. Arzu edilen  ise folik asit desteğine gebelikten 3 ay önce başlanmasıdır.

    GEBELİK NASIL HESAPLANIR? KAÇ HAFTALIK HAMİLEYİM?

    FOLİK ASİT EKSİKLİĞİ VE NÖRAL TÜP DEFEKTİ

    Nöral tüp beyin ve omiriliğin geliştiği bir yapı olup, gebeliğin ilk dört haftasında oluşur. İnsandaki nöral tüp beyinden başlar ve boylu boyunca uzanarak omiriliği de içini alır. Gelişim sürecinin herhangi bir döneminde, nöral tüpün açık kalması ‘’Nöral Tüp Defekti (NTD)’’ olarak adlandırılır. Genetik ve çevresel etkenler nedeniyle oluşan nöral tüpün hasarında önemli bir etken folik asit eksikliğidir. Omirilik ve beyin gelişimini olumsuz yönde etkileyen NTD yaşam boyu devam edecek ciddi bir hastalıkdır.  NTD ile doğan bebekler, hayat boyu desteğe ihtiyacı olan, birden fazla operasyon geçiren, mental (zeka düzeyi) gerilik, yürüme zorlukları gibi ciddi sorunları olan çocuklardır.   

    NTD sık rastlanan doğumsal bir anamolidir.  Türkiye’de görülme sıklığı binde 3, ABD’de binde 2, Avrupa ülkelerinde ise binde 1 olarak bulunmuştur.  Daha önce NTD’li çocuğu olan bir kadının, yeni bir gebeliğinde NTD’li çocuk doğurma olasılığı %2-3’dür.

    BETA HCG NASIL HESAPLANIR? GEBELİK İÇİN BETA HCG  KAÇ OLMALI?

         

    FOLİK ASİT EKSİKLİĞİ NELERE YOL AÇAR?

    Folat eksikliği hücre bölünmesini olumsuz yönde etkilemektedir. Bu etki hızlı bölünme ihtiyacı olan kemik iliğini belirgin etkilemekte ve anne adayında kansızlığa yol açmaktadır.

    Folik asit eksikliği ile bağlantılı olduğu düşünülen diğer sorunlar:

    1. Hücre bölünmesini olumsuz yönde etkiler
    2. Anne adayında kansızlığa yol açar
    3. Postpartum depresyon
    4. Düşük doğum ağırlığı
    5. Doğumsal kalp hastalıkları
    6. Çocukluk çağı alerjik hastalıklar

    ÖNERİLER:

    Nöral tüp defektinin (NTD) mortalitesi (ölüm riski) yüksek olduğu unutulmamalıdır. Ve her kadına gebelik öncesi danışma verilmelidir. Ülkemiz NTD’nin sık görüldüğünden, gebe kalma döneminde her kadına folik asit desteği başlanmalıdır. Takviye dozu 0,4-1 mg düzeyinde olmalıdır. Folik asit desteği, multivitamin olarak da verilebilir.  Üreme çağındaki her kadına bu bilgilendirmeyi tüm sağlık kuruluşlarında verilmelidir.

    Önemli bir ayrıntı ise folik asit içeren tahıl ürünlerinin Avrupa’da olduğu gibi ülkemizde de yaygınlaşmasıdır. Özellikle ekmek sık tüketilen bir gıda olması nedeniyle, ekmeğe katılan folik asit desteği önemli bir halk sağlığı sorununu çözebilir.

    İŞTE 8 ÖNEMLİ HAMİLELİK BELİRTİSİ

    HAMİLELİKTE MİDE YANMASI NEDEN OLUR? NASIL GEÇER?



    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz


    Tam bir sebze canavarıyım

    ‘Binbir Gece’ dizisindeki rolüyle her hafta evlerimize konuk olan, sevilen oyuncu Ceyda Düvenci “bakımlı, kendini her haliyle seven ve güvenen, sağlığına dikkat eden kadınlar...

    Diyette başarısızlık yoktur, vazgeçmek vardır

    Yeni kitabı ‘Afiyetle Diyet’’in raflardaki yerini aldığı bugünlerde Uzman Diyetisyen Dilara Koçak ile bir söyleşi yaptık ve ondan stil sırlarını öğrendik...Yeni kitabınızdan biraz bahseder...

    Tek yaptığım spor oğlumla yürümek

    G.O.R.A'nın çekimleri için ne diyeceksiniz?Çekileli uzun zaman oldu! İnsan bir şey çektiği zaman hemen seyretmek istiyor ama bu filmin başına hakikaten gelmedik şey kalmadı....